Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Inspire Festival - Opening day από την Αλεξάνδρα Τσιτσιντά



Η μέρα των εγκαινίων έφτασε! Οι τρείς ομάδες παρέδωσαν τα έργα τους στα μάτια των θεατών. 

Ο Frank Bragigant περπατώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και γνωρίζοντας την πόλη, αποφάσισε να σχεδιάσει έναν μονοχρωματικό, αφαιρετικό χάρτη της πόλης της Θεσσαλονίκης απ’ ευθείας στον τοίχο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης  και μπροστά από την τοιχογραφία διάσπαρτα στον χώρο υπήρχαν «κουτιά» της ΔΕΗ βαμμένα στο ίδιο χρώμα. Οι καλλιτέχνες της ομάδας του έφτιαξαν αμυντικές στολές οι οποίες
τοποθετήθηκαν μέσα στα κουτιά, έτσι ώστε σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης ο κόσμος να μπορεί να αμυνθεί μπροστά σε έναν πιθανό κίνδυνο.

Από την άλλη πλευρά η ομάδα της Μαρίας Παπαδημητρίου είδε το ίδιο θέμα από μια άλλη πιο θηλυκή οπτική. Ως σημείο αναφοράς το σπίτι, την καλύβα, το οικείο, ξεκίνησε με τους καλλιτέχνες της ομάδας της να δημιουργεί με χρωματιστά υφάσματα τάματα και ευχές τα οποία τοποθετήθηκαν στον τοίχο με έναν ιδιαίτερο και ενδιαφέροντα τρόπο.

Τέλος ο Peter Kogler φτιάχνοντας μια εντυπωσιακή εγκατάσταση, μεταμόρφωσε εντελώς τον κεντρικό χώρο του μουσείου δημιουργώντας οπτικές ψευδαισθήσεις. Οι καλλιτέχνες της ομάδας του έχοντας σαν αφετηρία την χρονιά της γέννησής τους δημιούργησαν ο καθένας από αυτούς ένα ατομικό έργο το οποίο αναφέρετε στην πορεία του μέσα στο χρόνο έχοντας υπ’ όψιν από μια σημαντική στιγμή για κάθε χρόνο της ζωής τους.

Η ομάδα που επέλεξα να είμαι ήταν του Peter Kogler και το έργο μου είναι μια εξάμετρη εγκατάσταση η οποία αποτελείτε από ένα λευκό επιτοίχιο ράφι στο οποίο είναι τοποθετημένα βιβλία με το μπροστινό τους φύλλο φάτσα στον θεατή. Το κάθε βιβλίο αντιστοιχεί σε ένα χρόνο της ζωής μου. Ξεκινώντας από παιδικά παραμύθια, σχολικά ανθολόγια, πεζογραφήματα, ποίηση, φιλοσοφία και καταλήγοντας σε πολίτική οικονομία, το έργο αποπέμπει μια αίσθηση ρεαλισμού.  Είναι η καταγραφή της πορείας μου μέσα στο χρόνο μέσω των βιβλίων που με έχουν σημαδέψει και το οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο στο σχηματισμό του είναι μου.


Αλεξάνδρα Τσιτσιντά



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου