Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ο Νίκος Μάρκου συμμετέχει στην έκθεση: Sense of Place: European Landscape Photography



 

Νίκος Μάρκου,  "19.10.2004", 2004, Archival Inkjet Print σε χαρτί fine art επικολλημένο σε αλουμίνιο, 119 Χ  150 εκ.



Ο Νίκος Μάρκου συμμετέχει στην έκθεση:
Sense of Place: European Landscape Photography
Επιμέλεια: Liz Wells
Εγκαίνια: Τετάρτη 13 Ιουνίου, 19:00
Διάρκεια: 14 Ιουνίου – 16 Σεπτεμβρίου 2012

BOZAR - Centre for Fine Arts
Rue Ravensteinstraat 23
1000 Βρυξέλλες, Βέλγιο

Κάθε δύο χρόνια, ως μέρος της διοργάνωσης Summer of Photography, το BOZAR προσκαλεί περί τους 30 συνεργάτες στο Βέλγιο για να εργαστούν από κοινού για ένα συλλογικό φεστιβάλ φωτογραφίας. Το θέμα της διοργάνωσης του 2012 είναι η φωτογραφία τοπίου. Σε σχέση με τις καλές τέχνες, η φωτογραφία αρχικά χρησίμευσε ως μοντέλο για την ζωγραφική. Με την πάροδο του χρόνου, ο τομέας της φωτογραφίας έχει εξελιχθεί σε ένα μέσο από μόνος του με τις δικές του πρακτικές τοπίου.

Κεντρική στη διοργάνωση είναι η έκθεση Sense of Place: European Landscape Photography, που θα φιλοξενηθεί στο BOZAR - Centre for Fine Arts. Με περίπου 160 έργα από 40 Ευρωπαίους φωτογράφους, η έκθεση δίνει μια εικόνα της ποικιλομορφίας των εθνικών και περιφερειακών τοπίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση παράλληλα εστιάζει στις ομοιότητες και τις διαφορές σε όλη την Ευρώπη, τόσο στα τοπία όσο και στην στάση των ανθρώπων απέναντι σε αυτά. Τα έργα που παρουσιάζονται, χωρίζονται σε τρεις βασικές περιοχές: την Βόρεια, την Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη. Η επιμελήτρια Liz Wells, Καθηγήτρια Φωτογραφικής Κουλτούρας στο Πανεπιστήμιο του Plymouth, επέλεξε έργα από νέους αλλά και από διεθνώs καταξιώμενους φωτογράφους. Μέσα από τις φωτογραφίες τους, καθένας τους παρουσιάζει την προσωπική του ματιά πάνω στα τοπία της πατρίδας του.

Η έκθεση Sense of Place έχει στηθεί πάνω σε τρία βασικά θέματα. Το πρώτο από αυτά είναι η έννοια του εθνικού τοπίου, τοποθετημένη στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρώπης. Εθνικές και τοπικές ταυτότητες προκύπτουν ιστορικά εν μέρει από μία κοινή σχέση σε μία περιοχή καθώς και από τον βαθμό εξάρτησης από αυτόν τον τόπο. Λόγω της ποικιλομορφίας του κλίματος, της γεωργίας, της πυκνότητας του πληθυσμού και των φυσικών πόρων της, η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από τεράστια ποικιλία τοπίων γεωλογικά, γεωργικά και κοινωνιολογικά. Η έκθεση διερευνά τρόπους με τους οποίους οι πολιτισμικές διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται παρά την πολιτική και οικονομική ενότητα που πλέον υπάρχει και εκτός εθνικών συνόρων. Το δεύτερο θέμα έχει τις ρίζες του στην ευρύτερη συζήτηση γύρω από την αισθητική της φωτογραφίας τοπίου και την έννοια του “τόπου”. Οι τόποι αποκτούν σημασία μέσα από τις ιστορίες που λέγονται για αυτούς και μέσω του τρόπου με τον οποίο απεικονίζονται. Πώς μπορεί να συμβάλει η σύγχρονη φωτογραφία στη διαμόρφωση αντιλήψεων για το περιβάλλον μας; Το τρίτο και τελευταίο θέμα προσεγγίζει πιο φιλοσοφικά τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και φύσης. Σήμερα, πολλές περιοχές της Ευρώπης είναι εξαιρετικά αστικοποιημένες, κάτι που έχει κληροδοτηθεί από την Δυτική βιομηχανοποίηση και από τα γραφεία, τις υπηρεσίες και τα κέντρα λιανικής πώλησης που χαρακτηρίζουν την μετα-βιομηχανική οικονομία. Μπορεί να έχουμε μία λιγότερο άμεση σχέση με το φυσικό περιβάλλον από τους προκατόχους μας, αλλά οι εικόνες της φύσης εξακολουθούν να μας επηρεάζουν πνευματικά και να επιδρούν και να εμπνέουν την αίσθηση της ταυτότητάς μας προσωπικά, εθνικά και τοπικά.

Συμμετέχοντες Φωτογράφοι

Βόρεια Ευρώπη
Per Bak Jensen (Δανία), Bruno Baltzer (Λουξεμβούργο), Elina Brotherus (Φινλανδία), Carl De Keyzer (Βέλγιο), Gerco de Ruijter (Ολλανδία), Olafur Eliasson (Δανία), Gina Glover (Ηνωμένο Βασίλειο), Alexander Gronsky (Λεττονία), Ilkka Halso (Φινλανδία), Anthony Haughey (Ιρλανδία), Gerry Johansson (Σουηδία), Flo Kasearu (Εσθονία), Bart Michiels (Βέλγιο),Jackie Nickerson (Ιρλανδία), Arturas Raila (Λιθουανία), Jem Southam (Ηνωμένο Βασίλειο)

Κεντρική Ευρώπη
Pavel Banka (Τσεχία), Arion Gabor Kudasz (Ουγγαρία), Andreas Gursky (Γερμανία), Yenny Huber (Αυστρία), Peter Kostrun (Σλοβενία), Maros Krivy (Σλοβακία), Andreas Muller-Pohle (Γερμανία), Vesselina Nikolaeva (Βουλγαρία), Tudor Prisacariu (Ρουμανία), Szymon Roginski (Πολωνία), Thomas Weinberger (Γερμανία)

Νότια Ευρώπη
Nigel Baldacchino (Μάλτα), Pedro Cabrita Reis (Πορτογαλία), Μαριάννα Χριστοφίδη (Κύπρος), Celine Clanet (Γαλλία), Gerardo Custance (Ισπανία),Augusto Alves da Silva (Πορτογαλία), Joan Fontcuberta (Ισπανία), Irene Kung (Ιταλία), Chrystel Lebas (Γαλλία), Νίκος Μάρκου (Ελλάδα), Νίκος Φιλίππου (Κύπρος), Θεόδωρος Τέμπος (Ελλάδα), Massimo Vitali (Ιταλία)


Χορηγοί: Nikon Belux, Milo-Profi Fotografie
Υποστηρικτές: Brussels Hoofdstedelijk Gewest | Region de Bruxelles-Capitale, Cultural Service of the Polish Embassy of Belgium

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου