Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΖΩΗ - "Conscious Conflict", ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019







Conscious Conflict




 


   Η ιστορία βασίζεται σε δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι έχουν εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, λόγω των εμπειριών που έχουν βιώσει. Μέσα από μία εντελώς τυχαία συνάντηση και ταξιδεύοντας στο σύμπαν με ένα διαστημόπλοιο, ενώ δεν υπάρχει τίποτα κοινό μεταξύ τους(όσον αφορά το ιδεολογικό, γνωστικό, συμπεριφοριστικό κομμάτι), καταφέρνουν να διδάξουν ο ένας τον άλλον πώς να ανακαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό. Ξεκινούν σταδιακά να αλλάζουν   απόψεις,  ιδέες και  πράξεις , χωρίς να το αντιλαμβάνονται εξαρχής.






   
 
    Ο πρώτος μας  χαρακτήρας  είναι μια ανθρωπόμορφη γάτα, ο Πλανκ, που βρισκόταν σε ένα εργαστήριο με πειραματόζωα. Μετά από ένα ατύχημα που πραγματοποιήθηκε εκεί, ήταν ο μόνος που κατάφερε να επιβιώσει και με τη "βοήθεια" μερικών χημικών  ουσιών άρχισε να γίνεται ιδιοφυία. Έχει το χάρισμα της γνώσης, εργάζεται σκληρά, με εξαιρετικά υψηλό δείκτη νοημοσύνης δημιουργεί τις δικές του εφευρέσεις, όπως ένα διαστημόπλοιο που μπορεί να ταξιδέψει στον χωροχρόνo και  ως μοναδικό στόχο  έχει να αφανίσει το ανθρώπινο είδος. Όμως είναι όντως αυτή η πραγματική  επιθυμία στη ζωή του;






 
Αντιθέτως, ο δεύτερός μας ήρωας  είναι ένας εξωγήινος, ο Χ, ο οποίος έχει αναπτύξει την πνευματικότητά του, έχει βρει το νόημα της ζωής και του σύμπαντος, ωστόσο  είναι εντελώς αδιάφορος, δεν μοιράζεται τις σκέψεις του πιστεύοντας πως οι γύρω του αδιαφορούν, δεν είναι καθόλου αποδοτικός, γιατί βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση οκνηρίας και δεν βρίσκει κίνητρα για να γίνει πιο παραγωγικός. Παρόλα αυτά μία κίνησή του θα μπορούσε να αλλάξει πολλά γεγονότα. Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια μέρα μπορεί να συμβεί..




 


  Η εγκατάσταση που δημιούργησα σχετίζεται με τον εσωτερικό χώρο του διαστημοπλοίου, όπως περιγράφεται μέσα στο βιβλίο: "Στην μπροστινή του όψη υπήρχαν δύο τεράστια παράθυρα και όλο το πιλοτήριο. Γύρω γύρω υπήρχαν και άλλα μικρότερα παράθυρα σε ίση απόσταση μεταξύ τους, για να μπορεί κάποιος να δει τι συμβαίνει έξω από το σκάφος. Η αίθουσα ήταν σχετικά σκοτεινή. Στο κέντρο βρισκόταν ένα πολύ μεγάλο μηχάνημα κυλινδρικού σχήματος (χρονομηχανή)." Με αυτόν τον τρόπο ο θεατής ενσωματώνεται στη διήγηση και συμμετέχει ο ίδιος στο ταξίδι με την παρουσία του. Τα έργα μου είναι τα παράθυρα που μπορεί κανείς να παρατηρήσει τον έξω κόσμο μέσα από τη δική μου οπτική. Στο κέντρο της αίθουσας, περιστρέφεται η χρονομηχανή(ζωοτρόπιο), παρουσιάζοντας στιγμιότυπα από το βιβλίο, το οποίο βρίσκεται μπροστά, στην θέση του οδηγού.





 



  Με βάση τις καταστάσεις που αντιμετώπισα σε διάφορα στάδια της ζωής μου, έδωσα  στους  χαρακτήρες μου στοιχεία από την προσωπικότητά μου.  Ο λόγος λοιπόν που συνδύασα αυτούς τους δύο ρόλους είναι η ταύτισή τους με τον εαυτό μου  και επιδιώκω να κάνει το ίδιο και ο αναγνώστης, καθώς λίγο πολύ όλοι μας έχουμε έρθει σε επαφή με έστω έναν από αυτούς τους χαρακτήρες στην καθημερινότητά μας ή έχουμε βιώσει παρόμοιες φάσεις. Επίσης να  μεταφέρω τον προβληματισμό μου ότι μπορεί ο καθένας μας να έχει διαφορετικές απόψεις και ιδέες , αλλά δεν μπορούμε απαραίτητα να γνωρίζουμε αν κάνουμε το σωστό ή το λάθος, εάν δεν αναζητήσουμε τι πραγματικά είμαστε και αν δε  μοιραζόμαστε τις εμπειρίες, ώστε να  εμπλουτίζουμε και να ανανεώνουμε συνεχώς τις σκέψεις μας επιδιώκοντας πάντα το καλύτερο.



 



   Εκτός από τις προσωπικές μου εμπειρίες, επηρεάστηκα από βιβλία φυσικής ή  βιβλία, όπως:Neil Philip. «Μύθοι απ’ όλο τον Κόσμο», Antoine De Saint- Εxupery.  «Ο Μικρός πρίγκιπας», Σάρα Άνγκλις «Διαστημικά Ταξίδια», Έμιλυ Σαντς «Αιγυπτιολογία», Τριβιζάς Ευγένιος «Η τελευταία Μαύρη γάτα», Θεοδόσης Γεράσιμος «Η Γάτα του Σρέντιγκερ». Επίσης εμπλούτισα τις ιδέες μου από σειρές κινουμένων σχεδίων διάσημων καλλιτεχνών, όπως  του Craig Mc Cracken, Don Βluth,Chuck Jones κ.τ.λ.







    Τα υλικά  για τα έργα μου είναι κυρίως fluorescent ακρυλικά, βελτιωτικό  χρώματος(pouring medium, floetrol) και μικτή τεχνική με άλλα υλικά(π.χ. ταλκ, νερό,gesso κ.τ.λ.) σε καμβά 40 x 100cm. και μουσαμά 1,00 X 2,10 m. Για το ζωοτρόπιο (κατασκευή 70 x 70 x 80 ):Χαρτόνι, μακετόχαρτο, μοτέρ 240 rpm., διακόπτες για ρύθμιση ταχύτητας  και κυκλώματος, καλώδια, εξαρτήματα από παλιές συσκευές, τροφοδοτικό, φωτάκια led με μπαταρίες,με βάση νοβοπάν 65 x 65 x 65 cm. Για την ανάδειξη των έργων τοποθετήθηκαν λάμπες φθορίου blacklight.Για την εικονογράφηση του βιβλίου χρησιμοποίησα φωτοτυπικό χαρτί και ραπιδογράφους Νο 0.05,0.1,0.2,0.4.


  




  Για ανάγνωση του βιβλίου μπορείτε να στείλετε στο e-mail:


       
zwhdaskalou95@gmail.com
Δασκάλου Ζωή
Ιούνιος 2019







































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου