Τι σημαίνει να αναδιατάσσεις έναν κήπο; Να εκθέτεις μια 'νεκρή φύση' που
είναι ζωντανός οργανισμός και όχι ζωγραφική απεικόνιση; Τι διαστάσεις
παίρνει η χειρονομία παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον; Και τι συνιστά η
μετάθεση όλων αυτών στον εκθεσιακό χώρο και μετά ξανά η επιστροφή στο
χωράφι-εργαστήριο;
Με έργα από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, το συνεκτικό έργο του Γιώργου Τσακίρη βρίσκεται στον πυρήνα μιας επίκαιρης συζήτησης γύρω από τη φύση και της σχέσης μας μαζί της.
Από τους πίνακες και τα κολλάζ μέχρι τις νεκρές φύσεις και τις φωλιές για τους πελαργούς, από τα σχέδια μέχρι το γιούκο και τα τσίπουρα, ο Τσακίρης μεταγγίζει την εμπειρία ενός ανθρώπου που ζει σε έναν κόσμο αγροτικό και αυτή μετατρέπει σε καλλιτεχνική πράξη. Μακριά από την αισθητική με την κλασική έννοια, το έργο του προκύπτει και αναδιαμορφώνεται μέσα από συλλογικότητες και μέσα από τη βαθιά συνείδηση που προκαλεί η σχέση με τη φύση και τους ανθρώπους. Μέσα από διαδικασίες και χειρονομίες ο οργανικός κόσμος και η αναδιοργάνωση της σχέσης μας μαζί του είναι στο επίκεντρο της έκθεσης και του έργου του Γιώργου Τσακίρη.
Η εμπειρία που προτείνει ο καλλιτέχνης είναι εδώ και δεκαετίες συντονισμένη με όλο του το βιωματικό υπόστρωμα και την εμπειρία ενός αγροτικού κόσμου, που ακόμη κι αν έρχεται σήμερα βίαια και απρόσμενα στο προσκήνιο, στην περίπτωση του Τσακίρη είναι αφομοιωμένος πλήρως και υπό επεξεργασία εδώ και τριάντα και περισσότερα χρόνια.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι έννοιες του χρόνου, της ζωής, της γέννησης και του θανάτου είναι κεντρικές στο έργο του. Θίγονται, ωστόσο, με χιούμορ και απλότητα, και έτσι καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που ευνοεί την μέθεξη του θεατή, ο οποίος καλείται να γίνει συμ-παραγωγός και κοινωνός.
Επιμέλεια έκθεσης: Θούλη Μισιρλόγλου, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια ΜΜΣΤ
Συνεργασία: Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής ΜΜΣΤ
Υποστήριξη παραγωγής: Επιστημονικό προσωπικό ΜΜΣΤ (Χρυσάνθη Μάλαμα, Ιωάννα Σουρούδη, Κατερίνα Σύρογλου, Μάρω Ψύρρα) | Τεχνικό προσωπικό ΜΜΣΤ (Περικλής Γαλανός, Στέλιος Θεοδωρίδης)
ΠΗΓΗ: elculture.gr
http://floroieikastikoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_7421.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου