Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Σχέδια-σημειώσεις, σχεδίες-εκφράσεις με την συμμετοχή 16 καλλιτεχνών μεταξύ άλλων και ο Χάρης Κοντοσφύρης


 έργο του Μιχάλη Αρφαρά
                               

Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ εγκαινιάσε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, την έκθεση ‘’ΣΧΕΔΙΑ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΣΧΕΔΙΕΣ-ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ’’. Πρόκειται για μία έκθεση ιδιαίτερης σημασίας καθώς μέσα από τα έργο σημαντικών
καλλιτεχνών αποκαλύπτεται ο κόσμος του σχεδίου ως μια γοητευτική εικαστική περιπέτεια. 
Από τους εικαστικούς Βαγγέλη Δημητρέα, Γιώργο Μήλιο,Γιάννη Βαλαβανίδη, Χρόνη Μπότσογλου,  Κυριάκο Κατζουράκη, Κλεοπάτρα Δίγκα, Κυριάκο Μορταράκο, στους Κωστή Τριανταφύλλου, Μιχάλη Αρφαρά, Ξενή Σαχίνη, Γιώργο Τσακίρη και έως τους Μανώλη Χάρο, Λίνα Δημητροπούλου, Χάρη Κοντοσφύρη, Κώστα Ανανίδα,και Κωνσταντίνο Πάτσιο  βλέπουμε το σχέδιο να διατηρεί την χρησιμότητά του αλλά και τις αρετές του ως αυτόνομο και αυτοδύναμο εκφραστικό μέσο.

Τα σχέδια, τα προσχέδια, οι σημειώσεις ακόμα και όταν είναι ακριβώς αυτό που δηλώνουν, πολλές φορές χάρη στη φρεσκάδα και την ειλικρίνειά τους αντανακλούν μεγαλύτερη γοητεία και ενδιαφέρον από ένα τελειωμένο έργο. 
Ο τεχνοκριτικός και επιμελητής της έκθεσης κος Χρήστος Θεοφίλης σημειώνει: 
Εκείνο που καθορίζει την κοσμοθεωρία του καλλιτέχνη είναι όχι το τι διά λόγου υποστηρίζει, αλλά με ποιανού μάτια βλέπει τον κόσμο. Ρητά ξεκάθαρος στο «απέναντι», γιατί συνειδητά το καθορίζει ως δομή που δεν έχει πνευματικό ενδιαφέρον για να συνομιλήσει ή να εκφράσει παράπονο ό,τι τον σκοτεινιάζει. Ο «διάλογος» που πηγάζει από παράπονο τον βρίσκει θλιβερό θύμα της ζωής σε φέρετρο-θέρετρο μουσείων, γκαλερί. Ο δημιουργός είναι μέρος ενός αταξικού κόσμου πνευματικών σχέσεων έως την καθαρότητα-κάθαρση αρχαίας τραγωδίας.Συνομιλεί με παθιασμένους στοχαστές που πάλευαν με τις ιδέες-οραματισμούς τους έως τις υποσυνείδητες πηγές του χιονοβρόχινου Ευρώτα της ψυχής τους για να ξεδιψάσουν. Σε αυτές τις πηγές, σε ήχους νυμφών, πάλλονται μάρμαρα, χρώμα και λόγος ποιητικός, εκεί αντάμα με τη μακραίωνη πολιτισμική ιστορία, ζώσα μνήμη, οι ελευθερογνωμούντες Ξενάκης, Σκαλκώτας, Χρήστου, Μητρόπουλος, Χαλεπάς, Σκλάβος, Στέρης, Μπουζιάνης, Φεραίος, Κάλβος, Κάλας, Άρης Αλεξάνδρου, Βάρναλης, Σαχτούρης, Λειβαδίτης, συνδαιτυμόνες σε νεκρόδειπνο αέναου διαλόγου, υψιπετούντες από την Αρχαία Ολυμπία έως τις όχθες του Λούσιου-Αλφειού και από εκεί στην ιερή των Αρκάδων κορυφή, το Λυκαίο Όρος. 
Papatzikou gallery 26 Ag. Antoniou-59100 Veria- T: +3023310 70325






















































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου