Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

« …σταύρωσέ τον! »


Δ  Ε  Λ  Τ  Ι  Ο      Τ  Υ  Π  Ο  Υ

Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
 Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Η   ΛΑΪΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΡΟΥΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΧΑΝΙaRT 2014 ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ


 « …σταύρωσέ τον! »

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ: Μαρία Μαραγκού
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Τετάρτη 9 Απρίλη 2014 στις 20:00
ΜΕΓΑΡΟ ΤΡΙΑΝΟΝ
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 43, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  9.4.2014 – 28.5.2014
ΑΝΟΙΚΤΑ: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή 20:00-22:00
  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης–Ελαιουργείον παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «…σταύρωσέ τον!» στο Μέγαρο Τριανόν, Ηρώων Πολυτεχνείου 43, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη, την Τετάρτη 9 Απρίλη 2014 στις 20:00 το βράδυ. Η έκθεση θα διαρκέσει από 9.4.2014 μέχρι 28.5.2014. Ανοικτά Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή από 20.00 έως 22.00. Είσοδος Ελεύθερη.
Ειδικά Κείμενα: Μαρία Μαραγκού
Επιμέλεια: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης




«Η έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «…σταύρωσέ τον!» αποτελεί ένα εικαστικό σχόλιο στις επίκαιρες θρησκευτικές, πολιτικές και εκλογικές δράσεις των ημερών μας. Η ύπαρξη του σταυρού ως συμβόλου ανάγεται στα βάθη της αρχαιότητας. Η χρήση του είχε και έχει, τόσο καλλιτεχνικό όσο θρησκευτικό και εθνικιστικό χαρακτήρα. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους είχε χρησιμοποιηθεί σαν όργανο τιμωρίας και θανάτου. Έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί ως θρησκευτικό σύμβολο για απόδοση λατρείας ή τιμής, έχει χρησιμοποιηθεί ως εθνικό σύμβολο σε λάβαρα, σημαίες και θυρεούς, κυρίως για να δηλώσει τις θρησκευτικές αντιλήψεις του φέροντος. Ο σταυρός έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο προβολής μιας ιδέας και ως σύμβολο διαφοροποίησης ενός κοινωνικού συνόλου. Ταυτόχρονα χρησιμοποιείται έως και τις μέρες μας ως σημάδι εκλογικής επιλογής. Για τους αναλφάβητους το σύμβολο του σταυρού κατέχει θέση και βαρύτητα υπογραφής. Το σχήμα του σταυρού είναι τόσο ποικιλόμορφο όσες είναι και οι χρήσεις του. Τόσο διαφορετικό, αλλά στην πεμπτουσία του πάντα ίδιο, όσες οι κοινωνικές, εθνικές, γλωσσικές και  θρησκευτικές ομάδες που το χρησιμοποιούν».

Στην Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «…σταύρωσέ τον!» συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες:
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΚΕΛΛΥ, ΑΡΓΥΡΟΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΙΤΤΑ, ΒΑΘΙΑΝΑΚΗ ΧΡΥΣΑ, ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, VASSILIKI (BENOPOULOU), VOUROY-ALLAZ CLAIRE, ΒΟΥΣΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΔΕΡΜΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΔΙΑΛΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΔΟΥΜΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ, ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΖΟΛΩΤΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ZOYA (PILIPENKO), ΘΕΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΛΙΛΗ, ΚΟΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΤΟΥΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, LΑNE JAMES, ΛΕΟΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, LOCO HERR, ΛΥΜΠΟΥΡΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΑΝΕΤΑ ΑΝΝΑ, ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ Π. ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΕΡΑΝΤΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΠΑΜΠΟΥΣΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ, ΜΠΙΤΖΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΜΠΟΒΙΑΤΣΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΜΟΣΧΟΣ ΤΑΚΗΣ, BULLENT PAULA, ΞΕΝΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΞΗΡΟΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΠΑΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΟΥΛΑΝΤΖΑ ΝΑΤΑΣΣΑ, ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, RANHARTER HERB, ΣΑΠΑΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, STOLLENWERK RENA, FILIPPOV ANDREI, ΦΙΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, FISCHER KONSTANTIN & ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ.


Η Εικαστική Έκθεση «…σταύρωσέ τον» συμμετέχει και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα: «Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».



Το Μέγαρο Τριανόν είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα σπουδαία κτίρια που κάποτε κοσμούσαν την κοσμοπολίτικη Οδό Μπόλαρη (σημερινή Οδό Ηρώων Πολυτεχνείου) στην Νέα Πόλη των Χανίων. Ο δρόμος οδηγούσε από την εντυπωσιακή Πλατεία Δικαστηρίων, με το επιβλητικό Διοικητικό Μέγαρο, στο ανοικτό Κρητικό Πέλαγος και ήταν ο αγαπημένος τόπος της απογευματινής βόλτας των αστών της πόλης των Χανίων έως και τη δεκαετία του ΄60. Τα σπίτια είχαν εντυπωσιακές νεοκλασικές ή εκλεκτικιστικές προσόψεις με καταπράσινους κήπους και ψηλούς φοίνικες και τα περισσότερα είχαν κτιστεί στην ευημερούσα περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913). Σήμερα το ριζικά ανακαινισμένο Μέγαρο διανύει μια δεύτερη περίοδο παρουσίας ως το κεντρικό κτίριο μιας εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής πρότασης με καταστήματα, αίθρια, γραφεία και κατοικίες. 

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται τέσσερα μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» &  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.
«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» & «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ»
Δρομόνερο, Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Τ.Κ. 73002  Κρήτη
33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα,   Τηλ.  693 73 83 500
Καλλιτεχνικός Επιμελητής: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης
E-mailioannis2000@gmail.com      Websitewww.olivepress.eu


Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου