Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Η ομαδική performance “Tanz macht Frei”Στο πλαίσιο του Εικαστικού Φεστιβάλ “Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012”.



Σας καλούμε να συμμετέχετε στις 18 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλη ομαδική performance στη Θεσσαλονίκη. 
Άνθρωποι όλων των ηλικιών θα συγκεντρωθούμε να χορέψουμε στην παραλία της Θεσσαλονίκης. 
Η γνώση στο χορό δεν είναι απαραίτητη, και μπορείτε να έρθετε με το/τη σύζυγο, το/τη σύντροφο ή
το/τη φίλο σας και να δηλώσετε συμμετοχή για ένα μεγάλο γεγονός στην πόλη.

Προωθείστε αυτό το mail σε όποιον πιστεύετε ότι μπορεί να τον ενδιαφέρει. 
Θα χαρούμε να σας δούμε σε αυτή τη γιορτή της πόλης.
Συμπληρώστε τη συνημμένη αίτηση και στείλτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση hvoutsa@gmail.com 
Η αίτηση βρίσκεται επίσης στο www.actionfieldkodra.com
Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές καθ'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έως τις 20 Αυγούστου.

Inline images 1

“Tanz macht Frei”


Στο πλαίσιο του Εικαστικού Φεστιβάλ “Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012” θα παρουσιαστεί η ομαδική performance “Tanz macht Frei”. Η ιδέα βασίζεται σε αναμνήσεις και μύθους αυτής της πόλης. Στη διάρκεια της συλλογής πληροφοριών για την Θεσσαλονίκη μέσα από προφορικές μαρτυρίες προέκυψε η πληροφορία ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν πολίτες της χόρεψαν ένα βαλς στην παραλιακή οδό, σημερινή λεωφόρο Νίκης. 
Η performance δεν έχει τη λογική της αναβίωσης ούτε της πραγματοποίησης ενός μνημοσύνου σε κάτι που ενδεχομένως συνέβη στο παρελθόν, αλλά να παρουσιαστεί μια εικαστική πρόταση με εκκίνηση αυτό το γεγονός. 
Στην performance θα συμμετέχουν περίπου 150 άτομα και θα κινηθούν από την πλατεία Αριστοτέλους προς το Λευκό Πύργο. Θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά. Οι συμμετέχοντες θα είναι όλων των ηλικιών και δε θα είναι επαγγελματίες χορευτές. 
Τα δομικά στοιχεία αυτής της performance, η μουσική και ο χορός, θα παραπέμπουν στο κλασικό βαλς. Ο πυρήνας θα είναι o ίδιος όμως στη διάρκεια της performance θα αποδομηθεί και θα δομηθεί ξανά με καινούρια στοιχεία τα οποία θα προσθέσουν σε συνεργασία η χορογράφος και οι μουσικοί που συμμετέχουν στο project. 
Το “Tanz macht Frei” σαν τίτλος από τη μια αναφέρεται στον Lorenz Diefenbach και στο έργο του Arbeit macht frei: Erzählung von Lorenz Diefenbach του 1873 το οποίο κατοχυρώθηκε ως ναζιστικό μότο καθώς τοποθετήθηκε στις εισόδους των στρατοπέδων συγκεντρωσης, και από την άλλη στη φράση της Pina Bausch “Tanzt, Tanzt sonnst sind wir verloren” (Χορέψτε, χορέψτε αλλιώς είμαστε χαμένοι) η οποία έγινε ο τίτλος της ταινίας αφιέρωμα για την Pina Bausch από τον Wim Wenders. 
Το “Tanz macht Frei” είναι μια performance που προσκαλεί τον κόσμο να συμμετέχει συμπεριλαμβάνει το κοινό της άμεσα, αναφέρεται τόσο στη μνήμη της Θεσσαλονίκης όσο και στους πολίτες της, γνωρίζει τις παραστατικές τέχνες και τις παρουσιάζει με ελευθερία. 

Νίκος Μυκωνιάτης 
Ιστορικός Τέχνης

Performance
Χαρίκλεια Βουτσά, χορογραφία - συντονισμός
Θέμις Βελένη / Κωνσταντίνος Βελένης, μουσική
Μάκης Ανανιάδης, συντονισμός εθελοντών
Νίκος Μυκωνιάτης, ιδέα - οργάνωση 
Στην performance συμμετέχει η ομάδα κρουστών “Κρούση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου