Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

                                       ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ



Ήταν ένα παιχνίδι, που του άρεσε πολύ να παίζει.  Καθώς ήταν αιθερικός , είχε μια ικανότητα να καταλαμβάνει άπειρο χώρο.  Και καθώς ο χώρος ήταν εξίσου αιθερικός, δεν είχε προσδιορίσιμο χρόνο. Και καθώς ο χρόνος ήταν εξίσου αιθερικός, συνυπήρχε και με αυτόν και με τον χώρο. Και οι τρεις σαν μια αιθερική μάζα έπαιζαν το  παιχνίδι των γεωμετρικών κατασκευών.  Βέβαια οι λέξεις  γεωμετρία και κατασκευή δεν αφορούσε το δικό τους  λεξιλόγιο. Άφησαν σε άλλους  να ονομάσουν τα παιχνίδια τους  με τούτες τις λέξεις . Εκείνοι ήξεραν πως, καθώς μπορούσαν να αλλάζουν εμφάνιση, δημιουργούσαν διάφορες επινοήσεις, κάτι που πραγματικά το απολάμβαναν.
 
Κυρίως έπαιζαν με την πύκνωση και την αραίωση.  Καθώς εμπλέκονταν μεταξύ τους,  άλλοτε ως συμπαγής αιθέρας και άλλοτε ως αραιός,  μορφοποιούσαν ανάλογα τα σημεία της επαφής τους. Αυτή η μορφοποίηση ήταν περίτεχνη σαν τα πυροτεχνήματα, που στολίζουν τον νυχτερινό ουρανό.

Το παιχνίδι είχε μεγάλη διάρκεια. Και καθώς ο χρόνος ήταν αιθέρας, ήταν και μη μετρήσιμος.  Άλλωστε και η λέξη μέτρο δεν ήταν δική τους επινόηση.  Έτσι ποτέ δεν εξακριβώθηκε, πότε έγινε η αρχή του παιχνιδιού. Αλλωστε μπορεί να ήταν και ο λόγος ύπαρξης των αιθέρων. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε,  πως  οι μορφοποιήσεις δεν είχαν όρια. Ηταν και διάχυτες και συμπυκνωμένες.

Η αποκωδικοποίηση ενός τέτοιου παιχνιδιού δεν είναι ασφαλώς μια εύκολη υπόθεση.  Και κυρίως αποκοδικωποίηση επιδιώκει να κάνει εκείνος, που αντιλαμβανόμενος τη σχέση και τη διάθεση των τριών, θα πρέπει με έναν τρόπο, να παρουσιάσει αυτήν του την εμπειρία μέσω σχημάτων και θεωριών, προσαρμοσμένων στην μέχρι τότε ικανότητα αντίληψης και ερμηνείας των φαινομένων, για να γίνουν καταληπτά.

Η επόμενη κίνησή του ήταν η οριοθέτηση. Παρατηρώντας και τα σημεία πύκνωσης  αλλά και αραίωσης σχεδίαζε μια νοητή γραμμή, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διάφορα σχήματα.  Στα σχήματα αυτά έδωσε διάφορες ονομασίες, για να μπορεί κανείς να τα ξεχωρίζει. Έτσι μέσα από το παιχνίδι των τριών προέκυψαν τα γεωμετρικά σχήματα.

Τα νοητά γεωμετρικά σχήματα, ως οριοθετημένα, δεν επιτρέπουν την πέραν  των ορίων  διεύρυνση, της εντός αυτών περιορισμένης  περιοχής. Ο αιθέρας όμως όσο κι αν νοητά τον οριοθετήσεις πάντα θα διαχέεται εκτός ορίων.

Αυτή  ακριβώς  η ιδιαίτερη λεπτομέρεια δυσκόλευε πάντα τον κοινό νού, που σε όλα τα πράγματα βάζει περιορισμούς για να μπορεί  να τα αντιλαμβάνεται,  αλλά και να τα ελέγχει.

Ο διαφεύγων  αιθέρας όμως είναι η κινητήριος δύναμη του παιχνιδιού,  καθώς επηρεάζει και την πύκνωση και την αραίωση.

                                                                                  (Κείμενο από project "Μηχανισμός Αντικυθήρων)
                                                                                                     (RED THYME)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου