Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Κάσση Κυριακή «Σπαράγματα και χαμένα φάσματα» Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου -Μαρία Ηλέκτρα Ζογλοπίτου



Δυο ιδιαίτεροι άνθρωποι, που έζησαν « στα όρια της ύπαρξης».

Εδώ και πολλά χρόνια, όταν στην πρώτη μου φοιτητική ηλικία δούλευα στο πασίγνωστο βιβλιοπωλείο της Αθήνας, την «Πολιτεία», είχα την τύχη να περιεργάζομαι μια πληθώρα ονομάτων συγγραφέων και καλλιτεχνών. Μυριάδες  πονήματά τους , κοσμούσαν τις σελίδες των βιβλίων στους πάγκους, άλλοτε προβεβλημένα και άλλοτε λησμονημένα, -στοιβαγμένα σε απόμερα ράφια-ανάλογα με τον βαθμό ζήτησής τους και τους συρμούς της σεζόν.

Οι Γραμμές μέσα στη Γραμμή - Άννα Καμπουρίδου

Άννα Καμπουρίδου, Οι Γραμμές μέσα στη Γραμμή 1

Περιγραφή

Έργου Τίτλος : Οι Γραμμές μέσα στη Γραμμή 
Διαστάσεις : 37cm πλάτος 3m ύψος 
Υλικά : 4400 ξυλάκια (δύο μεγεθών), ξυλόκολλα, πετονιά

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Πρόσκληση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου φίλων εικαστικών τεχνών Εορδαιας




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σ.Φ.Ε.Τ.Ε.
"Άρης Γαρουφαλλίδης"

Ο σύλλογος φίλων εικαστικών τεχνών Εοραδαίας "Άρης Γαρουφαλλίδης" σας προσκαλεί στην ετήσια κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου , ώρα 19:00 μ.μ στo cafe Splendor.

Με εκτίμηση το Δ.Σ.

Η "Sarkothymia" της Ειρήνης Πουλιάση στην Balkan Art gallery.



Sarkothymia 
7 Ιανουαρίου - 2 Φεβρουαρίου
στην 
Balkan art gallery



Man at last knows that he is alone in the unfeeling immensity of the universe, out of which he emerged only by chance. His destiny is nowhere spelled out, nor is his duty. The kingdom above or the darkness below; it is for him to choose" Davies, Paul (2010).

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Πρόσωπο ή Προσωπείο


Με αφορμή την ομαδική έκθεση "Πρόσωπο ή Προσωπείο" που έγινε στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας και εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων με τίτλο «Αναζητώντας την Βέροια», δημιούργησα το παραπάνω πορτραίτο και το προσωπείο του. Ξεκινάω με έναν χώρο κενό όπου το μόνο που υπάρχει ανάμεσα στο βλέμμα και το πανί είναι η διαφάνεια της προετοιμασίας του. Δουλεύω με λαζούρες το ρούχο και συνεχίζω με περισσότερη ύλη στο κεφάλι. Τα χέρια δεν με ενδιαφέρουν, θέλω να  δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το σώμα αναδύεται δίνοντας έμφαση στην μικρή κλίση που παρατηρώ. Δημιουργώ επίπεδα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μεταφέρω την ένταση του έργου στο κεφάλι. Προσπαθώ να βρώ μια ισορροπία στο χρώμα και το σχέδιο.

Κάσση Κυριακή 17 ο εξάμηνο ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ I: ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:


Derain  Αρλεκίνος και Πιερρότος, Λάδι σε καμβά,175x175 cm, 1924


ΑΝΑΦΟΜΟΙΩΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

ΜΕΡΟΣ Α:
" Ως αθρώπινα όντα, είμαστε ,υποτίθεται, πλάσματα μεταβλητής ενόρμησης,    με διαθέσεις και ενέργειες που αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη. Ως χαρακτήρες, ωστόσο, που υποδυόμαστε για ένα κοινό(…)αναμένεται μια ορισμένη γραφειοκρατικοποιήση του πνεύματος, έτσι ώστε να μπορούμε να βασιζόμαστε στον εαυτό μας να δίνει μια τελείως ομοιογενή παράσταση….»
                                                                                      `Ερβινγκ  Γκόφμαν
Μολονότι η εκπόνηση της πτυχιακής μου εργασίας υπάγεται στους κανονισμούς του  Παλαιού Οδηγού Σπουδών ,  με τις ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε αυτόν, έκρινα σκόπιμο να δημοσιεύσω ένα τμήμα της έρευνας με την οποία καταπιάστηκα τους τελευταίους μήνες. Αφετηρία για την συλλογή υλικού και πληροφοριών στην παρούσα εισήγηση,  στάθηκε εδώ και αρκετό καιρό η έννοια  του κοινωνικά αποκλεισμένου ατόμου  λόγω εγγενούς

Η εξεταστική της κατεύθυνσης του 3ργαστηρίου

Ενσωματωμένη εικόνα 1
Φοιτητές του 3ργαστηρίου στην το εαρινό εξάμηνο του 2015

Η εξεταστική  της κατεύθυνσης του 3ργαστηρίου  θα ξεκινήσει στις 2 Φεβρουαρίου 2017 , στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδροςώρα 9:00 -14:00 στο κεντρικό κτήριο της σχολής. Όλα τα εξάμηνα εξετάζονται μαζί για να γνωρίσουμε το εικαστικό έργο όλων 

Στις 9:00 θα γίνει η δήλωση ονομάτων στην επιλεγμένη γραμματεία Βαθμολόγησης. Δικαίωμα εξέτασης έχουν όσοι είναι παρόντες την ώρα αυτή. Προβλήματα παρουσίας  θα συζητηθούν μόνο με την έναρξη των εξετάσεων την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και θα αποφασιστεί συνελευσιακά η λύση.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Κάσση Κυριακή "Σκέψεις γύρω από τη Μις Χάβισαμ"



 Με αφορμή το ποίημα του «Αποστροφή» του  Κ.Καρυωτάκη ,προέκυψε ένας διάλογος στίχων αφιερωμένων στα ιλαροτραγικά, μικρόψυχα στιγμιότυπα της κοινωνικής ευθυγράμμισης . Με πνεύμα σατιρικό και τη σωστή δόση κυνισμού, τηρουμένων των αναλογιών ,τα δυο έμμετρα διεργάζονται μια υποθετική συρραφή σκέψεων συνειδητών και υποσυνειδήτων πάνω σε θέματα μοναχικότητας και κατ’επίφασην συντροφικότητας, στον απόηχο μιας διαγνωσμένης πρόθεσης για πάσης φύσεως «βόλεμα» την τελευταία διετία. Τους στίχους τους έγραψα με ερέθισμα τις καταγεγραμμένες συζητήσεις τυχαίων ανθρώπων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Κωνσταντίνωφ Χριστιάν - Εισήγηση Πτυχιακής


                                                       

«Ο κόσμος , ο κόσμος, ο κόσμος…
Δεν ξέρω τι να πω, Είναι όλοι στο δράμα που δημιούργησα.
Είμαι ο θεός του θεάτρου. Εγώ δημιούργησα την σκηνή, το έργο και τους θεατές. Η μόνη μου επιλογή, η επόμενη παράσταση. Η μόνη μου αργία ο θάνατος.»

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Αναστασία Παντελή (9ο Εξ.): Εισήγηση Πτυχιακής (Δίνη)





Έρευνα/ Ανάλυση/ Εφαρμογή
Η ιδέα της εγκατάστασης σε δημόσιο χώρο ξεκίνησε με αφορμή την ανάγκη μου να επικοινωνήσω με το κοινό όσο πιο άμεσα γίνεται. Ένα έργο σε δημόσιο χώρο έχει την δυνατότητα και το προνόμιο να επικοινωνήσει με ένα μεγάλο αριθμό-ποσοστό ανθρώπων. «Εισβάλλει» μέσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων και «αναγκάζει» τον θεατή, όποιος και αν είναι αυτός, να σκεφτεί, να νιώσει, να εκφραστεί. «Εισβάλλει», όμως, και στον ίδιο το χώρο και του δίνει αυτόματα μια διαφορετική διάσταση. Δημιουργεί έναν καινούργιο χώρο και παίζει με τις έννοιες του κενού και του γεμάτου. 

ΚΑΡΟΥΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 9ο Εξάμηνο. ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ




          ΕΞΕΛΙΞΗ -  ΥΛΙΚΑ -  ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Ως εικαστικός, μέσα από μια μεταβαλλόμενη σχέση με τα έργα μου θέλησα να κατανοήσω τον εσωτερικό τόπο, την βαθύτερη ψυχή. Ως μέσον της έρευνας και ως υλικό δημιουργίας των έργων μου πήρα χώμα και νερό. Επειδή όμως ήθελα μέσα από τον θάνατο να μιλήσω για την ίδια τη ζωή επέλεξα αντί για χώμα ή πηλό την ηφαιστειακή λάβα. Ο Ήφαιστος, ο αρχαίος Θεός της φωτιάς δάνεισε το όνομα του στο υλικό αυτό που, λόγω του ότι καθιστά εύφορα τα καλλιεργήσιμα χωράφια όπου επικάθεται κατά την έκρηξη, αλλά και εξ’ αιτίας της ενεργειακής ιδιότητας του να ενώνει τον πνευματικό με τον υλικό  κόσμο, το επέλεξα. Εξ άλλου ο καλλιτέχνης στις πλαστικές τέχνες προκειμένου να δημιουργήσει, αποσπά από τη φύση ύλη, θραύσματα και τα μετουσιώνει σε κάτι άλλο.

Χάρης Μαργαρίτης - 9ο Εξάμηνο - Εισήγηση διπλωματικής: Διττότητα

Μαρκαδόροι σε χαρτί ακουαρέλας. (15 Χ 20 εκατοστά)

Η διπλωματική αποτελείται από έργα παραστατικής ζωγραφικής..
 Η έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε το 2014,  

Αντώνης Παππάς (9ο Εξ.): Εισήγηση Πτυχιακής [Ταξιδεύοντας με το Cyrenia (Αφιέρωμα στην ποίηση του Νίκου Καββαδία)]


Μολύβι (Β, 4Β, 9Β) σε χαρτί Schoeller (matte) 35 x 50 εκ.



Έρευνα μέσα από το εικαστικό έργο (Ανάλυση, Εφαρμογή και Συμπεράσματα)

Έχοντας ήδη ξεκινήσει μια απόπειρα εικονογράφησης των ποιημάτων του Νίκου Καβαδδία και βρισκόμενος πλέον κάπου στα μισά, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η προσπάθεια αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα ταξίδι ανάμεσα στο βίωμα και τη φαντασία.
Στην αρχή υπήρχε το δίλημμα αν θα έπρεπε να γίνει βαθύτερη ανάλυση του συμβολικού ποιητικού λόγου του Νίκου Καββαδία ή απλή απόδοση της τόσο έντονης εικονοποιίας των ποιημάτων του.
Η απάντηση όμως σε αυτό ήρθε αργότερα και κατά την διάρκεια εκπόνησης των συγκεκριμένων έργων. 

Τοτού Μαρία -9ο Εξάμηνο-Εισήγηση πτυχιακής: "ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ"

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ



Στην πτυχιακή μου εργασία μέσα από μία βιωματική, εικαστική και θεολογική προσέγγιση διαπραγματεύομαι την έννοια της «μεταμόρφωσης» και την εφαρμογή της στα έργα μου.
Η λέξη μεταμόρφωση δηλώνει την αλλαγή της μορφής[1]. Πρόκειται για έναν όρο συνυφασμένο με το έργο του καλλιτέχνη. Ένας ζωγράφος μεταμορφώνει τον καμβά (υλικό) σε χώρο. Ένας μουσικός μεταμορφώνει τα μουσικά σύμβολα σε ήχους. Ένα οικοδόμημα μεταμορφώνεται σε τόπος λατρείας με την κατάλληλη εικονογραφική διακόσμηση.
Εκτός από την εσωτερική μεταμόρφωση, κάθε είδους παρέμβαση (υλική ή άυλη) συμβάλλει σε μεταμόρφωση. Η γραφή μεταμορφώνει το χαρτί, δεν είναι πλέον μόνο ύλη αλλά και έργο. Στη μουσική τα μουσικά σύμβολα (νότες) μεταμορφώνονται σε ήχο.

Ανδρεοσόπουλος Δ. - Εισήγηση Πτυχιακής Έκθεσης: 32 Εικαστικά Κοάν






   Καθώς μπαίνει κανείς στην έκθεση (με τίτλο ενδεχομένως "32 Εικαστικά Κοάν") και αφού έρθει σε μια πρώτη επαφή με τα έργα θα νοιώσει πως ο ίδιος βρίσκεται μέσα σε ένα κομμάτι του έργου. Ξαφνικά κάτι συμβαίνει, και ενδεχομένως να ξεκινήσει μια πιο αφοσιωμένη επεξεργασία-παρατήρηση-βίωμα των έργων-παραστάσεων. Θα ήθελα να απευθυνθώ μέσω φαινομενικά παραλόγων εικόνων και αφηγήσεων, στην διαίσθητική κατανόηση του κοινού και όχι στην λογική του προσέγγιση, είτε αφορά ένα καλλιτεχνικό έργο, έναν άνθρωπο, ένα γεγονός, μια σκέψη κτλ. Η απλότητα του χώρου, και μια ηχητική επένδυση συνθέτουν την ιδανική ατμόσφαιρα η οποία ευνοεί τη προσέγγιση που προτείνω, στο κόσμο που συμβαίνουν τα εικαστικά συμβάντα, ή αλλιώς τα εικαστικά Κοάν.

Γιάννης Βγόντζας - Εισήγηση Πτυχιακής


Μεθοδολογία

Η ιδέα για την διπλωματική μου εργασία “4 Pots/A daydreamers view of identity” ξεκίνησε με την προοπτική να γίνει έρευνα στο θέμα του πως μέσω του συμβολισμού προβάλουμε τόσο τον κόσμο και την ιστορία του όσο και την ατομική μας ταυτότητα.
Εν αρχήν θα δημιουργούνταν σ’ έναν ενιαίο χώρο μια ζωγραφική εγκατάσταση η οποία, χάριν του χαοτικού της χαρακτήρα, θα έδινε στον θεατή την ευκαιρία να χαθεί στον κόσμο όλων των συμβολισμών που θα αναπαράγονταν μέσω των εικόνων της.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Μετά τη μελαγχολία (;)

Ανδρεοσόπουλος Δ., περιγραφή με ψηφιακά μέσα, 2017


Η φώτιση λένε, δεν έχει καμία σχέση με την ευτυχία
Όσο πιο βαθιά τόσο πιο μοναχικά

Η δονούσα απλότητα ταξιδεύει
Μα γιατί την αρνούμαι με τόσο ζήλο;

Όλα μπλέκονται μεταξύ τους
Εσύ να μη τα μπλέξεις όμως

Την εντροπία για να ακούσεις
Οφείλεις να οργανωθείς, ή οφείλεις να χαθείς μαζί;

Σαν ξετίναγμα οργασμού
Έπεσε το χθεσινό δέρμα στο χώμα

Δειλά, ή με θάρρος;
Μέσα στη ροή, ή απ'έξω;




Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Ζωγραφίζοντας λέξεις ανθίζουν ποιήματα, Η Ξυνέλη Σούλα εκθέτη στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη. Αθηνα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Ζωγραφίζοντας λέξεις ανθίζουν ποιήματα
                                          Η ψυχή δεν σκέφτεται χωρίς εικόνα…. Αριστοτέλης
Οι οπτικές εικόνες συντελούν στη λειτουργία της μνήμης. Η ανάμνηση και η φαντασία αποτελούν μία κοινότητα ανάμνησης και εικόνας.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Φωτιά η έκθεση εκδήλωση πάνω στο έθιμο της 23 Δεκεμβρίου στην Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας Τεκμηρίωση και απολογισμός




Αυτό που χάνουμε στην φωτιά το βρίσκουμε στις στάχτες
(Οι εφτά σαμουράι Ακίρα Κουροσάβα  / Και οι επτά ήταν υπέροχοι του Antoine Fugua σενάριο Nic Pissolato - Richart Wenk)
.............................................................................................................................Περιληπτικές σημειώσεις της τεκμηρίωσης στο τέλος της ανάρτησης
Οι τιτανομαχίες σκακιού ξεκίνησαν από νωρίς. Ο Πόλεμος μαίνεται και εξασκείται. Είμαστε στη ζώνη πυρός. Ένας τετράγωνος χώρος ισομερισμένος σε άσπρα και μαύρα τετράγωνα κίνησης των πεσσών από οχτώ κάθετες στήλες και οχτώ οριζόντιες λωρίδες είναι το περιορισμένο αχανές πεδίο της μάχης. Είκοσι-τρεις Δεκεμβρίου στο κτίριο της Λέσχης Πολιτισμού αγωνίστηκαν μετά τον προκριματικό της Κεντρομακεδονίας  στον τελικό  οι Μηνάς Γιάννης, Γαλόπουλος Νίκος, Κεσίδης Οδυσσέας, Κοσμίδης Γιάννης, Μίσιας Βασίλης, Βίκτωρ Στέργιος, Σφουγγάκης Άνθυμος και Καραμιτάνη Αγγέλα με νικητή μετά από επτά γύρους τον Γαλόπουλο Νίκο.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Το μάτι του Θεού στις ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε


Το μάτι του Θεού στις ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε


Ένα νέο video essay μελετά τη σχέση ζωής μεταξύ του μεγάλου αμερικανού σκηνοθέτη και της καθολικής του ανατροφής.

Η «Σιωπή» του Μάρτιν Σκορσέζε επανέφερε φέτος για την επιρροή του καθολικισμού στην φιλμογραφία ενός από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της εποχής μας. Αν και οι αμιγώς θρησκευτικές ταινίες του, πέρα από την φετινή, θεωρούνται ο «Τελευταίος Πειρασμός» και το «Kundun», όλες σχεδόν οι δουλείες του εξερευνούν την έννοια της πίστης, των ενοχών και τη σχέση του ανθρώπινου με το Θείο.

Τα συρτάρια ενός μουσείου ελληνικής τέχνης - Συνεργατικό έργο εικοσιέξι καλλιτεχνών - Πινακοθήκη Μεσολογγίου






Τα συρτάρια της τέχνης  είναι μηχανισμοί εύθραυστων χώρων όπου τίκτονται οι ιδέες και οι εικόνες των ανθρώπων που τα ανοιγοκλείνουν. Τίκτω σημαίνει γεννώ και δημιουργώ. Σε κάθε άνθρωπο αναλογεί ένα συρτάρι τέχνης  όπου τίκτει τις σκέψεις του και την δημιουργικότητα του . Όταν κάποιος έχει πολλά τέτοια συρτάρια όπου τίκτονται πολλά και διαφορετικά δημιουργικά  πράγματα, χρήσιμα, ή άχρηστα λέγεται συλλέκτης και αναλαμβάνει την ευθύνη να τίκτει όλα τα συρτάρια που του χάρισε η ζωή.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Απ-Αρνούμαι

Απαρνούμαι όλα όσα, και ταυτόχρονα τα αφήνω να με γλύφουν
Καθώς το ρυάκι πορεύει ανοδικά, εν αγνοία της επικείμενης πτώσης του


Απαρνούμαι τις σκιές, του δάσους και του θεάτρου
Μα παραμένω μια μαριονέτα μοιρολατρική

Απαρνούμαι την ένταξη, μέσα στην υπεύθυνη αναρχία μου
Και όμως η σημαντικότητα μου ανέκαθεν ήταν θολή

Απαρνούμαι τα εγκόσμια χρώματα που με κούφαναν
Ενώ προσπαθώ να σωθώ από την σαδομαζοχιστική επιρροή του ασπρόμαυρου

Αγκαλιάζω την Ροή, και ένα πράγμα διακρίνω μονάχα
Αυτό που λογικές και συνειδήσεις μουλωχτά σφαγιάζουν

Αν τολμώ να το περιγράψω έμμεσα (;)
"Η απλότητα της δόνησης"

...

Η άρνηση είναι υπεροχή

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Creature


Ενα πλασμα σχετικα με το θεμα της ομαδας Greek Concepts Artists/Illustrators-Weekly Challenge. Στο συγκεκριμενο εβαλα ενα καθαρο δικο μου τροπο σχεδιασης. Καθως επισης επαιξα και με τα χρωματα οσο μπορουσα με ενα επισης δικο μου τροπο

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Μελέτη πορτραίτου

                                                   

                                                   Δώδεκα πορτραίτα με κάρβουνο σε χαρτί,
                                                   με αφορμή τυχαία,  καθημερινά γεγονότα.


Bertrand Russell, Dmitri Shostakovich, Frida Kahlo, Forough Farrokhzad, George Bernard Shaw, Giorgos Mavridis, Henry David Thoreau, Luis Buñuel, Nikos Xilouris, Primo Levi, René Magritte, Stratis Tsirkas

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

WoW Sylvanas-Digital Painting


Sylvanas. Ενας χαρακτηρας του World of Warcraft με μεγαλη ιστορια να την ακολουθει οπως κι ολοι οι ηρωες του συγκεκρικεμου κοσμου. Ηθελα απο καιρο να το κανω αυτο το εργο. Ναι ειναι αντιγραφη ενος απο τα πιο διασημα wallpapers του συγκεκριμενου χαρακτηρα και μπορω να πω πως πλεον θα κανω αντιγραφες διοτι πολλες πηγες πλεον επιβεβαιωνουν πως απο την αντιγραφη μαθαινεις! 

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Alejandro Miguel Torrealba Salas :Ενας νέος καλλιτέχνης φωνάζει για το μέλλον της χώρας του.




Ο Alejandro Miguel Torrealba Salas, ένας τελειόφοιτος καλλιτέχνης της Σχολής Καλών τεχνών του Καράκας της Βενεζουέλας, μέσα από το έργο του μιλάει ανοιχτά για την δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας του.Εκεί που το χρήμα ζυγίζεται και δεν έχει καμία αξία, όταν το μπολιβάρ, ένα από τα ισχυρότερα κάποτε νομίσματα στον κόσμο, έχει πλέον εξαϋλωθεί σε αξία .
O Salas με την φράση “Ο θάνατος του ισχυρού Μπολίβαρ”  μιλάει εικαστικά και θέτει ερωτήματα για το μέλλον της χώρας του  απέναντι στην μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί ποτέ. Χρησιμοποιεί την σημαία της Βενεζουέλας ως το πατριωτικό σύμβολο που  καθορίζει τον λαό του και διαμαρτύρεται μέσα από τον χαρακτήρα της για  αυτήν την πανωλεθρία.

ΑΓΑΠΏΝΤΑΣ ( ΠΕΡΊ ΤΈΧΝΗΣ ) του Μάνου Στεφανίδη



ααααααααααααααααααααΑποτέλεσμα εικόνας για ino graffiti


Η εντυπωσιακή, νέα τοιχογραφία του Ino στην Πειραιώς. Την φωτογράφισα προχτές. Με μιαν αισθητική που ανθίσταται σε μία αντιαισθητική πόλη. Και με ένα μήνυμα σαφές και εύληπτο. Εκτός και αν είναι κακό αυτό.
Αυτό είναι το μήνυμα : Γράφουμε για την ελληνική τέχνη και τους δημιουργούς της όσο πιο αντικειμενικά γίνεται βλέποντας αρετές ή αδυναμίες και αγωνιώντας ταυτόχρονα για το ιστορικό πλαίσιο και το διεθνές συγκείμενο. Κοιτώντας από μέσα προς τα έξω και το αντίστροφο. Όσο γίνεται. Πάντα, όμως, πάντα με μιαν διάθεση αγαπητική και συγκινημένη. Γιατί είναι τα δικά μας πράγματα, άλλοτε σπουδαία κι άλλοτε λιγότερο. Κι άλλοτε καθόλου. Όμως είναι έκφραση στην οποία μετέχουμε όλοι, έμμεσα ή άμεσα. Είναι η κοινή παράδοση και το κοινό μας μέλλον. Αν δεν υπήρξαμε οι φυσικοί γονείς αυτών των δημιουργημάτων, είμαστε πάντως οι ανάδοχοι τους! Και ως τέτοιοι έχουμε ευθύνη για αυτά. Χωρίς μιζέριες ή μεμψιμοιρίες.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΡΟΥΛΙΑ




Η Κατερίνα Καρούλια είναι φοιτήτρια επί πτυχίω της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας. Μια μεγάλη κατηγορία του έργου της είναι τα γλυπτά στα οποία κατέληξαν οι πειραματισμοί των τελευταίων ετών της δουλειάς της. Υλικά όπως ο γύψος, το νερό, η ακρυλική κόλλα και η κονιορτοποιημένη ηφαιστειακή λάβα συνθέτουν το συντακτικό μέσα από το οποίο ξεδιπλώνει την δική της εικαστική γλώσσα.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ



Το απόγευμα της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου, στην καθιερωμένη ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, απονεμήθηκαν τα συνολικά 42 βραβεία στις τρεις τάξεις των Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
Η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Θανάση Βαλτινού και ακολούθησε η απολογιστική έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2016 από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Βασίλειο Πετράκο.
Από τα βραβεία ξεχώρισαν το Αργυρό Μετάλλιο στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, το οποίο δόθηκε στην Ένωση μη κερδοσκοπικών Σωματείων «Μαζί για το Παιδί» για τις υπηρεσίες τους προς τα άρρωστα και άπορα παιδιά. Βραβεύθηκαν επίσης το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου «Σπίτι του Ηθοποιού» για την κοινωφελή και αξιέπαινη δράση του σχετικά με τη στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και κοινωνική στήριξη απόρων ηθοποιών, καθώς και το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση «ΕΣΤΙΑ» για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε άτομα με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση από όλη την Αττική.
Στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών ξεχώρισε το βραβείο, το οποίο απονεμήθηκε στον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Φιλόλογος», ο οποίος εδώ και τέσσερις δεκαετίες προάγει την ανθρωπιστική παιδεία και το σύγχρονο σχολείο. Το Βραβείο «Γεωργίου Π. Οικονόμου» για αρχαιολογική μελέτη δόθηκε στη Μαρία Λιλιμπάκη –Ακαμάτη και τον Νικόλαο Ακαμάτη για τη μονογραφία τους «Ανατολικό Νεκροταφείο Πέλλας – Ανασκαφικές περίοδοι 1991-2007».
Από τα λογοτεχνικά βραβεία για το μυθιστόρημα βραβεύθηκαν ο Ηλίας Μαγκλίνης για το βιβλίο του «Πρωινή Γαλήνη» και ο Κώστας Βρεττάκος, γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, για το βιβλίο του «Ασκήσεις Περιέργειας»   ενώ το βραβείο Ποιήσεως απέσπασε ο Τάκης Καρβέλης για το σύνολο του έργου του.

Όπως δήλωσε ο βραβευμένος Ηλίας Μαγκλίνης: «Χρειαζόμαστε τα βραβεία και όποιος λέει πως δεν χαίρεται λέει ψέματα. Τα χρειαζόμαστε τα βραβεία ειδικά σε τέτοιους καιρούς για τη χώρα και τον χώρο». 

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Όταν ερωτοτροπείς με το εικαστικό βλέμμα στη σχεδία της καθημερινότητας. Της Κατερίνας Καρούλια








Πώς μπορεί κάποιος που διαβιεί σε μια μικρή επαρχιακή πόλη να οραματίζεται την δράση και την ενεργό παρουσία του στην εικαστική σκηνή του σήμερα; Ακόμα να θέτει στόχο την συνέργεια, τη δημιουργική αλληλεπίδραση και την εύρεση κοινών τόπων μεταξύ καλλιτεχνών και δημιουργών της πόλης του με όμορες πόλεις και όχι μόνο;
Κι όμως η κυρία Βίκυ Παπατζίκου φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας και δράσης στον καλλιτεχνικό χώρο της Βέροιας με την λειτουργία της ομώνυμης γκαλερί . Η 10η έκθεση « Μικρή φόρμα» που οργανώνεται κάθε Δεκέμβριο ανελλιπώς από τα εγκαίνια έναρξης της γκαλερί το 2006 μέχρι και σήμερα έρχεται να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στις εσωτερικές αναζητήσεις της ψυχής μας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΝ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΧΕΔΙΟΥ





Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΟΣΤΕΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Από το 2009 μέχρι και σήμερα, πραγματοποιείται σχεδόν κάθε χρόνο η Μπιενάλε Σχεδίου στην πόλη Όστεν των Σκοπίων, με στόχο καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δείξουν τα τελευταία επιτεύγματα της τέχνης τους και να τους χορηγηθεί ένα από τα ακόλουθα βραβεία:
GRAND PRIX FOR LIFE ACHIEVEMENT
WORLD CULTURAL HERITAGE AWARD
5 FIRST AWARDS
IMAF AWARD
6 GOLDEN OSTEN AWARDS
JURY’s SPECIAL AWARDS AND RECOGNITIONS
OSTEN SPECIAL AWARDS AND RECOGNITIONS

Η εν λόγω Μπιενάλε είναι αφοσιωμένη στη δημιουργία και τη διατήρηση της τέχνης στο χαρτί, αλλά και την προώθηση σε νέες, δημιουργικές και σύγχρονες ερμηνείες του σχεδίου. Τα έργα που θα αποφασίσουν να αποστείλουν οι καλλιτέχνες πρέπει, λοιπόν, να είναι αποκλειστικά σε χαρτί και να έχουν δημιουργηθεί την τελευταία τριετία, δηλαδή από το 2013 – 2016.
Τελική ημερομηνία παράδοσης έργων ήταν η 30η Απριλίου του 2016, ενώ τον Μάιο πραγματοποιήθηκε η  διαδικασία επιλογής και τον Ιούνιο η κρίση των έργων.  Τα επίσημα εγκαίνια της  Μπιενάλε και η ανακοίνωση των βραβείων έλαβε χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου στην Γκαλερί Osten στα Σκόπια, ενώ η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 22 Δεκεμβρίου 2016. Κάθε εβδομάδα και για διάρκεια μιας εβδομάδας η έκθεση αλλάζει, προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν τα έργα όλων των χωρών. Τα έργα της ελληνικής συμμετοχής εκτέθηκαν από τις 6-13 Οκτωβρίου 2016.
Φέτος στην Μπιενάλε συμμετείχαν 690 καλλιτέχνες από 66 χώρες με συνολικό αριθμό 2246 έργων. Όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή, από τις 16 ελληνικές προτάσεις οι 8 ήταν από φοιτητές και απόφοιτους του ΤΕΕΤ Φλώρινας: δύο προπτυχιακοί φοιτητές ΓΛΥΚΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ και ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ και έξι απόφοιτοι ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΥΛΙΑΣΗ , ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΑΝΗ, ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΣΑΝΤΙΚΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΠΟΥΡΝΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΟΒΑΝΟΓΛΟΥ και ο συντονιστής του 3ικαστικού 3ργαστηρίου ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ. Οι υπόλοιποι Έλληνες καλλιτέχνες είναι η ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΓΑΘΟΥ, ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, Η CEREN DEMIRBAS, η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ, η ΜΑΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ.

Όλες οι συμμετοχές αδιακρίτως έγιναν δεκτές στην Μπιενάλε και μπήκαν στο index συμμετοχής των καλλιτεχνών. Από τους 690, όμως, καλλιτέχνες όλων των χωρών ξεχώρισαν περίπου οι 260 ως αξιέπαινες συμμετοχές και μόνο τα έργα αυτών εκτέθηκαν στην Μπιενάλε. Από ελληνικής πλευράς ξεχώρισαν έξι καλλιτέχνες: ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, η ΓΛΥΚΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ και η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΑΝΗ. 







2400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ



Από την Παρασκευή 25/11 και έως την Κυριακή 27/11/2016 διεξήχθη στο Αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συνέδριο με τίτλο «Αριστοτέλης: Ο homo universalis της αρχαιότητας και ο αέναος διάλογος με τις επιστήμες». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τον Δήμο Φλώρινας, την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, το Παράρτημα Φλώρινας, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας, τον Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας και τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης».
Στόχος του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση του πολύπτυχου αριστοτέλειου έργου, που αγγίζει όλα τα επιστημονικά πεδία, τόσο σε σχέση με τον Φυσικό Κόσμο (φυσική, μαθηματικά), αλλά και σε σχέση με τον Άνθρωπο (ηθική, ψυχολογία, κοινωνιολογία, πολιτική και δίκαιο, φιλοσοφία, ρητορική, παιδαγωγική, θεολογία, επιστημολογία, τέχνη, ιατρική).
Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε στα Στάγειρα της Μακεδονίας στα 384 π.Χ. και πέθανε στην Χαλκίδα το 322 π.Χ., πιθανότατα από χρόνιο στομαχικό νόσημα. Σε ηλικία 18 ετών βρέθηκε στην Αθήνα και γράφτηκε στη Σχολή του Πλάτωνα, όπου μαθήτευσε επί είκοσι ολόκληρα χρόνια. Το 342 π.Χ. κλήθηκε από τον Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο προκειμένου να αναλάβει την διαπαιδαγώγηση του γιου του Αλέξανδρου, που ήταν τότε μόλις 13 ετών. Το 335 π.Χ., όταν ο Μ. Αλέξανδρος αναχωρεί για την μεγάλη εκστρατεία του, ο Αριστοτέλης επιστρέφει στην Αθήνα και φιλοσοφεί, διδάσκοντας τους μαθητές του καθοδόν, για αυτό και η Σχολή του ονομάστηκε ‘Περιπατητική’.
Σε αντίθεση προς τον ιδεαλισμό του δασκάλου του, του Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης εισήγαγε τον θετικισμό στη φιλοσοφία και τις επιστήμες. Τα έργα του έχει υπολογιστεί ότι ανέρχονται συνολικά σε 400 τα περισσότερα από τα οποία έχουν χαθεί. Παρά την σημαντική αυτή απώλεια, η επίδραση του Αριστοτέλη στο πνεύμα των μεταγενέστερων υπήρξε τεράστια. Συνέβαλε στην εξέλιξη των επιστημών, την συγκέντρωση και ταξινόμηση ενός τεράστιου πλήθους γνώσεων και την οργάνωσή τους σε ένα σχεδόν πλήρες σύστημα θεώρησης του κόσμου και των φαινομένων του.

Ο Αριστοτέλης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους όχι μόνο για τον Μ. Αλέξανδρο, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Η επίδραση της σκέψης του είναι οικουμενική, υπερβαίνοντας τα όρια του τόπου και του χρόνου. Στη διδασκαλία του και σε πολλούς από τους επιστημονικούς δρόμους που άνοιξε, χρωστάμε, λοιπόν, ένα κομμάτι από το ευ ζην μας.  


Αγία Όλγα και ΤΕΕΤ Φλώρινας





Πραγματοποιήθηκε, πλέον, μέσα από μια τελετή η παράδοση του κτιρίου της Αγίας Όλγας στο ΤΕΕΤ Φλώρινας. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι το εν λόγω κτίριο ξαναζωντάνεψε πριν από μερικούς μήνες, με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους του Θανάση Μπλιούμη, απόφοιτου πλέον φοιτητή του 3ικαστικού 3ργαστηρίου του ΤΕΕΤΦ. Η ταινία μικρού μήκους  «Ο λαθρεπιβάτης» αποτελεί την πρώτη δημιουργία του Θανάση Μπλιούμη, η οποία προβλήθηκε στην
Κινηματογραφική Λέσχη - Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας στο πλαίσιο των παρουσιάσεων των πτυχιακών εργασιών της Σχολής Καλών Τεχνών από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2016.
Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά στην πόλη της  Φλώρινας σε τέσσερις βασικές τοποθεσίες: στο Κτίριο της Αγίας Όλγας (κατά κύριο λόγο), στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο σπίτι της Ελένης Μεκάση - Σουλιώτη και στο φοιτητικό σπίτι του Θανάση Μπλιούμη. Η ολοκλήρωση της ταινίας ήταν αποτέλεσμα πολύ συντονισμένης ομαδικής δουλειάς από ένα πλήθος φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, αλλά και με την ταυτόχρονη υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, των Φλώρων Εικαστικών, του 3ικαστικού 3ργαστηρίου του ΤΕΕΤΦ, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας, της Ταβέρνας Εδώδη και των Ρίζος Tobaccos.
Ο τίτλος της ταινίας αντλεί την έμπνευσή του από το βιβλίο «Πίσω από τις Μάσκες, σημειώσεις ενός λαθρεπιβάτη της ζωής» του Φερνάντο Πεσσόα,  ενώ παράλληλα είναι εμφανείς οι επιρροές από ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, του Αντρέι Ταρκόφσκι και του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ο σκηνοθέτης φαίνεται, επίσης, πως έχει μελετήσει συγγραφείς όπως τον Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, την Αγκάθα Κρίστι και τον Γκαστόν Λερού.
Με όλες τις παραπάνω επιρροές, αλλά και έναν κρυφό διάλογο με τη φυσική και την κοσμολογία, ο Θάνος Μπλιούμης καταφέρνει με τον «Λαθρεπιβάτη» να αναπτύξει έναν τελείως πρωτότυπο τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας, ανανεώνοντας και συμπληρώνοντας την ελληνική σεναριογραφία. Στον φανταστικό του κόσμο, οι σκηνές αποκτούν μια απροσδιόριστη ονειρική διάσταση, την ίδια στιγμή που το εξωπραγματικό συμπορεύεται αρμονικά με το απροσδόκητο με τέτοιο τρόπο, που το παράδοξο και το παράλογο να παίζει το ρόλο ενός απραγματοποίητου πόθου για το αδύνατο, το ανέφικτο, το πέρα από τις δυνάμεις μας, το άπιαστο που παίρνει την χροιά του υπερπραγματικού. 

Έξι βασικοί πρωταγωνιστές, τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες.  Όλοι τους εγκλωβισμένοι σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, άλλοτε πιόνια και άλλοτε πρωταγωνιστές ενός συστοδιαστελλόμενου χωροχρόνου.  Ποια είναι η μοίρα του ανθρώπου; Πόσο μας καθορίζουν οι επιλογές μας; Σε τι βαθμό μετασχηματίζουμε το προσωπικό μας σύμπαν; 

Πιόνια ή πρωταγωνιστές, σε έναν αέναα καμπυλωμένο χωροχρόνο, σε σκηνές που μπλέκονται, οι ήρωες αλλοιώνονται, μεταφέρονται χωροχρονικά, μπερδεύονται και μας μπερδεύουν.  Αναζητούν την αξία της στιγμής, γιατί εκεί βρίσκεται κρυμμένη η υπερπραγματικότητα, στις καθημερινές στιγμές, στο παιχνίδι της ζωής του ανθρώπου. Σε έναν τέτοιου είδους σεναριακό καμβά, σκηνογραφείται ένας χώρος, που η σημασία του δεν είναι στα φυσικά στοιχεία που τον απαρτίζουν, αλλά στις προεκτάσεις και τις αντιστοιχίες του εσωτερικού κόσμου των πρωταγωνιστών.  Ταξιδιώτες, λοιπόν, σε ένα ταξίδι που θα είναι πολύ διαφορετικό μετά «τις αλλοιώσεις και τις παρεμβολές του χρόνου… ένας περίπλους, που μπορεί να είναι ταυτόχρονα στο μέλλον και το παρελθόν». (Οδυσσέας Ελύτης, Ο κήπος με τις αυταπάτες, Ύψιλον, Αθήνα 1995, σ. 64)

Το ταξίδι της ταινίας δεν έχει τελειώσει. Αναμένεται να συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, πριν να κυκλοφορήσει διαδικτυακά. Το trailer της ταινίας μπορεί κανείς να το δει στην παρακάτω διεύθυνση:  https://www.youtube.com/watch?v=BIdSCdfY8p0 , ενώ πλήρες φωτογραφικό υλικό των γυρισμάτων της ταινίας υπάρχει στο blog των Φλώρων Εικαστικών: