Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

«Έρωτες και άλλα φτερωτά»

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου 2014
Συνεργασία Τ.Ε.Ε.Τ. με την ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.


«Έρωτες και άλλα φτερωτά»





Στις ελληνικές κοσμογονίες ο Έρως ήταν μια από τις αρχέγονες δημιουργικές δυνάμεις του κόσμου που δεν γεννήθηκε από κανέναν, αλλά με τη δράση του έδωσε μορφή στο χάος και έκανε τα έμβια όντα να ενώνονται και να γεννούν. Ο Έρωτας πίστευαν ότι ήταν γιος του Άρη και της Αφροδίτης ή του Ουρανού και της Αφροδίτης ή του Ουρανού και της Γης. Ακόλουθος της Αφροδίτης μαζί με τον Ίμερο, τον Πόθο και την Πειθώ, έστρεφε τα βέλη του στους ανθρώπους, τους ενέπνεε ερωτικό πόθο και τους έκανε να ζευγαρώνουν. Ήταν ακαταμάχητος, «λυσιμελής», «τύραννος θεών τε και ανθρώπων», άτακτος και σκανδαλιάρης, έχοντας τη μορφή του μικρού φτερωτού γυμνού αγοριού οπλισμένου με τόξο. Με αυτή τη μορφή ο Έρωτας διέτρεξε όλη την ιστορία της τέχνης από την αρχαιότητα ως και σήμερα.Ο φτερωτός θεός μοιραζόταν τους αιθέρες με άλλες φτερωτές οντότητες: νίκες, αγγελιαφόροι των θεών, όπως ο Ερμής και η Ίρις, αλλά και απειλητικά τέρατα, όπως η Μέδουσα και η Σφίγγα, κατοικούσαν τον κόσμο των θνητών και των θεών.


Αυτές οι φτερωτές μορφές με κέντρο τον Έρωτα είναι το θέμα της έκθεσης με έργα φοιτητών/τριών του Τ.Ε.Ε.Τ. που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΘ΄ Ε.Π.Κ.Α. για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που εορτάζεται στις 18 Μαΐου 2014 και αυτό το χρόνο έχει καθορισμένο από το ICOM το θέμα: «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν».


Η έκθεση θα αναπτυχθεί στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας και θα περιλαμβάνει μορφές που θα είναι αναρτημένες από το μεταλλικό σκελετό της οροφής.


Προδιαγραφές έργων:
Το βάρος κάθε έργου δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 200 γραμμάρια.
Μέγιστη διάσταση: 25 εκατοστά.
Θα αποκλειστούν έργα τα οποία θα ξεπερνούν τις παραπάνω διαστάσεις ή το όριο του βάρους.


Παρουσίαση για το θέμα: Πέμπτη 3 Απριλίου 2014, ώρα 14.30 στην Αίθουσα Μεγαλέξαντρος.

Δηλώσεις Συμμετοχής: Δευτέρα 7 Απριλίου, 13.30-14.00, αίθουσα καθηγητών του Τ.Ε.Ε.Τ. στη διδάσκουσα Ζωή Γοδόση.
Παράδοση έργων: Δευτέρα 5 Μαΐου σε ώρα που θα ανακοινωθεί.


Ημερομηνία εγκαινίων: Τετάρτη 14 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου