Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Οδηγός Πόλης των Βιβλιοθηκών Τέχνης της Αθήνας


Μια σύντομη γνωριμία με τις Βιβλιοθήκες Τέχνης της Αθήνας (σε δύο μέρη). Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, κόμιξ, θεωρία, φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης είναι μόνο μερικές από τις θεματικές τους.

Φώτο. Αρχείο Βιβλιοθηκών

Κεντρική Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Τι: Βιβλιοθήκη Τέχνης της Α.Σ.Κ.Τ.- περ. 63.000 τίτλοι
Πού: Πειραιώς 256, Ρέντης
Πότε: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 8:30 - 15:00, Τετάρτη 8:30 - 19:00
Γιατί να πας: Πρόκειται για την παλαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη τέχνης της Ελλάδας, καθώς η απαρχή της εντοπίζεται ήδη στο 1837 -ημερομηνία ίδρυσης του «Σχολείου των Τεχνών»-. Η συλλογή της εκτείνεται σε όλο το εύρος των τεχνών, αλλά και των ανθρωπιστικών επιστημών, ενώ επιχειρείται ο συνεχής εμπλουτισμός της με νέες εκδόσεις. Διαθέτει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ψηφιακή συλλογή βιβλίων, περιοδικών και χαρακτικών. Καλύπτει τις ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά επίσης είναι ανοιχτή στο κοινό. Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε ΑμεΑ.


Βιβλιοθήκη και Αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης
Τι: Εξειδικευμένη Βιβλιοθήκη Εικαστικών Τεχνών- περ. 25.000 τίτλοι
Πού: Άλσος Στρατού, Λεωφόρος Κατεχάκη και Μεσογείων*
Πότε: Δευτέρα- Παρασκευή 10:00- 14:00
Γιατί να πας: Ερευνητική βιβλιοθήκη τέχνης που δημιουργήθηκε με σκοπό να εξυπηρετεί  τις ανάγκες της Εθνικής Πινακοθήκης και Γλυπτοθήκης. Η συλλογή επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νεοελληνική τέχνη, ενώ περιλαμβάνει επίσης σημαντικές καλλιτεχνικές και πολύτιμες εκδόσεις. Οι θεματικές της στρέφονται γύρω από τη φιλοσοφία, τη θεωρία και την ιστορία της τέχνης, τη μουσειολογία και τη συντήρηση έργων, ενώ  εμπλουτίζονται με μονογραφίες καλλιτεχνών, καταλόγους εκθέσεων (που ξεκινούν περίπου από τα τέλη του 19ου αιώνα), διατριβές, καταλόγους δημοπρασιών και σημαντικές σειρές χαρακτικής (όπως η Bartsch και η Hollstein). Τα περιοδικά που διαθέτει η βιβλιοθήκη έχουν αποδελτιωθεί στο μεγαλύτερο τους μέρος κατά Έλληνα καλλιτέχνη, ενώ συλλέγονται αποκόμματα του τύπου που αφορούν τα εικαστικά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ως σήμερα. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται σε συνεργασία με το Αρχείο του μουσείου, όπου διατηρείται ποικίλο υλικό -έγγραφα, φωτογραφίες, αφίσες, προσκλήσεις και φυλλάδια εκθέσεων- για την τεκμηρίωση των συλλογών της Πινακοθήκης και της καλλιτεχνικής κίνησης στην Ελλάδα από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως σήμερα. *Η βιβλιοθήκη  έχει προσωρινά μεταφερθεί σε νέο χώρο εντός του συγκροτήματος της Γλυπτοθήκης, εξαιτίας της επέκτασης του κτηρίου της Πινακοθήκης, όπου και στεγαζόταν.
http://www.nationalgallery.gr/site/content.php?sel=35 (Αναμένεται νέος ιστότοπος με περισσότερες παροχές σε ψηφιοποιημένο υλικό.)


Βιβλιοθήκη του Εθνικού Θεάτρου
Τι: Βιβλιοθήκη και Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου- περ. 8.000 τίτλοι
Πού: Φειδίου 5, Αθήνα
Πότε: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00
Γιατί να πας: Η βιβλιοθήκη του Εθνικού Θεάτρου στεγάζεται στο ισόγειο του Θεάτρου Ρεξ. Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ερευνητικού κοινού όσον αφορά τη θεατρική ελληνική παραγωγή από τις αρχές του  19ου αιώνα. Πέραν από ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία θεατρολογίας, η βιβλιοθήκη διαθέτει συλλογή αρχαίων και νεότερων θεατρικών έργων, ανέκδοτων ελληνικών έργων και ανέκδοτων θεατρικών μεταφράσεων. Επίσης, υπάρχει πρόσβαση στο αρχειακό υλικό του Εθνικού Θεάτρου που αποτελείται από προγράμματα παραστάσεων (1932 έως σήμερα), οδηγούς σκηνής, καταλόγους για τους συντελεστές και το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου, αντίγραφα των θεατρικών έργων και παρτιτούρες της μουσικής των παραστάσεων που έχει ανεβάσει το Εθνικό, ενώ φυλάσσονται αποκόμματα του τύπου που αναφέρονται σ' αυτές. Το οπτικοακουστικό υλικό της βιβλιοθήκης ξεκινά από θεατρικές παραστάσεις τις δεκαετίας του '80, είναι προσβάσιμο στο κοινό (προτιμότερα, κατόπιν ραντεβού).


Βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
Τι: Βιβλιοθήκη ειδικευμένη στον κινηματογράφο- περ. 12.000 τίτλοι
Πού: Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός (1ος όροφος)
Πότε: Δευτέρα- Παρασκευή 9:00- 15:00
Γιατί να πας: Η πληρέστερη βιβλιοθήκη για τον κινηματογράφο. Διεθέτει πλήθος βιβλίων και περιοδικών θεωρίας, κριτικής και ιστορίας του κινηματογράφου, πλούσιο κινηματογραφικό αρχείο με φωτογραφίες, αφίσες, καταλόγους φεστιβάλ, σενάρια, διαλόγους, προγράμματα αιθουσών, αποκόμματα εφημερίδων, αρχείο κινηματογραφικών εκδηλώσεων, δωρεές προσωπικών αρχείων από κριτικούς κινηματογράφου, σινεφίλ και επαγγελματίες του χώρου και φυσικά σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό. Η βιβλιοθήκη διαθέτει δύο βιντεοαναγνωστήρια που μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα μέχρι δύο  χρήστες (προτιμότερα, κατόπιν ραντεβού). Το υλικό της ακολουθεί τον κινηματογράφο από τα πρώτα κιόλας βήματά του μέχρι σήμερα σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο (ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ξένα και ελληνικά περιοδικά των δεκαετιών του '10 και του '20 για την έβδομη τέχνη, που κατέχει η βιβλιοθήκη). Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη συλλογή για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, η οποία παρουσιάζει μεγάλη πληρότητα. Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων (F.I.A.F.) ακολουθεί τους εγκεκριμένους κανονισμούς φύλαξης, συντήρησης και αποκατάστασης, ενώ έχει πρόσβαση στο υλικό των ταινιοθηκών-μελών μέσω ανταλλαγών.


Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»
Τι: Κέντρο μελέτης της μουσικής- περ. 150.000 τίτλοι
Πού: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα
Πότε: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 -16:45, Τετάρτη  10:00 -19:00
Γιατί να πας: Η πιο καταρτισμένη μουσική βιβλιοθήκη δημιουργημένη από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής. Το υλικό της βιβλιοθήκης επικεντρώνεται στην δυτική μουσική παράδοση, χωρίς να απουσιάζουν συλλογές για τη μουσική άλλων πολιτισμών. Θεωρώντας τη βιβλιοθήκη «τον πιο δημοκρατικό χώρο» δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική διάδραση με ειδικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικους, διαλέξεις και εκθέσεις.  Οι χρήστες έχουν πρόσβαση, πέραν των βιβλίων, σε παρτιτούρες και ειδικά διαμορφωμένους και ηχομονωμένους χώρους για μελέτη οργάνου ή  χρήση οπτικοακουστικού υλικού (δίσκων, CDDVD).


Βιβλιοθήκη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Τι: Βιβλιοθήκη ειδικευμένη στη Βυζαντινή τέχνη και πολιτισμό- περ. 15.000 τίτλοι
Πού:  Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα
Πότε: Δευτέρα- Παρασκευή 9:00- 14:00
Γιατί να πας: Η βιβλιοθήκη του Βυζαντινού Μουσείου διαθέτει μια πλούσια συλλογή γύρω από τον πολιτισμό του Βυζαντίου. Ιστορία, αρχιτεκτονική, γλυπτική και κυρίως ζωγραφική είναι μερικοί από τους τομείς της. Ο κύριος πυρήνας της σχηματίστηκε  στα τέλη του 19ου αιώνα και παρουσιάζει σπάνιες εκδόσεις, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς με αγορές και δωρεές (ενδεικτικά αναφέρουμε τις δωρεές αρχείων των Ντούλα Μουρίκη,  Χάρη Χιονίδη και Μαρίας Θεοχάρη). Διαθέτει 280 σειρές περιοδικών σε ποικίλες γλώσσες (ελληνικά, ρώσικα, σέρβικα, ούγγρικα κ.ά.). Η βιβλιοθήκη του Μουσείου μπορεί να φιλοξενήσει έως οχτώ αναγνώστες. Στα πλαίσια χορηγίας από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», πραγματοποιήθηκε η αναδιαμόρφωση του χώρου από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Στάϊκο, ο οποίος σημειώνει: « η βιβλιοθήκη αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα κάθε πνευματικού ιδρύματος και ακαδημαϊκής κοινότητας που την πλαισιώνειΕκεί φυλάσσεται και επιβιώνει το σύνολο της μνήμης [...] .»


Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή
Τι: Βιβλιοθήκη Αισθητικής- περ. 20.000 τίτλοι
Πού: Βασιλίσσης Σοφίας 79, Αθήνα (2ος όροφος)
Πότε: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00 - 16:00
Γιατί να πας: Η μόνη βιβλιοθήκη αισθητικής στην Ελλάδα με πλήθος ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων και περιοδικών αισθητικής, φιλοσοφίας της τέχνης, φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής. Στεγάζει τα Αρχεία της Διεθνούς Ένωσης Αισθητικής (σε έντυπη και ψηφιακή μορφή). Διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια συλλογή για τη ναΐφ ζωγραφική. Μεγάλο μέρος των τίτλων της προέρχεται από την προσωπική βιβλιοθήκη του αρχιτέκτονα και θεωρητικού της αρχιτεκτονικής και της τέχνης Παναγιώτη Μιχελή και της ναΐφ ζωγράφου Έφης Μιχελή (με συχνές ιδιόχειρες αφιερώσεις από τους συγγραφείς των έργων). Ο χώρος παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον καθώς το κτήριο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον Παναγιώτη Μιχελή βάσει των αρχών του Μοντερνισμού.


Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Βακαλό Art & Design
Τι: Βιβλιοθήκη Τέχνης της ιδιωτικής σχολής Βακαλό
Πού: Παπατσώρη 2 & Ιπποκράτους 199, Αθήνα
Πότε: Δευτέρα- Παρασκευή 10:00- 18:00
Γιατί να πας: Η Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Βακαλό ειδικεύεται στην τέχνη, τις εφαρμοσμένες τέχνες και τοdesign, και δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των σπουδαστών και του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολής. Οι τομείς που καλύπτει είναι τόσο θεωρητικοί (ιστορία της τέχνης, μονογραφίες καλλιτεχνών, πολιτιστική θεωρία, σημειολογία, κ.ά.) όσο και εφαρμοσμένοι (γραφιστική, εικονογράφηση, αρχιτεκτονική, ψηφιακό design, κ.ά.), ενώ διαθέτει πολλούς τίτλους ειδικών ελληνικών και ξένων περιοδικών, ορισμένα από τα οποία είναι παλιές, δυσεύρετες εκδόσεις (λ.χ. "L'art vivant" από το 1925). Η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί επίσης το αρχείο του σκηνογράφου και ζωγράφου Γιώργου Βακαλό, με μελέτες και σχέδια για έργα αρχαίου, κλασικού και σύγχρονου θεάτρου. Η Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Βακαλό είναι ανοιχτή στο κοινό, κατόπιν επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου