Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

'' Στο χείλος μιας διπλής αβύσσου ''


Ο Βασίλης Βασιλακάκης δημιουργεί έργα-απόσταγμα εμπειρίας και ωριμότητας, συμπυκνωμένες μικροαφηγήσεις, που προτείνουν την ανάγκη αναπροσδιορισμού-αναπροσανατολισμού, με μία νέα ματιά μέσω της κοινής εμπειρίας, ώστε να διασωθεί το ουσιώδες.

Με τα νυχτερινά του, σχοινοβατώντας ανάμεσα: «…στο χείλος μιας διπλής αβύσσου» όπως  αναφέρει ο Καστοριάδης, «από τη μια μεριά είναι η άβυσσος που υπάρχει εντός μας, η άβυσσος που είμαστε εμείς οι ίδιοι, και από την άλλη είναι το χάος που ενεδρεύει πίσω από τα εύθραυστα φαινόμενα, πίσω από τον οργανωμένο κόσμο στον οποίο ζούμε», οξύνει την εσωτερική μας όραση και μας εισάγει σε ένα δικό του ιδιάζοντα χωροχρόνο, προτείνοντας να ξεπεράσουμε το δικό μας κλείσιμο.
Καθημερινά αντικείμενα με οικειότητα και αποκαλυπτική διάθεση, αποκόπτονται από το πλαίσιο προέλευσής τους, τοποθετούνται σε ένα χώρο αποξένωσης και δυσφορίας και υπονομεύοντας τον καθιερωμένο τρόπο θέασής τους, αποκτούν συμβολικό περιεχόμενο, εμποτισμένο με σπέρμα αμφισημίας.
 Σε ένα μη ταυτόσημο και αναγνωρίσιμο χώρο ανάμεσα στο πραγματικό μη πραγματικό, εκτεθειμένα σε πολλαπλές αφηγήσεις, εκτρέπονται από τον αρχικό τους προορισμό και οδηγούνται σε μία αναγέννησή τους, με διαφορετική υπόσταση, έτσι ώστε να καυτηριάζουν με μία προσωπική ανατρεπτική εκδοχή, το απονευρωμένο. Η νύχτα τα αυτονομεί τα μετουσιώνει, προσδίδει στα αντικείμενα άλλη διάσταση και χρώμα, αναδεικνύοντας την εννοιολογική τους υπόσταση και το συναίσθημα με τις καταγωγές του, αγγίζοντας τον θεατή με τρόπο άμεσο και αυθεντικό.
Μέσα από μία μοναχική ψυχική αλήθεια, μέσα από  τη σιωπή της απομόνωσης, με μία βίαιη τρυφερότητα, στοιχειοθετεί έναν ιδιότυπο ρεαλισμό που εισχωρεί στην εσωτερικότητα των αντικείμενων, με θέα προς τα μέσα. Προσδίδει στα αντικείμενά του, αυτό που ο Beckett ονομάζει υπεροχή της εσωτερικής όρασης και ο Auguste Rodin το διατυπώνει ως: «εσωτερική αλήθεια» θέτοντάς μας ανασφαλείς και μετέωρους, ως μέτοχοι της σιωπηλής του εικαστικής αντίστασης, στην αποδοχή του ανέφικτου και της ουτοπίας.  
Εγκαίνια: Τετάρτη  22 Ιανουαρίου 2014  7:30μ.μ 
Διάρκεια:22/1  -  22/2/ 2014

Gallery 512, 25ης Μαρτίου 56, Πτολεμαϊδα
'Ωρες λειτουργίας: (Δευτέρα, Τρίτη,Παρασκευή) 10:00-14:00, 18:00-21:00-
(Tετάρτη,Πέμπτη,Σάββατο) 10:00-14:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου