Να που η ανθρωπότητα, άλλη μία φορά, μας υπενθυμίζει γιατί πρέπει να αγαπά και να στηρίζεται πάνω στους επιστήμονές της. Ένας μαθηματικός από το πανεπιστήμιο Drexel στην Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, επινόησε τον πλαϊνό καθρέφτη για το αυτοκίνητο με τον οποίο ο οδηγός δεν έχει κανένα «τυφλό» μέρος. Δηλαδή, έχει πλήρη ορατότητα πίσω και πλάι από το αυτοκίνητο.
Την ανακάλυψη αυτή θα την περίμενε κανείς από το τμήμα ερευνών μίας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά όχι. Προφανώς τα τμήματα αυτά ασχολούνται περισσότερο με τα «μηχανικά» και αισθητικά μέρη των αυτοκινήτων και αγνοούν πρακτικά προβλήματα χρήσης που υπάρχουν από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το πρώτο αυτοκίνητο σε αυτό τον πλανήτη.
Ο Δρ. Andrew Hicks λοιπόν, χρησιμοποίησε τα μαθηματικά του για να δημιουργήσει έναν καθρέφτη με ορατότητα 45 μοιρών, αντί των 15-17 μοιρών που δείχνουν οι συμβατικοί καθρέφτες αυτοκινήτου.
Πώς το κατάφερε αυτό, χωρίς να παραμορφώνει το μέγεθος και την απόσταση των αντικειμένων; Δεν φαίνεται στο γυμνό μάτι, αλλά ο καθρέφτης που βλέπουμε στη φωτογραφία αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες μικρά κομμάτια τα οποία αντανακλούν το φως προς τη μεριά του οδηγού, ώστε εκείνος να βλέπει καθαρά τι υπάρχει κοντά και γύρω από το αυτοκίνητό του, χωρίς να αλλοιώνεται η εικόνα ή το μέγεθος των πραγμάτων όπως συμβαίνει με τους παραβολικούς καθρέφτες.
Θα βγει στην αγορά ο συγκεκριμένος καθρέφτης; Πρώτα θα πρέπει να «πατενταριστεί» και να κατατεθεί προς έγκριση στις αρχές διαφόρων χωρών που καθορίζουν τα standards για τα διάφορα μέρη του αυτοκινήτου. Αυτό που θα βλέπαμε ως πιο πιθανόν όμως, είναι να υιοθετηθεί και να προωθηθεί από κάποια μεγάλη εταιρεία αυτοκινήτων.
Ξέρετε, καμία φορά, στον χώρο της τεχνολογίας, έχουμε την τάση να ασχολούμαστε με το πιο δυνατό, το πιο όμορφο, το πιο «προχωρημένο». Έρχεται όμως η επιστήμη και μας υπενθυμίζει πως, η επανάσταση έρχεται όταν κάνεις το πιο χρήσιμο.
Πηγή: Gizmodo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου