Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Wassily Kandinsky !! Σημείο,Γραμμή,Επίπεδο. Δείτε το Βίντεο


http://0.tqn.com/d/arthistory/1/0/-/t/kandinsky_gugg_0910_24.jpg
Composition VIII , July 1923
                             «Ωραίο είναι εκείνο που είναι εσωτερικά ωραίο».
                                                                                         W.Kandinsky

 O Βασίλι Καντίνσκι (1866 –1944) ήταν ρώσος  ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και ένας από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημενησ τεχνης. Έλαβε μέρος σε ορισμένα από τα σημαντικότερα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης εισάγοντας τις δικές του καινοτομίες και μία νέα αντίληψη για τη ζωγραφική, καταγράφοντας ένα πλούτο θεωριών και ιδεών στην πραγματεία Για το πνευματικό στην τέχνη. Ο  Καντίνσκι  αναφέρεται  στο σημείο, τη γραμμή ή  μ’ ένα πάθος που τους δίνει μιαν άλλη υπόσταση, αντιμετωπίζοντας τα ως ζωντανά όντα.
Αναφέρει  χαρακτηριστικά στο έργο του Σημείο,Γραμμή,Επίπεδο



"Το γεωμετρικό σημείο είναι ένα αόρατο ον .Πρέπει ,λοιπόν, να ορισθεί ως άυλο.Από υλική άποψη το σημείο είναι ίσο με το Μηδέν .Όμως αυτό το μηδέν  κρυβει διάφορες ανθρώπινες ιδιότητες ."

"Το σημείο ειναι το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης  του εργαλείου με την υλίκη επιφανεια , το αρχέγονο επίπεδο...Μ'αυτο το πρωτο σοκ το αρχέγονο επίπεδο γονιμοποιείται."
  
                     ξ


  Σε αυτή τη σύντομη ταινία του1926, έχουμε την ευκαιρία να δούμε το Ρώσο ζωγράφο Βασίλι Καντίνσκι καθώς μετατρέπει ένα άδειο καμβά σε μία διακριτή αφηρημένη σύνθεση.
Η ταινία κινηματογραφήθηκε στην Galerie-Neumann Nierendorf στο Βερολίνο από τον Hans Cürlis, πρωτοπόρο στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ τέχνης. Την εποχή που έγινε η η ταινία ο Καντίνσκι δίδασκε στο Bauhaus.

                    

http://www2.imperial.ac.uk/~hjjens/Math_Paint.pdf
https://www.ncetm.org.uk/resources/15650

 http://www.scribd.com/doc/57973575/On-the-Spiritual-in-Art

Μια εξαιρετική διάλεξη:
http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=27#

Πηγή: http://mathhmagic.blogspot.gr/2012/12/wassily-kandinsky.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου