Αφιερωμένη στο ανατρεπτικό κίνημα του σουρεαλισμού θα είναι η φετινή έκθεση στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Γουλανδρή της Άνδρου, η οποία θα εγκαινιαστεί την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την άποψη που εκφράζεται στο «Πρώτο Σουρεαλιστικό Μανιφέστο», που γράφτηκε από τον Αντρέ Μπρετόν το 1924, σουρεαλισμός είναι «ο ψυχικός αυτοματισμός στην καθαρή του κατάσταση, με τον οποίον κάποιος εκφράζει την πραγματική λειτουργία της σκέψης- λεκτικά, γραπτά ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Καθοδηγούμενος από τη σκέψη, χωρίς κανέναν έλεγχο από τη λογική και κάθε αισθητικό ή ηθικό προβληματισμό».
Ο σουρεαλισμός γεννήθηκε στο Παρίσι και «γαλουγήθηκε» από ποιητές, αυτούς που διηύθυναν το περιοδικό «Litterature» στο διάστημα 1919-1924. Το λογοτεχνικό κίνημα, που βασισμένο στα έργα του Ρεμπώ, του Λωτρεαμόν και του Απολλιναίρ, πήρε το 1924 το όνομα σουρεαλισμός, είχε σαν κορυφαίους εκπροσώπους τους Αντρέ Μπρετόν, Λουί Αραγκόν και Πωλ Ελυάρ. Στο κίνημα συμμετέχουν σκηνοθέτες, όπως ο Μπουνουέλ, και ζωγράφοι όπως οι Πικάσο, Νταλί, Μαξ Έρνστ, Ρενέ Μαγκρίτ και Χουάν Μιρό.
Η έκθεση στο μουσείο της Άνδρου επιχειρεί να προσεγγίσει το σουρεαλισμό μέσα από 100 περίπου εκθέματα (κολλάζ, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, κατασκευές, χαρακτικά, φωτογραφίες), καθώς και αρχεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος.
Το πρώτο μέρος, που θα αποτελεί και τον κύριο άξονα του αφιερώματος θα αναφέρεται στην ιστορική διάσταση του κινήματος, με έργα είκοσι περίπου καλλιτεχνών (Αντρέ Μπρετόν, Λουίς Αραγκόν, Χοάν Μιρό, Μαξ Ερνστ, Ρενέ Μαγκρίτ, Αντρέ Μασόν, Μαν Ρέι, Ιβ Τανγκί, Σαλβαντόρ Νταλί, Ντοροθέα Τάνινγκ) και αρχειακό υλικό.
Στο δεύτερο μέρος θα γίνεται λογοτεχνική και εικαστική αναφορά στα ονόματα που συγκρότησαν τον ελληνικό υπερρεαλισμό (Ανδρέας Εμπειρίκος, Οδυσσέας Ελύτης, Νάνος Βαλαωρίτης, Νικόλας Κάλας (Καλαμάρης), Νίκος Εγγονόπουλος, Μάριος Πράσινος, Γεράσιμος Στέρης και Mayo (Αντώνης Μαλλιαράκης).
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος, σε ελληνικά και αγγλικά, με εισαγωγικό κείμενο του κ. Κυριάκου Κουτσομάλλη, διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου και επιμελητή της έκθεσης, καθώς και των κυριών Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, Νάντιας Αργυροπούλου, Ιουλίτας Ηλιοπούλου και Νίκης Λοϊζίδη και των κυρίων Νάνου Βαλαωρίτη και Αλέκου Φασιανού.
Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και φέτος συμπληρωματικές εκδηλώσεις, όπως η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «προσεγγίσεις στον υπερρεαλισμό» (1/7). Τη συζήτηση θα συντονίζει η πρύτανης και πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, με ομιλητές την τεχνοκριτκό Έφη Ανδρεάδη, την επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ και κριτικό λογοτεχνίας Τιτίκα Δημητρούλια, την καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στην ΑΣΚΤ Νίκη Λοϊζίδη και το δρ. ψυχίατρο-ψυχαναλυτή Γεράσιμο Στεφανάτο.
Σ.Κ.
πηγή: artnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου