Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Νέες εκδόσεις για την ιστορία της τέχνης από τους οίκους futura και ΑΓΡΑ



Δύο νέες ελληνικές εκδόσεις παρουσιάζουν γνωστές και άγνωστες όψεις της ιστορίας της τέχνης. Το περιοδικό «Ιστορία της τέχνης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις futura, αποτελεί την πρώτη περιοδική έκδοση ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσανατολισμού για την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης στην Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή της ιστορίας της τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκου Δασκαλοθανάση. Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού παρουσιάζονται μελέτες, έρευνες, καθώς και κριτικές βιβλίων και εκθέσεων από καθηγητές ιστορίας της τέχνης. 

Η θεματολογία καλύπτει ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας της τέχνης, όπως η αρχαιολογία και η ιστορία της τέχνης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, η δημόσια γλυπτική στην εποχή του μεσοπολέμου και η μεταγραφή της μουσικής στο ζωγραφικό έργο του Paul Klee. Θεμελιώδεις πηγές και τεκμήρια, όπως η πρώτη δημοσίευση του Antonio Gramsci για τους Ιταλούς φουτουριστές, πλαισιώνουν τα σύγχρονα κείμενα, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εικόνα των προβληματισμών και των αναζητήσεων της ιστορίας της τέχνης.
Ο Νίκος Δασκαλοθανάσης υπογράφει και το καινούριο βιβλίο «Ιστορία της τέχνης: Η γέννηση μίας νέας επιστήμης από τον 19ο στον 20ό αιώνα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ. Το βιβλίο φωτίζει τις συνθήκες της επιστημονικής διαμόρφωσης και εδραίωσης της ιστορίας της τέχνης στην Ευρώπη, από την ανάδυση των εθνικών ιδεολογιών στις αρχές του 19ου αιώνα έως την ταραχώδη μεσοπολεμική περίοδο. Το μεστό και κατανοητό κείμενο συνοδεύεται από πλούσιο βιβλιογραφικό και οπτικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου