Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Το ατέλειωτο παρόν του Αν. Στρατάκη


A. Stratakis, Untitled (Unbestimmtheit No.6), 2013, Digital print and acrylic ink on fine art paper, 29.7 x 21 cm
A. Stratakis, Untitled (Unbestimmtheit No.6), 2013, Digital print and acrylic ink on fine art paper, 29.7 x 21 cm
Για λίγες ακόμα μέρες, μέχρι και αυτήν την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αιθουσών Τέχνης το εορταστικό Gallery Weekend, θα είναι ανοιχτή στην γκαλερί ΑΔ η ατομική του Αναστάση Στρατάκη.
Capturing, «αιχμαλωτιστική» η έκθεσή του, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αδόκιμο όρο, δείχνει μια σχολαστική, εννοιολογική ζωγραφική/σχέδιο που προκαλεί βλέμμα και αντίληψη.

Με τίτλο “An Endless Present” ο Στρατάκης φτιάχνει μια σειρά από μικρούς πίνακες, αναμιγνύοντας παραδοσιακό και ηλεκτρονικό σχέδιο με μολύβια και μελάνια. Δεν μιξάρει όμως μόνο τεχνικές αλλά και τα μέσα (φωτογραφία, ζωγραφική, σχέδιο), τα συστατικά στοιχεία του θέματός του (πρόσωπα και στοιχεία του περιβάλλοντος), τον χώρο και τον χρόνο της αφήγησής του. Με επιδεξιότητα τεχνική, χιούμορ και έναν έντονα διακριτό ακαδημαϊσμό –χωρίς αρνητικές αποχρώσεις ο όρος. Από μια άποψη η δουλειά του εντάσσεται στην ακόμα ισχυρή επιρροή του postmodernism, αυτής της ιδέας του τέλους του 20ού αι. που συνόψισε, ανακεφαλαίωσε και παρήγαγε καινούργια σχήματα, ρευστά και ευκίνητα για έναν καινούργιο κόσμο, αναμιγνύοντας στυλ και ρεύματα, θεωρίες και έργα από το μακρύ και πλούσιο παρελθόν.
A. Stratakis, Untitled (Unbestimmtheit No.5), 2013, Digital print and acrylic ink on fine art paper, 29.7 x 21 cm
A. Stratakis, Untitled (Unbestimmtheit No.5), 2013, Digital print and acrylic ink on fine art paper, 29.7 x 21 cm
A. Stratakis, Untitled (Unbestimmtheit No.7), 2013, Digital print and acrylic ink on fine art paper, 29.7 x 21 cm
A. Stratakis, Untitled (Unbestimmtheit No.7), 2013, Digital print and acrylic ink on fine art paper, 29.7 x 21 cm
Στη δουλειά του ο Στρατάκης παίρνει παραδοσιακές φωτογραφίες, επεμβαίνει πάνω τους σχεδιάζοντας προσεκτικά κάποιες λεπτομέρειες, αλλάζει τη διακόσμηση γύρω τους τοποθετώντας έπιπλα, στοιχεία, λεπτομέρειες από ανάκατους χρόνους και δεκαετίες, πηγαινοερχόμενος μπρος-πίσω σε εποχές.
Στο θαυμάσιο έργο-μικρογραφία «Το Κρυφό Σχολειό» πειράζει στα όρια το μέγεθος για να τονίσει τις ιδέες τόσο του «κρυφού» αλλά και του πραγματικού ή επίπλαστου μυθεύματος του Σχολειού επί Τουρκοκρατίας της συλλογικής συνείδησης.  Στο τρίπτυχο «Η Κυβέρνηση του Βουνού» παίζει με τα πρόσωπα που ποζάρουν στην πρώτη εκείνη κυβέρνηση του ΕΑΜ, αντικαθιστά κάποια από τα ιστορικά πρόσωπα με άλλα της σύγχρονης ιστορίας, εμβόλιμα και κρυμμένα ανάμεσα στους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Είπαμε πρόκειται για τη δουλειά ενός «ακαδημαϊκού» που μεταχειρίζεται με μαεστρία το σχέδιο, τη ζωγραφική του φωτορεαλισμού, το Μόναχο του Γύζη, την αφήγηση της γκραβούρας, το φωτογραφικό portraiture των αρχών του προηγούμενου αιώνα, το pop λεξιλόγιο ακόμα των σχεδιαστικών αντικειμένων στους εσωτερικούς χώρους που κατασκευάζει. Το έργο του, ιστορική και αισθητική μελέτη, κοινωνιολογικό και πολιτικό σχόλιο και κυρίως παιχνίδι με τις ιδέες, τα ρεύματα, την κατασκευή της εικόνας δείχνει να υπόσχεται μια ενδιαφέρουσα συνέχεια.
Γιώτα Κωνσταντάτου, Ιστορικός Τέχνης/Τεχνοκριτικός

H έκθεση An Endless Present διαρκεί μέχρι την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου στην γκαλερί Α.Δ., Παλλάδος 3, Ψυρρή, Αθήνα
τηλ. 210 322 8785

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου