Σάββατο 5 Απριλίου 2014

7 x 2 = 1 με Χάρη Κοντοσφύρη και Δήμητρα Σιατερλή μεταξύ άλλων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονικη






Δελτίο Τύπου
7 x 2 = 1
Μεθόριες Χειρονομίες & Οπτικές Ηχο-πλ"σίες
-επί τόπου-
To Mακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Μόνιμων Υπαλλήλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 στις 21.00, στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, το Μουσικό Εικαστικό δρώμενο (performance) με τίτλο : 
7 x 2 = 1
Μεθόριες Χειρονομίες & Οπτικές Ηχο-πλ"σίες
-επί τόπου-

διάρκειας 90 λεπτών, που βασίζεται στην ιδέα του Modest Mussorgsky, Pictures at an Exhibition - Εικόνες σε μια έκθεση.

Ανά δύο ταυτοχρόνως και σε συνεργασία μεταξύ τους, μουσικοί και εικαστικοί καλλιτέχνες αυτοσχεδιάζοντας και συντονίζοντας  τη δράση τους, θα παρουσιάσουν -επί τόπου- για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης, τις προσωπικές τους ερμηνείες, που αφορούν στον ανά-προσδιορισμό και ανά-πλαση διαχρονικών έργων της κλασικής μουσικής.
Ιδέα - επιμέλεια - συντονισμός: Σταύρος Παναγιωτάκης, Νίκος Κουκής. Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Χρήστος Αλαβέρας, Κλειώ Βάττη / Εύη Καραιωσηφόγλου, Άρις Γεωργίου, Χάρης Κοντοσφύρης, Σταύρος Παναγιωτάκης,  Δήμητρα Σιατερλή, Γιώργος Τσακίρης.
Οι Μουσικοί που συμμετέχουν, μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του ΣΜΥΚΟΘ και μουσικοί της πόλης, είναι οι: Αλέξανδρος Αγγουριδάκης, Πέτρος Δαμιανίδης, Νίκος Κουκής, Σάκης Παπαδημητρίου, Θοδωρής Πατσαλίδης, Θεόφιλος Σωτηριάδης, Κώστας Χάνης, Αγγελική Χατζηθεοδώρου.
..............
Μέσα στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων και συνεργασιών, που στοχεύουν στη δημιουργία ενός πρωτογενούς έργου, όπως θα προκύψει από τον συνδυασμό καλλιτεχνών δύο διαφορετικών τεχνών και την άμεση επαφή τους με το κοινό.
Η δράση υλοποιείται συνδυάζοντας διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα, μουσικά όργανα, ετερόκλητα υλικά και μη συμβατές τεχνοτροπίες. Όλοι οι καλλιτέχνες δημιουργούν ένα πρωτότυπο, διαδραστικό, έργο εικόνας και ήχου, αποδίδοντας με ατομικούς αυτοσχεδιασμούς τις απόψεις τους για τη σύγχρονη τέχνη, επάνω σε ένα πολύπτυχο και ενιαίο έργο, σε μία οργανικά κινούμενη, ηχητική εικόνα.
Οι μουσικοί, σε συνεργασία με τους εικαστικούς καλλιτέχνες, επέλεξαν τα μουσικά μέρη που θα ακουστούν, δηλαδή 7 μουσικά έργα, θέματα του κλασικού ρεπερτορίου. Τα έργα αυτούσια (όπως έχουν γραφεί αρχικά από τους συνθέτες τους), μελετήθηκαν από τους  εικαστικούς και μουσικούς καλλιτέχνες.
Οι θεατές/ακροατές στην πορεία τους, αφού ανακαλύψουν και περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, θα παρακολουθήσουν –επί τόπου- τη δράση «7 Χ 2 = 1», όπου ανά δύο κάθε φορά, ένας μουσικός και ένας εικαστικός καλλιτέχνης, ανα-συνθέτουν ένα γνωστό έργο κλασικής μουσικής.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, με την τεχνική τους σε χρόνο 10-15 λεπτών, έχοντας προσκομίσει ο καθένας, όλα τα απαραίτητα υλικά και όργανα που τους χρειάζονται, επηρεάζοντας με τον τρόπο του ο ένας τον άλλον, θα δημιουργήσουν με αυτοσχεδιασμούς -επί τόπου-, ένα έργο βασισμένο στο μουσικό κομμάτι που είχαν επιλέξει. Το δρώμενο ολοκληρώνεται όταν όλα τα καλλιτεχνικά ζεύγη  παρουσιάσουν το έργο τους.
Στο τέλος της δράσης από την προσωπική «εργασία» όλων των καλλιτεχνών, θα προκύψει ένα μεγάλων διαστάσεων, ενιαίο, πολυδιάστατο, και εφήμερο εικαστικό έργο χώρου, το οποίο έχει επενδυθεί από τη γέννηση του με μια βιωματική και πρωτότυπη μουσική πολυσύνθεση.
Το μουσικό εικαστικό δρώμενο «7 x 2 Μεθόριες Χειρονομίες & Οπτικές Ηχο-πλασίες – επί τόπου» είναι ένα συνολικό έργο ήχου και εικόνας, ολοκληρωμένο, που στηρίζει με το πρωτογενές ύφος του, μια σύγχρονη αντίληψη της δημιουργικής διαδικασίας, συμπεριλαμβάνοντας ανόμοιες και ενδεχομένως αντίθετες τεχνοτροπικές κατευθύνσεις.
Διανομή:
1.       «Χωρίς Τίτλο»
2.       Αγγελική Χατζηθεοδώρου: φωνητικά / Χρήστος Αλαβέρας: σχέδιο με Καρβουνο
3.       «Solo sonata Bach»,
Θοδωρής Πατσαλίδης: βιολί / Κλειώ Βάττη, Εύη Καραιωσηφόγλου: εγκατάσταση, περφόρμανς
4.       «Χωρίς Τίτλο»
Πέτρος Δαμιανίδης: Κοντραμπάσο / Γιώργος Τσακίρης, ζωγραφική σε χαρτί
5.       «Jules Mouquet, ‘’ La flute de Pan»:
Νίκος Κουκής: φλάουτο, Αλέξανδρος Αγγουριδάκης: κρουστά / Σταύρος Παναγιωτάκης: ζωγραφική σε μουσαμά
6.       «Κρούσεις»
Κώστας Χάνης: κρουστά / Δήμητρα Σιατερλή: περφόρμανς, ζωγραφική, εγκατάσταση
7.       «Χωρίς Τίτλο»
Σάκης Παπαδημητρίου: πιάνο / Άρις Γεωργίου: ζωγραφική, εγκατάσταση
8.       «Δρόμος 1»   
Θεόφιλος Σωτηριάδης: σαξόφωνο, Αλέξανδρος Αγγουριδάκης: κρουστά / Χάρης Κοντοσφύρης: εγκατάσταση

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Ωράριο Λειτουργίας Εκθέσεων
Κυρ.: 11.00-15.00
Τρ., Πεμ., Σάβ.: 10.00-18.00
Τε : 10.00-22.00
Παρ.: 10.00-19.00
Δευτ. : Κλειστά

Χρήσιμες πληροφορίες
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Εγνατία 154 (Εντός ΔΕΘ) Θεσσαλονίκη 54636
Τ: 2310 240002, 2310 281212, F: 2310 281567

Ξεναγήσεις και Εκπαιδευτικά Προγράμματα μετά από συνεννόηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου