Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Επτά τρόποι για να βελτιώσεις τη μνήμη σου

Ένας σκιτσογράφος, ο Yumi Sakugawa, δημιούργησε ένα υπέροχο εικονογράφημα, που περιλαμβάνει 7 τρόπους για να βελτιώσετε τη μνήμη σας. Μελετώντας το σκίτσο, θα βρείτε πολλούς τρόπους ώστε να σταματήσετε να προβληματίζεστε από το γεγονός ότι ξεχνάτε τα πάντα πάρα πολύ εύκολα, ακόμη και σε στιγμές που δεν πρέπει ή δεν μπορείτε να απομνημονεύσετε με τίποτα πράγματα σε στιγμές που χρειάζεται να το κάνετε. Μπορείτε να δείτε το σκίτσο σε υψηλή ανάλυση (στα αγγλικά φυσικά) εδώ.


Μελετώντας το κι εμείς, διαπιστώνουμε ότι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να θυμόμαστε κάτι είναι αν το φωνάξουμε ή αν το γράψουμε κάπου, ώστε να παγιωθεί στο μυαλό μας.
Εαν αυτό δε λειτουργεί για κάποιον, όμως, μπορεί να ακολουθήσει άλλες τεχνικές. Για παράδειγμα, μπορεί να συνδυάσει τις πληροφορίες που θέλει να διατηρήσει στη μνήμη του με κάποιες συγκεκριμένες χειρονομίες ή μία αξιοπερίεργη εικόνα. Κάνοντας τη χειρονομία είναι πολύ πιθανόν να ανακαλέσει αυτό που θέλει πιο εύκολα, τη στιγμή που μία ιδιαίτερα περίεργη εικόνα αποτυπωμένη στο μυαλό του ίσως του θυμίσει αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσει με τίποτα.

Άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να θυμόμαστε πιο εύκολα, για παράδειγμα, μία μεγάλη σειρά από αριθμούς, είναι να τη «σπάσουμε» σε επιμέρους ομάδες, κάθε μία από τις οποίες θα μας θυμίζει κάτι συγκεκριμένο. Αν πάλι έχουμε να θυμηθούμε μία λίστα από πράγματα, μπορεί να μας βοηθήσει το να δημιουργήσουμε με αυτά ένα αξιομνημόνευτο ακρωνύμιο.
Η πιο εντυπωσιακή, όμως, μέθοδος βελτίωσης της μνήμης -που περιγράφεται και στο σκίτσο- είναι το λεγόμενο «Παλάτι Μνήμης» («Method of Loci»). Σύμφωνα με αυτήν, ένας τρόπος για να θυμάσαι πράγματα είναι να κατασκευάσεις ένα κτίριο -ένα «παλάτι μνήμης»- στη φαντασία σου σε διάφορα «δωμάτια» ή σημεία από το οποίο να τοποθετείς πράγματα που θέλεις να θυμάσαι. Έτσι, όταν θέλεις να ανακαλέσεις κάτι, συνδέοντάς το με το σημείο που το έχεις αποθηκεύσει, το θυμάσαι πιο γρήγορα. Πρόκειται για μία τεχνική απομνημόνευσης, που χρονολογείται πιθανότατα από την Αρχαία Ελλάδα και αποδίδεται στον Έλληνα ποιητή Σιμωνίδη.
Δείτε όλες τις τεχνικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να θυμάστε πιο εύκολα πράγματα, εικονογραφημένες από τον Yumi Sakugawa, εδώ.
Πηγή: Lifehacker via WonderHowTo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου