Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Alejandro Miguel Torrealba Salas :Ενας νέος καλλιτέχνης φωνάζει για το μέλλον της χώρας του.




Ο Alejandro Miguel Torrealba Salas, ένας τελειόφοιτος καλλιτέχνης της Σχολής Καλών τεχνών του Καράκας της Βενεζουέλας, μέσα από το έργο του μιλάει ανοιχτά για την δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας του.Εκεί που το χρήμα ζυγίζεται και δεν έχει καμία αξία, όταν το μπολιβάρ, ένα από τα ισχυρότερα κάποτε νομίσματα στον κόσμο, έχει πλέον εξαϋλωθεί σε αξία .
O Salas με την φράση “Ο θάνατος του ισχυρού Μπολίβαρ”  μιλάει εικαστικά και θέτει ερωτήματα για το μέλλον της χώρας του  απέναντι στην μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί ποτέ. Χρησιμοποιεί την σημαία της Βενεζουέλας ως το πατριωτικό σύμβολο που  καθορίζει τον λαό του και διαμαρτύρεται μέσα από τον χαρακτήρα της για  αυτήν την πανωλεθρία.


Απο την σειρά "Tense Calm" Bolivar martial

has lost the battle, 2016

Υλικά: Mdf, Χαρτονιμίσματα και κερματα Μπολιβαρ, ακρυλικά και μαρκαδορος.
34 x 44.5 cm

“Μέσα από το έργο μου  κριτικάρω την πολιτική παραμέληση και την έλλειψη δράσης απέναντι σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Διαμαρτύρομαι μέσα από την τρίχρωμη μας με γραπτά μηνύματα,λέξεις κλειδιά, που μας ευαισθητοποιούν απέναντι στην σκληρή πραγματικότητα  Βρισκόμαστε σε μία παράλογη πραγματικότητα που μας περιβάλλει και μας καταναλώνει. Οι πολίτες όμως  έχουν μια παράξενη ελπίδα που μας κρατάει ζωντανούς ακόμα κι αν είμαστε θύματα κατάχρησης και κακοποίησης. Θέλω να συμβάλω σε αυτή την μεταβολή των αξιών που οδηγεί νέους στο να απορρίπτουν την παιδεία και να στρέφονται στην κουλτούρα των δρόμων το βρώμικο χρήμα και το έγκλημα”


Στο έργο του χρησιμοποιεί χαρτονομίσματα είτε πάνω στον καμβά είτε  στην θέση του καμβά ως ένδειξη υποτίμησης του ίδιου του νομίσματος σημειώνοντας ότι:
“Σε κάθε λωρίδα της σημαίας χρησιμοποιώ 300 Μπολίβαρ και πάνω στην κάθε λωρίδα βάζω φράσεις που έχουν καθορίσει την έννοια της σημαίας που σχεδιάστηκε από τον Francisco de Miranda στο 1801.”


Με επιρροές τον εικαστικό από την Βενεζουέλα Juan Loyola, ο Alejandro Miguel Torrealba Salas ασκεί κριτική πάνω στους φθηνούς ιδεαλισμούς της πολιτικής που ξεκίνησαν το 2016 και θα κρατήσουν μέχρι το 2018
“Με πονάει σαν πολίτης αυτής της χώρας να βλέπω τόσο έντονη την παρακμή,δεν σκοπεύω να προσβάλω την σημαία, τα σύμβολα, την ιστορία ή τον Μπολιβάρ. Το μόνο που επιδιώκω ειναι να ακουστουν οι φωνές εκείνων που υποφέρουν .


Ο ίδιος πειραματίζεται με τα υλικά και θέλει να ενσωματώνεται στο έργο και να γίνονται ένα με την έννοια που προβάλλει θεωρώντας πως με απλά υλικά μπορείς να περάσεις ένα σπουδαίο μήνυμα. Αν και για το έργο του “Bolivar Stand up and walk” (Μπολιβάρ σήκω και περπάτησε) έχει δημιουργήσει μια βάση με συνολικά συνολικά 30 χαρτονομισμάτων  και κερμάτων ΒFS  δηλώνοντας το γεγονός  γεγονός ότι ήταν ο Μπολίβαρ που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας και τώρα ειναι αυτοί δούλοι του ίδιου Μπολιβάρ (νομίσματος)

Είναι η ειρωνεία στην οικονομική καταστροφή.



                                                                                                                               Ειρήνη Πουλιάση

O Alejandro Miguel Torrealba Salas θα εκπροσωπήσει την χώρα του στην 8η Διεθνή Μπιενάλλε φοιτητών στα Σκόπια ,F.Y.R.O.M τον Φεβρουάριο του 2017 με το έργο "Tense Calm" It's not time to die.





Απο την σειρά "Tense Calm" It's not time to die, 2016
Χαρτονομίσματα, ακρυλικά και συμπιεσμένο χαρτι
47 x 69 Cm


Απο την σειρά "Tense Calm" Which flag are you, 2016

1.42 x 2.38 Cm


                               




Απο την σειρά "Tense Calm" Bolivar, it's you, 2016

Ακρυλικα πάνω σε χαρτονομίσματα

15.7 x 20.7 cm


"Tense Calm" A ticket, 2016
Ακρυλικά σε εισητηριο μετρό
3 x 6.5 cm




Απο την σειρά "Tense Calm" Black Gold, 2016
Υλικά: Ακρυλικά και βερνίκι σε mdf, χαρτονομίσματα και κερματα.




O Alejandro Miguel Torrealba Salas μίλησε για το έργο του στην Ειρήνη Πουλιάση, (απόφοιτο του Τεετ) για τους φλώρους εικαστικούς.Φωτογραφίες εργών:Igrein Hernandez Nunes



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου