Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΝ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΧΕΔΙΟΥ





Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΟΣΤΕΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Από το 2009 μέχρι και σήμερα, πραγματοποιείται σχεδόν κάθε χρόνο η Μπιενάλε Σχεδίου στην πόλη Όστεν των Σκοπίων, με στόχο καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δείξουν τα τελευταία επιτεύγματα της τέχνης τους και να τους χορηγηθεί ένα από τα ακόλουθα βραβεία:
GRAND PRIX FOR LIFE ACHIEVEMENT
WORLD CULTURAL HERITAGE AWARD
5 FIRST AWARDS
IMAF AWARD
6 GOLDEN OSTEN AWARDS
JURY’s SPECIAL AWARDS AND RECOGNITIONS
OSTEN SPECIAL AWARDS AND RECOGNITIONS

Η εν λόγω Μπιενάλε είναι αφοσιωμένη στη δημιουργία και τη διατήρηση της τέχνης στο χαρτί, αλλά και την προώθηση σε νέες, δημιουργικές και σύγχρονες ερμηνείες του σχεδίου. Τα έργα που θα αποφασίσουν να αποστείλουν οι καλλιτέχνες πρέπει, λοιπόν, να είναι αποκλειστικά σε χαρτί και να έχουν δημιουργηθεί την τελευταία τριετία, δηλαδή από το 2013 – 2016.
Τελική ημερομηνία παράδοσης έργων ήταν η 30η Απριλίου του 2016, ενώ τον Μάιο πραγματοποιήθηκε η  διαδικασία επιλογής και τον Ιούνιο η κρίση των έργων.  Τα επίσημα εγκαίνια της  Μπιενάλε και η ανακοίνωση των βραβείων έλαβε χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου στην Γκαλερί Osten στα Σκόπια, ενώ η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 22 Δεκεμβρίου 2016. Κάθε εβδομάδα και για διάρκεια μιας εβδομάδας η έκθεση αλλάζει, προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν τα έργα όλων των χωρών. Τα έργα της ελληνικής συμμετοχής εκτέθηκαν από τις 6-13 Οκτωβρίου 2016.
Φέτος στην Μπιενάλε συμμετείχαν 690 καλλιτέχνες από 66 χώρες με συνολικό αριθμό 2246 έργων. Όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή, από τις 16 ελληνικές προτάσεις οι 8 ήταν από φοιτητές και απόφοιτους του ΤΕΕΤ Φλώρινας: δύο προπτυχιακοί φοιτητές ΓΛΥΚΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ και ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ και έξι απόφοιτοι ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΥΛΙΑΣΗ , ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΑΝΗ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΣΑΝΤΙΚΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΠΟΥΡΝΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΟΒΑΝΟΓΛΟΥ και ο συντονιστής του 3ικαστικού 3ργαστηρίου ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ. Οι υπόλοιποι Έλληνες καλλιτέχνες είναι η ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΓΑΘΟΥ, ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, Η CEREN DEMIRBAS, η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ, η ΜΑΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ.

Όλες οι συμμετοχές αδιακρίτως έγιναν δεκτές στην Μπιενάλε και μπήκαν στο index συμμετοχής των καλλιτεχνών. Από τους 690, όμως, καλλιτέχνες όλων των χωρών ξεχώρισαν περίπου οι 260 ως αξιέπαινες συμμετοχές και μόνο τα έργα αυτών εκτέθηκαν στην Μπιενάλε. Από ελληνικής πλευράς ξεχώρισαν έξι καλλιτέχνες: ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, η ΓΛΥΚΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ και η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΑΝΗ. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου