Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

MARINA ABRAMOVIC: Η “ΓΙΑΓΙΑ” ΤΗΣ PERFORMANCE ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ



Για την εικαστική της δράση, γράφει η Αντιγόνη Καψάλη

H Marina Abramovic, είναι πιθανόν η πιο γνωστή καλλιτέχνιδα στον τομέα της εικαστικής δράσης, αγγληστί… performance. H Σερβικής καταγωγής Αbramovic, γεννήθηκε 30 Νοεμβρίου το 1946 στο Βελιγράδι, ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα της αρχές του ’70 και αυτοαποκαλείται “γιαγιά της performance”. Κεντρικός θεματικός άξονας του έργου της, είναι το σώμα καθώς αποτελεί για αυτή το “μέσο” αλλά και την “ύλη”. Πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα που πρωτοπόρησε στην τέχνη της performance καθώς εξερευνεί τα όρια του υλικού/σωματικού και ψυχικού της, “είναι”.Σε πολλές performances υποβάλλει τον εαυτό της, σε κατάσταση πόνου, πλήρη εξάντληση και κινδύνου… ώστε να πετύχει την υπέρτατη συναισθηματική και πνευματική μετάλλαξη.


Συνηθίζει να “τραβάει” την τέχνη της στα άκρα, προκαλώντας συχνά ανάμεικτα συναισθήματα στο κοινό της. Μερικά από τα πιο γνωστά της έργα είναι: Balkan Baroque, Η Καλλιτέχνης είναι εδώ, Ρυθμός 0 κτλ. Σκοπός της είναι η μελέτη μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού ενώ η εικαστική performance κατά την ίδια αποτελεί την μεταφορά της αλήθειας επι της σκηνής… η οποία δεν σχετίζεται με την θεατρική. Η απελευθέρωση του σώματος, της ψυχής και των ορίων, τα βιωματικά και folk στοιχεία (της πατρίδας της) είναι εκείνα που χαρακτηρίζουν την “περίεργη” τέχνη της.

Το τελευταίο της έργο, αποτελεί ένα Kickstarter project για την χρηματοδότηση του «Marina Abramović Institute». Ο τίτλος του έργου: “The Abramović Method”. H μέθοδος δεν ξεφεύγει από τον γνωστό της θεματικό άξονα, που αφορά τη σχέση κοινού-καλλιτέχνη, καθώς μέσω της μεθόδου, η Abramovic εκπαιδεύει την αντοχή του κοινού της… για μεγάλης διάρκειας performances δημιουργώντας μια σειρά ασκήσεων και ειδικά σχεδιασμένων καταστάσεων ώστε να ενισχύσουν την κατανόηση της σωματικής και πνευματικής τους εμπειρίας.

Η εκκεντρική ντίβα της Τέχνης, θα επισκεφτεί τη χώρα μας 7 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα παρουσιάσει το Ινστιτούτο της, τη μέθοδο της και έπειτα θα συζητήσει με τον Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς για τις καλλιτεχνικές πρακτικές της.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου