Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Η Ίδρυση, η Ιστορία και οι Περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 130 χρόνια λειτουργίας σε μία διάλεξη






Ιδρύθηκε από την αρχή ως "Εθνικόν" και παρά τις πιέσεις να ονομαστεί
"Κεντρικόν" διέσωσε τον αρχικό του τίτλο. Aποπερατώθηκε με ζήλο για να πλαισιώσει τους βασιλικούς γάμους του διαδόχου Κωνσταντίνου και της Σοφίας, στέγασε τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, με νόμο που προέβλεπε να συγκεντρώνονται στο εξής εκεί τα μεγαλύτερα ευρήματα της σκαπάνης και αποτέλεσε από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του τον κεντρικό χώρο συντήρησης και αποκατάστασης των αρχαιοτήτων της χώρας.
 
Εκκενώθηκε σχεδόν εν μία νυκτί για το φόβο των βομβαρδισμών, στους μήνες που διήρκεσε το Αλβανικό Έπος. Χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συναυλιών της Κρατικης Ορχήστρας, ως Υγειονομείο και ως προσωρινό κρατητήριο στην Κατοχή. Βομβαρδίστηκε ανελέητα και έχασε τη στέγη του στα Δεκεμβριανά, γιατί βρέθηκε στη ζώνη του πυρός. Κινδύνευσε να μετατραπεί σε έδρα του Άρειου Πάγου, αλλά αποκαταστάθηκε ως Μουσείο χάρη στις επιδέξιες διπλωματικές κινήσεις των διευθυντών του, αμέσως μετά τον Πόλεμο.
 
Επανεξέθεσε το σύνολο των Συλλογών του δύο φορές μέσα στα τελευταία 65 χρόνια φτάνοντας τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα μόνιμων εκθέσεων, με δεκάδες χιλιάδες αρχαιότητες σε προθήκες και διακόσιες χιλιάδες καταγεγραμμένες στις αποθήκες του. Έχει εξυπηρετήσει περί τις 9.000 διαφορετικές μελέτες ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο στα 130 χρόνια της λειτουργίας του, καθώς και δεκάδες περιοδικές εκθέσεις με τεράστια επιτυχία, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια εκπονεί και παρουσιάζει αναρίθμητα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και βέβαια, δέχεται ετησίως πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.
 
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το αθόρυβο θαύμα στο κέντρο της πόλης σε μία διάλεξη, που φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει το αδύνατο. Τα 130 χρόνια της Ιστορίας ενός δημόσιου και μοναδικού στον κόσμο Ιδρύματος.

Δείτε την διάλεξη ΕΔΏ

  • Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
    Ο Κώστας Πασχαλίδης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1992 και έως σήμερα συμμετέχει σε δεκάδες αρχαιολογικά προγράμματα ανασκαφών και τεκμηρίωσης ευρημάτων σε Κρήτη, Κέα, Κύθνο, Αχαΐα, Αργολίδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα, Χαλκιδική κ.α., καθώς και στις θέσεις Ghor as Safi και Tell Kafrein της Ιορδανίας. Από το Σεπτέμβριο του 2002 εργάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως Επιμελητής των Προϊστορικών, Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Έχει μελετήσει και δημοσιεύσει τα ευρήματα του μινωικού νεκροταφείου στη θέση Τουρλωτή Σητείας και έχει συνθέσει διάφορα επιστημονικά άρθρα, που πραγματεύονται θέματα ταφικών εθίμων, αρχιτεκτονικής, κεραμικής και χαλκοτεχνίας του Κρητομυκηναϊκού Κόσμου. Έχει καταθέσει τη διδακτορική του Διατριβή με θέμα το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο του Κλάους Πατρών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και περιμένει την ημερομηνία της κρίσης της με αγωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου