Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ



Το απόγευμα της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου, στην καθιερωμένη ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, απονεμήθηκαν τα συνολικά 42 βραβεία στις τρεις τάξεις των Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
Η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάση Βαλτινού και ακολούθησε η απολογιστική έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2016 από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Βασίλειο Πετράκο.
Από τα βραβεία ξεχώρισαν το Αργυρό Μετάλλιο στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, το οποίο δόθηκε στην Ένωση μη κερδοσκοπικών Σωματείων «Μαζί για το Παιδί» για τις υπηρεσίες τους προς τα άρρωστα και άπορα παιδιά. Βραβεύθηκαν επίσης το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου «Σπίτι του Ηθοποιού» για την κοινωφελή και αξιέπαινη δράση του σχετικά με τη στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και κοινωνική στήριξη απόρων ηθοποιών, καθώς και το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση «ΕΣΤΙΑ» για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε άτομα με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση από όλη την Αττική.
Στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών ξεχώρισε το βραβείο, το οποίο απονεμήθηκε στον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Φιλόλογος», ο οποίος εδώ και τέσσερις δεκαετίες προάγει την ανθρωπιστική παιδεία και το σύγχρονο σχολείο. Το Βραβείο «Γεωργίου Π. Οικονόμου» για αρχαιολογική μελέτη δόθηκε στη Μαρία Λιλιμπάκη –Ακαμάτη και τον Νικόλαο Ακαμάτη για τη μονογραφία τους «Ανατολικό Νεκροταφείο Πέλλας – Ανασκαφικές περίοδοι 1991-2007».
Από τα λογοτεχνικά βραβεία για το μυθιστόρημα βραβεύθηκαν ο Ηλίας Μαγκλίνης για το βιβλίο του «Πρωινή Γαλήνη» και ο Κώστας Βρεττάκος, γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, για το βιβλίο του «Ασκήσεις Περιέργειας»   ενώ το βραβείο Ποιήσεως απέσπασε ο Τάκης Καρβέλης για το σύνολο του έργου του.

Όπως δήλωσε ο βραβευμένος Ηλίας Μαγκλίνης: «Χρειαζόμαστε τα βραβεία και όποιος λέει πως δεν χαίρεται λέει ψέματα. Τα χρειαζόμαστε τα βραβεία ειδικά σε τέτοιους καιρούς για τη χώρα και τον χώρο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου