Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών: Διαμαρτυρία για την καταστροφή της πλατείας της Καλαμάτας

Ένα  κόσμημα γκρεμίζει ο Δήμος Καλαμάτας, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος το οποίο αποστέλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στο υπ. Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα πλακόστρωτο, μοναδικό δείγμα op art στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο η πλατεία της Καλαμάτας «αναπλάθεται» με τις ευλογίες της Περιφέρειας και την άδεια του ΥΠΠΟΤ, καταστρέφοντας ένα μοναδικό δείγμα εφαρμοσμένης τέχνης. Η ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας έγινε το 1970 και έχουν τοποθετηθεί στο δάπεδο λευκά και μαύρα μάρμαρα Ταϋγέτου, σε εξαιρετικά γεωμετρικά σχέδια, με εναλλαγές άσπρου μαύρου, δημιουργώντας ένα τεράστιο επιδαπέδιο έργο μοντέρνας τέχνης με στοιχεία op art.
"Είναι δυστυχώς παράδοση στην Ελλάδα να καταστρέφεται  συστηματικά η πολιτιστική κληρονομιά, παλιότερη και νεώτερη. Να δίνεται ο  δημόσιος χώρος  βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, να κερδοσκοπούν διάφοροι σε βάρος του, ενώ το Κράτος, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες γίνονται ο αγωγός που το δημόσιο χρήμα, η φορολογία μας δηλαδή, εν μέσω πείνας του λαού  εν μέσω κρίσης, να δίνεται σε έργα που – όπως εν προκειμένω – αλλοιώνουν   τη σύγχρονη πολιτιστική μνήμη" επισημαίνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών.
"Αυτό το μοναδικό έργο μοντέρνας τέχνης, ακόμα και αν ο δημιουργός του είναι άγνωστος, έχει μεγάλη  καλλιτεχνική  αξία και κανείς δεν δικαιούται να το καταστρέψει. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι ανάγκη να προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Απαιτούμε να μην καταστραφεί το συγκεκριμένο και αντιπροσωπευτικό έργο του 1970 της Καλαμάτας που ίσως να είναι και το μοναδικό επιδαπέδιο έργο op art στην Ελλάδα" σημειώνει και καταλήγει καλώντας το υπ. Πολιτισμού να παρέμβει άμεσα ώστε να σταματήσουν οι εργασίες ανακατασκευής και να επανεξεταστεί το θέμα. 

ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου