Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Η Νορβηγία χαρίζει τον πλούτο των Γραμμάτων στους πολίτες της


Η απόφαση της Νορβηγίας να ψηφιοποιήσει όλες, μα όλες τις εγχώριες εκδόσεις της μόνο έκπληξη δεν μπορεί να θεωρηθεί. Είναι ένα βήμα απολύτως λογικό, σε έναν κόσμο που μεταφέρει όλο και περισσότερες λειτουργίες και υπηρεσίες στο Διαδίκτυο.

Το έργο της ψηφιοποίησης άρχισε το 2006 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15-20 χρόνια για τα ήδη υπάρχοντα έργα, στα οποία βεβαίως θα προστίθενται συνεχώς όλες οι νέες εκδόσεις. Βάσει νόμου, οποιαδήποτε νέα έκδοση πρέπει να καταχωρείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας και να παίρνει σειρά για ψηφιοποίηση. Μέχρι στιγμής έχουν σκαναριστεί 350.000 φύλλα εφημερίδων, 235.000 βιβλία 240.000 χειρόγραφες σελίδες, ενώ στο αρχείο περιλαμβάνονται και ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει και σε άλλες χώρες, όπως η ΗΠΑ και η Βρετανία, όμως η υλοποίηση δεν αφορούσε ποτέ έναν τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών και αρχείων. Οι ιθύνοντες του έργου ξεκαθαρίζουν ότι το αρχείο θα εξακολουθήσει να είναι διαθέσιμο και στην έντυπη μορφή του και ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως πραγματικός τόπος.
Το πιο ενδιαφέρον σκέλος αυτό του κολοσσιαίου σχεδίου είναι, κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος με τον οποίο το προβάλλουν οι Νορβηγοί και κυρίως η απόφασή τους να διαθέσουν όλο το υλικό στο Internet με ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες. Επιδίωξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Νορβηγίας είναι να λειτουργήσει το ψηφιοποιημένο αρχείο ως μία ‘εθνική τράπεζα μνήμης’ και αυτό αντανακλά τη σπουδαιότητα του έργου. Το σύνολο των εκδόσεων και της γραμματείας μίας χώρας αποτελεί σημαντικό τμήμα της ταυτότητας και της ιστορίας του λαού της. Υπό αυτή την έννοια, κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και ντοκουμέντα. Ευτυχώς το Internet προσφέρει πλέον τη δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης και, ακόμη πιο... ευτυχώς, η Νορβηγία αγκαλιάζει αυτή τη δυνατότητα, αντί να την φοβάται. Αλήθεια όμως, τι φόβο θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τέτοιο σχέδιο σε μία χώρα που έχει το θάρρος να θέτει στη διάθεσή των πολιτών της τα φορολογικά στοιχεία όλων των συμπατριωτών τους;
ΠΗΓΗ: http://theartfoundation.metamatic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου