Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Μελάνι σε χαρτί


Η Myrό Gallery  σας προσκαλεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 στις 20.00, στα εγκαίνια της τελευταίας για το 2013 κεντρικής έκθεσης της με τίτλο “Μελάνι σε Χαρτί”. Η έκθεση είναι ομαδική και περιλαμβάνει περισσότερα από 50 σχέδια και χαρακτικά νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι  καλλιτέχνες Άννα Γκιώτη, Ολυμπία Ζήση, Ηλίας Κασσελάς, Στέλιος Κοτίδης, Αναστασία Τρυγούτη, Νίκος Χατζησμάλης, οι οποίοι, αναθεωρούν την πραγματικότητα στις δύο  διαστάσεις, βαδίζουν στα μονοπάτια του φανταστικού με ρεαλισμό, και αναζητούν τα χρώματα της τέχνης στο άσπρο – μαύρο. Η έκθεση -που επιμελείται ο Πάρης Καπράλος- θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2014. 



Η Άννα Γκιώτη, Νομικός το επάγγελμα και παράλληλα ζωγράφος με πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό της γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. “Μιά μικρή γραμμή η αφετηρία, όπου το μελάνι και  ο μαρκαδόρος ζωντανεύουν μιά εικαστική ματιά του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ένα ημερολόγιο-παρατήρηση της καθημερινότητας, η μεγαλούπολη, η μοναξιά, ο χρόνος, το αίσθημα εγκλεισμού-εγκλωβισμού, το υποσυνείδητο. Ένα ασπρόμαυρο σύμπαν ζωγραφικής αταξίας, γεμάτο από σκόρπιες εντυπώσεις και συναισθήματα, καδραρισμένες στιγμές, αναγνωρίσιμα αντικείμενα, εικόνες κόμικς και μιa χαμένη παιδικότητα που φαντάζει ο μόνος τρόπος διαφυγής”, έγραψε όταν της ζητήθηκε να περιγράψει την δουλειά της.

Η Ολυμπία Ζήση γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής κατά τη διάρκεια των σπουδών της, αλλά και αργότερα σε εργαστήρια σχεδίου. Αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή της σε ομαδική έκθεση της Myrό Gallery. “Η ενασχόληση μου με τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια. Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι να υπάρχει απλότητα χρωμάτων στα έργα μου και έντονες διαφορές, γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιώ λίγα χρώματα, κυρίως μαύρη και κόκκινη μελάνη πάνω σε λευκά χαρτιά. Όλα μου τα έργα είναι επηρεασμένα από προσωπικά συναισθήματα και σκέψεις, ιδωμένα όμως μέσα από μία ονειρική και σουρεαλιστική ματιά”, σχολιάζοντας το έργο της.

Ο Ηλίας  Κασσελάς, γεννήθηκε το 1988, ζει και εργάζεται στην Νεράντζα Κορινθίας και την  Αθήνα. Το 2011 αποφοίτησε από την Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων τεχνών του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τη Φλώρινα με πτυχίο στη ζωγραφική. Έχει στο ενεργητικό του μερικές ομαδικές εκθέσεις και μία ατομική (γκαλερί "Καπλανών 5", Αθήνα, Ιανουάριος 2013 με τίτλο "Στη δυναμική των μεταλλάξεων"). “Αντιλαμβάνομαι τη ζωγραφική σαν μία απ' τις πολλές εκφάνσεις της δημιουργικής διαδικασίας, μιας διαδικασίας η οποία κατ' εμέ λειτουργεί πρωτίστως σαν ένα εργαλείο κατανόησης του ενδότερου και εξώτερου, του εαυτού και του περιβάλλοντος, σε έναν αγώνα ώστε αυτά τα δύο να γίνουν (ξανά) το ένα και το αυτό. Συνεπώς, προσπαθώ πριν τη δημιουργία ενός έργου, να επικαλούμαι εκείνες τις λειτουργίες του εγκεφάλου (ή "δυνάμεις", ή "ενέργεια", ή "δαιμόνια", αναλόγως πώς το αντιλαμβάνεται ο καθένας), οι οποίες θα μου επιτρέψουν να βρεθώ σε μια ουδέτερη, ή κενή, αντιληπτική κατάσταση, μέσω της οποίας θα είμαι ικανός να ζωγραφίσω δίχως το βούρδουλα της "θεματικής", ή της βόλης του προσχεδίου, ή ακόμα, και της επιβολής του ίδιου του εαυτού, να έχει λόγο δηλαδή στη διεργασία και το αποτέλεσμα με βάση τα όσα συνιστούν το "χαρακτήρα", τη "προσωπικότητα".  Ξεκινώ από κάποιο σημείο του λευκού χαρτιού και καταλήγω εκεί που το ίδιο το σχέδιο επιθυμεί να φτάσει...”, επισήμανε μεταξύ άλλων περιγράφοντας την σχέση του με την εικαστική δημιουργία. 

Ο Στέλιος Κοτίδης γεννήθηκε το 1983 στη πόλη της Βέροιας, όπου έζησε και μεγάλωσε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε Ανακαίνιση και Αποκατάσταση κτιρίων στην Πάτρα καθώς επίσης  3D Modeling και τρισδιάστατη αρχιτεκτονική απεικόνιση στην Αθήνα.  Από πολύ μικρή ηλικία ανακάλυψε το ενδιαφέρον του για την ζωγραφική, που χρησιμοποιεί ως μέσο έκφρασης. Η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έργα του. Τέλος, συμμετείχε σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. “Επηρεασμένος από την καθημερινότητα των ανθρώπων γύρω μου, κάνω εικόνα αυτό που βλέπω με τα μάτια της ψυχής. Μια προσπάθεια να κατανοήσω τον άνθρωπο, δήμιο/ δέσμιο των συναισθημάτων του και την αγωνία του να συμβιβαστεί με αυτά. Σ’ αυτό το μεγάλο μας τσίρκο, μέσα από έναν αγώνα επιβίωσης και υπαρξιακής αναζήτησης, ποια είναι άραγε τ’ αληθινά μας πρόσωπα; Μέσα σε ποιο - φθηνό ή ακριβό - περιτύλιγμα είναι έτοιμα να εκραγούν; Ψάχνω να δω. Είναι το δικό μου; Είναι το δικό σου;… Είναι το δικό μας!”, απάντησε ο καλλιτέχνης.

Η Αναστασία Τρυγούτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Ζει και εργάζεται στη Φλώρινα, όπου και διανύει το πέμπτο έτος φοίτησης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Παρακολουθεί το 3ο εικαστικό εργαστήριο με διδάσκοντα τον Χάρη Κοντοσφύρη και το εργαστήριο χαρακτικής με διδάσκουσα την Δήμητρα Σιατερλή. Ασχολείται με ζωγραφική, χαρακτική, κολλάζ, φωτογραφία, και βρίσκεται σε φάση έντονου πειραματισμού ως προς τα υλικά και τις μεθόδους της. Προς το παρόν, το κύριο μέσο εικαστικής έκφρασης της παραμένει το μελάνι. "Στο έργο μου εμφιλοχωρούν τρεις διαστάσεις του κόσμου: η πνευματική, η ψυχική και η υλική. Περεταίρω με απασχολεί η μετάβαση από τον υλικό κόσμο στο φαντασιακό, αυτή η ιδιαίτερα στιγμή που η αντίληψη μας της υλικής πραγματικότητας παραδίδει τα σκήπτρα της στην φαντασία. Όλα τα έργα με τα οποία συμμετέχω στην έκθεση "μελάνι σε χαρτί" εντάσσονται σε αυτή την διερεύνηση, η οποία άλλωστε κυριαρχεί στα έργα και την σκέψη μου τον τελευταίο χρόνο", υπογράμμισε η νεαρή εικαστικός. 

 Ο Νίκος  Χατζησμάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την καθοδήγηση του κ. Γιάννη Καστρίτση. Στα έργα του προσπαθεί να συνδιαλλαγεί με την φύση, βασιζόμενος όχι μόνο στην άμεση παρατήρηση αλλά και στην παράδοση της τοπιογραφίας όπως μας παραδόθηκε από τους καλλιτέχνες της ανατολικής αλλά και της δυτικής κουλτούρας. Χρησιμοποιεί πάνω στο χαρτί κυρίως φυσικά υλικά όπως κάρβουνο, μελάνι και γραφίτη, τα ίδια υλικά δηλαδή με τα οποία αποτελούνται και τα θέματα του. Προσπαθεί με αυτά τα υλικά να αποδώσει τις δυνάμεις της φύσης και τα συναισθήματα που προκαλεί η θέαση της, έχοντας ως πρωταρχικό ερέθισμα τον αισθητηριακό της πλούτο.


Η έκθεση είναι προσβάσιμη στο κοινό Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00 και το Σάββατο 11.00 – 15.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου