Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

«Ήταν και δεν ήτανε»: Έκθεση ζωγραφικής με αφορμή τοπικά παραμύθια της Φλώρινας.



 


Με αφορμή 15 τοπικά παραμύθια από τη συλλογή του Μίμη Σουλιώτη και της
Αντιγόνης Τσάμη, μια ομάδα 14 φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και
Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, συνεχίζοντας τις αναζητήσεις τους, και στο πλαίσιο των μαθημάτων της Πρακτικής Άσκησης, παρουσιάζουν τα έργα τους σε μια εκθεσιακή ενότητα με τίτλο: «Ήταν και δεν ήτανε».

Οι δράσεις των φοιτητών της ΤΕΕΤ έχουν σκοπό να προσεγγίσουν τα τοπικά λαϊκά παραμύθια μέσω της Ζωγραφικής. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική προσέγγιση με την αξιοποίηση και την παράλληλη σύνδεση της λογοτεχνίας με τις μορφές ανάπτυξης της αισθητικής αγωγής και της παιδαγωγικής.
Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των φοιτητών και η απόκτηση εμπειριών μεθοδεύεται μέσω της αξιοποίησης των λαϊκών παραμυθιών με εκπαιδευτικές προσεγγίσεις οι οποίες ανήκουν και σε ένα πλαίσιο διασύνδεσης και συνεργασίας του Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας με ευαίσθητους και μη, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και λοιπούς παραγωγικούς φορείς της τοπικής και ευρύτερης περιοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο των διδακτικών προσεγγίσεων, οι οργανωμένες εκπαιδευτικές δράσεις των φοιτητών χωρίζονται σε δύο φάσεις.
Α) Φάση: Η παιδαγωγική, διδακτική και αισθητική αξιοποίηση των τοπικών λαϊκών παραμυθιών αναπτύσσεται από τους φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Τ Φλώρινας ως ένα καθαρά εικαστικό γεγονός το οποίο ως δράση απομονώνει μέσα από το πλούσιο υλικό των περιεχομένων τμήματα, εικόνες και παραστάσεις με σκοπό να αποδοθούν ως ατμόσφαιρα, ως εικονογραφία στην ζωγραφική επιφάνεια. Κάθε παραμύθι αντιστοιχεί σε ένα ζωγραφικό έργο.
Οι εικαστικές προσεγγίσεις των φοιτητών θα εκτεθούν στον εκθεσιακό χώρο της
Πινακοθήκης Φλωρινιωτών Ζωγράφων του Φ.Σ.Φ.Α.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 στις 8.00 μ.μ.
Β) Φάση: Το Σάββατο στις 29/3/2014 και ώρα 7.00 μ.μ. στο χώρο του θεάτρου θα
πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των παραμυθιών από μέλη του ΚΑΠΗ Φλώρινας με παράλληλη συμμετοχή των μαθητών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και του ΕΕΕΕΚ Φλώρινας.
Η ανάγνωση των παραμυθιών επενδύεται μουσικά με την επιμέλεια του Ωδείου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Στην έκθεση ζωγραφικής συμμετέχουν με έργα τους οι φοιτητές και οι φοιτήτριες: Αγνή Ρούσου, Άννα Τσαμκόσογλου, Αννώ Θεοδώρογλου, Άρης Σαραντόπουλος, Βάσω Μπουρμά, Ειρήνη Φουντουραδάκη, Ελένη Σουλιώτη, Ελευθερία Ανδριανοπούλου, Θοδώρα Μιχαηλίδου, Παναγιώτα Περδικάρη, Τζένη Νόση, Χρήστος Σκούρτης, Χριστίνα Τζάνη, Χρυσούλα Ξυνέλη καθώς και οι μαθητές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και του ΕΕΕΕΚ Φλώρινας
Η έκθεση και η εκδήλωση της παρουσίασης των παραμυθιών τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Φλώρινας και διοργανώνεται από την Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης».
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή από τις 26-31 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας: 6:00 – 9:00 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου