Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Πηνελόπη Γαίτη: Ι.ΤΗ.Π, Τήνος, Καλοκαίρι 2019, «Εκεί στο ξέφωτο-Dasein»







     Ο άνθρωπος, μηδαμινή μονάδα στο άπειρο του χρόνου ζητά την προστασία εντός του. Βιώνει την αναπόφευκτη κυκλικότητα του στον υφασμάτινο φθαρτό κύκλο του. Γίνεται ένα με τη φύση που κοιλοπονά ως αθάνατη μάνα Γη τα παιδιά της ατέρμονα χαρίζοντας τους το δεδομένο χρόνο τους.
Σχέσεις ενότητας και αλληλοσύνδεσης του εσωτερικού με τον εξωτερικό περιβάλλον.Φύση και σώμα εφάπτονται, η ανάσα γίνεται ένα με το αγέρι…βιωμένη κατάσταση-επαφή με τη φύση ενώ συνειρμοί φέρουν εντός τους τη μνήμη και τον χρόνο ως καθαρή έννοια και μορφή.  Το σώμα μέσα  σε ένα κύκλο, μια δύση μιας χ μέρας μιας χ χρονιάς, να αναζητά την ύπαρξή του στον χρόνο και στον τόπο. Πάνω σε αυτό κυλάνε αιώνες συμπυκνωμένης σοφίας που αναζητάνε την  έκφρασή τους ως συνονθύλευμα φαντασίας και πραγματικότητας.
     Το «είναι» είναι στρογγυλό (Das Dasein ist rund, K.Jaspers ). Βιωμένο από τα μέσα, χωρίς εξωτερικότητα το ον, δεν θα μπορούσε  να είναι παρά στρογγυλό. Αναζητώντας τη μαγική αιώρηση της σιωπής μέσα από την εσωτερικότητα και το κομβικό σημείο ύπαρξης όπου ο εσώτερος εαυτός αγγίζει την πραγματικότητα….με την προστασία του κύκλου. Ποιος μπορεί να τον σπάσει και να χαθεί στα αρχέγονα σχήματα της φύσης; O πολύχρωμος υφασμάτινος κύκλος μοιάζει με μια οπή που οδηγεί ξαφνικά σε μια άλλη χώρα που λειτουργεί ως παράλληλο χωροχρονικό σύμπαν, όπου ο χρόνος μετράει διαφορετικά.
     Για να βρεθεί το Dasein…Ο άνθρωπος σε αναζήτηση της προσωπικής του ολοκλήρωσης σε ένα ατέρμονο ταξίδι με προορισμό την επίγνωση της μοναδικότητας του εαυτού του, της ταυτότητάς του. Η εύρεση της αυτογνωσίας γίνεται κίνητρο, δύναμη και γνώση. Ο νους είναι πηγή ζωής και δύναμης...από αυτόν ξεκινάνε όλα και σε αυτόν όλα καταλήγουν. Ας μην αρνούμαστε το μέσα μας ως προέλευση, ως πορεία, ως εξέλιξη, ως καταφυγή. Ο κύκλος βρίσκεται εκεί και μας προκαλεί, χάσκει σαν μια τρύπα στο κενό αναζητώντας τις δικές μας απαντήσεις…Dasein
 «Ακόμη δεν το ξέρεις; Ρίξε τότε απ’ την αγκαλιά σου το κενό
πέρα στους χώρους που ανασαίνουμε, έτσι που ίσως τα πουλιά
τον αέρα που θα πλατύνει, να αισθάνονται με πτήση πιο οικεία».
Ρ.Μ. Ρίλκε, «Οι Ελεγείες του Ντουίνο» / Η πρώτη ελεγεία (απόσπασμα).

Ίδρυμα Τηνιακού Πολτισμού, Αίθουσα "Νικόλαος Γύζης", Τήνος

Έκθεση:Σκιες και Φώτα-Shades and Lights

Διάρκεια: 21 Ιουλίου-30 Σεπτεμβρίου

Οργάνωση: Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:
Άννα -Λουίζα Αίερ, Αντωνόπουλος Τάσος,Αριδάς Αρτέμις, Χρήστος Αρτέμης,Κώστας Βαϊνανίδης, Nathalie Borst, Iωάννης Βρακάς, Liliane-Eve Brendel, Γιάννης Γκύζης, Ελένη Γλύνη, Πέτρος Δελατόλας, Nika Derunks, Gilbert Erouart, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Παναγιώτης Καλούδης, Κατερίνα Καρακατσάνη, Βασιλική Θ. Κολιπέτσα , Αριστείδης Κοντογεώργης, Νικόλαος Κοντογεώργης, Λευτέρης Κρητικός, Μαρινέτα Μακ Κρητικού, Ιωσήφ Λιζάρδης, Άννα Μαίλλη, Νικόλας Μανιατάκος, Αργύρης Μαραβέλλιας, Μηνάς Μαραβέλλιας, Μαρία Μπάιμπα, Στέλιος Παπαδόπουλος, Χρύσα Παρασκευά, Λίζα Πενθερουδάκη, Χρήστος Σανταμούρης, Francois Schmidt, Κωνσταντίνα Συλίκου, Δημήτρης Σκαλκώτος, Μανόλια Σκουλούδη, Καλλιόπη Σταματάρη, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Σοφία Φόρτωμα, Αργύρης Φόρτωμας, Annete Fougnies, Sigfrid Hacker, Αναστασία Χατζίρη, Αγνή Χρονοπούλου

Επιμέλεια Έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης  



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου