Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Αμβούργο: Μια ολόκληρη πόλη υπό εξέγερση Προειδοποίηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στους Αμερικανούς πολίτες σχετικά με τα γεγονότα στο Αμβούργο


                                    




Κλιμακώνεται η ένταση η οποία φτάνει σε διαστάσεις βίας μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στο Αμβούργο. Ενώ συνεχίζονται να μεταδίδονται ειδήσεις περί κήρυξης επικίνδυνων περιοχών, αύξησης των ελέγχων και χρήσης βίας κατά των διαδηλωτών από την αστυνομία, οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια ανακοίνωση σχετικά με το Αμβούργο. Ο πρεσβευτής της Αμερικής στο Βερολίνο προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να είναι προσεκτικοί στις περιοχές που κηρύχθηκαν επικίνδυνες εντός της πόλης.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Στις 21 Δεκέμβρη της χρονιάς που πέρασε, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αμβούργου  έδωσαν το παρόν στη συνοικία Schanze της πόλης για να διαδηλώσουν υπέρ του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού της περιοχής, RoteFlora. Στο κάλεσμα της RoteFlora ανταποκρίθηκαν συλλογικότητες κι άλλες οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα (για τα δικαιώματα των προσφύγων από την Lampedusa, και για το δικαίωμα κατοικίας και διατήρησης των εργατικών κατοικιών της Esso στη συγκεκριμένη συνοικία).
Πάνω από 10.000 πολίτες (στην πλειονότητα αναρχικοί, αντεξουσιαστές, αριστεροί) συμμετείχαν στη διαδήλωση. Η αστυνομία του κρατιδίου του Αμβούργου, άγνωστο εκείνη τη στιγμή για ποιον λόγο, και με αυταρχικό σκεπτικό θεώρησε παράτυπη τη συγκέντρωση, οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν η πορεία να περάσει μέσα απ΄το κέντρο της πόλης του Αμβούργου. Χωρίς καμία προειδοποίηση η αστυνομία σταμάτησε την πορεία με βίαιο τρόπο στα πρώτα 20 μέτρα. Το αποτέλεσμα ήταν 700 τραυματίες από την άλογη αστυνομική βία και πάνω από 100 τραυματίες αστυνομικοί. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής η αστυνομία χτυπούσε όποιον έβλεπε μπροστά της, άσχετα από το αν συμμετείχε στην πορεία, και έριξε τόσα χημικά, που οι πιο πολλοί δεν είχαν ξαναδεί στη ζωή τους.
Κάπως έτσι έληξαν τα προεόρτια για τη RoteFlora. Υπήρξε όμως και συνέχεια...
GEFAHRENGEBIET (Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΕ)
Ο όρος σημαίνει περίπου «επικίνδυνη περιοχή», παραπέμπει όμως σε πρακτικές στρατιωτικού νόμου (παρόμοια με τους αποκλεισμούς στα Εξάρχεια), πρακτική που από το 2012 το διοικητικό δικαστήριο του Αμβούργου αποφάσισε ως σύννομη με το γερμανικό σύνταγμα. Από την Παρασκευή της περασμένης βδομάδας η πολιτική ηγεσία (SPD) του Αμβούργου αποφάσισε την εφαρμογή του μέτρου στην ευρύτερη περιοχή Sternschanze, όπου ζουν κάτι παραπάνω από 50.000 κάτοικοι.

Η αστυνομία έχει δικαίωμα να σταματά κόσμο, να τους υποβάλλει σε σωματικό έλεγχο, ιδιαίτερα αν μοιάζουν με «αναρχοάπλυτοι», μαυροντυμένοι ή φορούν γυαλιά ηλίου, άσχετα αν είναι γυναίκες ή άντρες, ηλικιωμένοι ή νεότεροι. Οργανώσεις και συλλογικότητες προσπάθησαν κατά τη χθεσινή μέρα να διαμαρτυρηθούν, φτιάχνοντας ένα Camp στο κέντρο της πόλης τους, ώστε να σπάσουν την αστυνομοκρατία.
Περίπου 200 άτομα επιχείρησαν να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας, αποκλείστηκαν απ΄τους αστυνομικούς με τους περισσότερους απ΄αυτούς τελικά να προσαγάγονται και το αυτοσχέδιο Camp να καταστρέφεται από συνεργεία του δήμου.
Τα γεγονότα έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ακόμη κι έξω από την πόλη του Αμβούργου, με τους περισσότερους Γερμανούς να φοβούνται για την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων τους και την αστυνομική καταστολή που επιχειρείται στις διαδηλώσεις.
Στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής βρίσκεται η αστυνομία και η μετάλλαξη των σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τις αυθαίρετες μεθοδεύσεις τους. Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η ένωση συνδικαλιστών της αστυνομίας, αποκαλούμενη ως ομοσπονδιακή ένωση των «σκεπτικιστών» αστυνομικών με έδρα το Αμβούργο (Bundesarbeitsgemeinschaftkritischer Polizistinnen und Polizisten «BAG»ή αλλιώς «dieKritischen»).
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ένωση σε μια 12-σέλιδη ανακοίνωση στον Τύπο, τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και αστυνομική ηγεσία της πόλης με αυθαίρετο τρόπο άσκησαν υπέρμετρη βία κατά πολιτών, επιτέθηκαν και ακύρωσαν το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», αδιαφορώντας για τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών της πόλης. Τελειώνοντας την ανακοίνωσή τους, οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι η θέση τους είναι υπέρ της αποκατάστασης της αλήθειας απέναντι στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι RoteFlora, την παραίτηση των ιθυνόντων στην κυβέρνηση του κρατιδίου, την διενέργεια εξεταστικής επιτροπής, ακόμη ως και την πρόσκληση εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό.  Πηγή:Newz



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου