Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ατομική έκθεση Γιώργου Κορμπάκη


Η Myrό Gallery παρουσιάζει στο φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης τον εξαιρετικό αθηναίο ζωγράφο Γιώργο Κορμπάκη με την νέα σειρά σχεδίων του με μολύβι, και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ατομικής του έκθεσης, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 20.00. Με αφετηρία τον άνθρωπο και την σχέση του με την εποχή μας, ο καλλιτέχνης απεικονίζει με έξοχα εκφραστικό ρεαλισμό την μορφή και συλλαμβάνει τις ιδιαίτερες καταστάσεις της ψυχής. Μοναδικό εφόδιο της αποστολής του τα μολύβια -συχνότερα σε τόνους του μαύρου και με επιλεκτική χρήση χρώματος. Η έκθεση, που επιμελείται ο Πάρης Καπράλος, θα καταλήξει στις 18 Ιανουαρίου 2014.




"Κάνοντας μια γενική περιγραφή, κοιτώντας την μέχρι τώρα πορεία μου θα έλεγα πως σε μια γενική βάση έχω ασχοληθεί με τη ζωγραφική περισσότερο και το βίντεο λιγότερο, μέσα που και τα δύο επηρεάζουν την αντίληψή μου. Η εικαστική μου πορεία θεματολογικά ασχολείται περισσότερο με τον άνθρωπο, την απεικόνισή του, και τη σχέση του με την εποχή μας, χωρίς ωστόσο να εξαντλείται σε αυτή τη θεματολογία. Στη εικαστική δουλειά μου απεικονίζονται τις περισσότερες φορές ανθρώπινα σώματα, πορτρέτα, θολές μορφές, ή μέρη του σώματος όπως τα χέρια. Είναι μία δουλειά που την ξεκίνησα πριν την πτυχιακή μου εργασία και τη συνεχίζω ακόμα. Αφετηρία αυτής της δημιουργίας είναι η έννοια της λέξης άνθρωπος, η παρετυμολογία που της έχει αποδοθεί ως  ἄνω + θρώσκω, και η έννοια του ανθρωπισμού, πώς δηλαδή θα ήταν δυνατό εικαστικά να αποδοθούν μορφές που θα αποδίδουν τα παραπάνω νοήματα, ψυχισμούς ή  διυποκειμενικές αξίες, ακόμα περισσότερο σήμερα, που αρκετά από αυτά τίθενται υπό αμφισβήτηση. Σε αυτά τα έργα λοιπόν, η λύση  της  χρωματικής επιλογής του ασπρόμαυρου, απαλλάσσει τις εικόνες από  μία  ευκολότερη συγκινησιακή φόρτιση, δίνοντας όμως με αυτόν τον τρόπο στο θεατή τη δυνατότητα μια βαθύτερης ανάγνωσης του έργου. Επιπλέον πέρα από την παραστατική απόδοση του θέματος, τα έργα απομακρύνονται από την απλή μίμηση τόσο λόγω της απλότητας του τελικού αποτελέσματος, με την απουσία των μη ουσιαστικών στοιχείων, όσο και της επιλογής των υλικών, τα οποία είναι κάρβουνο μολύβι ή μελάνι τις πιο πολλές φορές και χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο ή και πειραματική διάθεση  κάθε φορά. Τα έργα λοιπόν αυτής της έκθεσης συνδέονται με τα παραπάνω, αλλά παράλληλα κάνω και μια προσπάθεια να ερευνήσω νέους τρόπους απόδοσης των μορφών, όπως η επιλεκτική χρήση του χρώματος σε μερικά έργα, νέα εργαλεία και νέες οπτικές και θεματικές", επισημαίνει ο νεαρός ζωγράφος εισάγοντας μας στην δουλειά του.

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γιώργος Κορμπάκης γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Το 2006 εισήχθη στην Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Φλώρινα όπου και σπούδασε στις κατευθύνσεις της ζωγραφικής (με καθηγητή τον Ιωάννη Καστρίτση) και των Νέων Μέσων με καθηγητή τον Βασίλειο Μπούζα. Αποφοίτησε το 2011. Στην μέχρι τώρα πορεία του έχει ασχοληθεί περισσότερο με τη ζωγραφική και το βίντεο, μέσα που και τα δύο επηρεάζουν την αντίληψή του. Η εικαστική του πορεία και προβληματική έχει ως αφετηρία τον άνθρωπο και τη  σχέση του με την εποχή μας. Έργα του βρίσκονται ήδη σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημαντικότερες συμμετοχές σε εκθέσεις & δράσεις

Συμμετοχή στο Athens Video Art Festival 2010
Έκθεση “ Χρόνος, Μνήμη, Λήθη” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, 2-24 Ιουνίου 2010
Ομαδική Έκθεση “Εύμορφος Άνθρωπος. Σχεδιάζοντας περίκλειστα την ανθρώπινη μορφή.” Στην αίθουσα Τέχνης “Τεχνοχώρος” στην Αθήνα, 2011
Ομαδική Έκθεση Τέχνης “Μικροί Κήποι Ευτυχίας”, TAF, Αθήνα, 2011,
Χάρτες 1987 – Ταξίδια 2012 Βασίλης Καρακατσάνης και 20 Νέοι Καλλιτέχνες
Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής  “ΕΙΚΟΣ - Η τέχνη ως παραστατική εικασία”, Myrό Gallery, Θεσσαλονίκη, 2013
Ομαδική Έκθεση Τέχνης “The Story of The Creative”,Νέα Υόρκη, 2013

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 20.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 19 Δεκεμβρίου  2013 - 18 Ιανουαρίου 2014
ΩΡΕΣ/ΜΕΡΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00 και το Σάββατο 11.00 – 15.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου