Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η πολλαπλή δυναμική της φύσης στην Εδεσσα

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΚΕΛΟΣ*

Από το Βαρόσι μπορείς να απολαύσεις την καταπληκτική θέα του κάμπου, γεμάτου ροδακινιές.
Με λίγη φαντασία θα μπορούσε ο αγροτικός κάμπος κάτω από την Εδεσσα –γεμάτος κυρίως από ροδακινιές– να είναι το Land Αrt εικαστικό έργο των αγροτών. Αναρίθμητα στρέμματα με δέντρα και θερμοκήπια μαρτυρούν μια ιδιαίτερη επαφή του ανθρώπου με τη φύση. Φτάνοντας επάνω στον λόφο όπου δεσπόζει αρχοντικά η Εδεσσα, το έντονο στοιχείο του νερού προκαλεί πάντα ευχάριστα τον επισκέπτη, διεγείροντας όλες τους τις αισθήσεις. Μαγεύεται πρώτα η όραση και μετά η ακοή, ειδικά μπροστά στην κοντινή επαφή με τον μεγαλύτερο καταρράκτη της Ελλάδας. Τα ορμητικά νερά του ξεπροβάλλουν από το ύψωμα της Εδεσσας και προχωρούν στον κάμπο μέσα από φιδωτούς σχηματισμούς μικρών ποταμών.

Στο Βαρόσι

Η βόλτα στην πόλη ανάμεσα στα κατάφυτα πάρκα και τους δεντροφυτεμένους δρόμους είναι χαλαρωτική. Κοντοστέκοντας δίπλα από τους προσφάτως ανακαινισμένους ποταμοβραχίονες που την διασχίζουν και τα αναρίθμητα γεφυράκια της, θαυμάζεις την ομορφιά της φύσης και τη δυναμική της μέσα στο αστικό περιβάλλον. Εναλλαγές μοντέρνας, σύγχρονης και μακεδονικής (εντόπιας) αρχιτεκτονικής συνθέτουν μια ιδιόμορφη πόλη στην οποία απολαμβάνεις την πεζοπορία σου.

Ιδιαίτερη είναι η περιοχή της παραδοσιακής συνοικίας Βαρόσι, όπου πολλά σπίτια ανακατασκευάζονται και συντηρούνται κρατώντας σχεδόν αναλλοίωτο τον χαρακτήρα τους στον χρόνο. Ξεκινώντας πεζοπορία από τον Ψηλό Βράχο, δεξιά μας στέκει αγέρωχη η Ιερά Μητρόπολη Εδεσσας και ακριβώς δίπλα η βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία ύστερα από πάρα πολλά χρόνια επαναλειτουργεί. Ακριβώς δίπλα της βρίσκεται το κτίριο του πρώην παρθεναγωγείου, το οποίο παραχωρείται σε εικαστικούς καλλιτέχνες για να εκθέσουν τη δουλειά τους.

 
Στην ίδια ευθεία ακριβώς μετά βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, αναδεικνύοντας ανεκτίμητες στιγμές και αντικείμενα της παράδοσης του τόπου. Κατά μήκος όλης αυτής της πορείας το λίθινο σοκάκι μοιάζει με πέτρινο πάπλωμα και ανάμεσα από τα διάφορα κτίσματα μπορείς να δεις κάτω τον κάμπο με μια ρομαντική πλέον διάθεση ίσως εξαιτίας του ύψους και της γενικής ατμόσφαιρας της συνοικίας Βαροσίου. Εκεί ανακαλύπτεις ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο, το «Βαρόσι Τέσσερις Εποχές» όπου κρεμασμένο στα μύχια του γκρεμού στέκει επιβλητικό και απίστευτα αρχοντικό και καλαίσθητο. Μέσα από τη συνοικία αυτή μπορείς να κατηφορίσεις στο χαρακτηρισμένο πλέον Υπαίθριο Μουσείο Νερού με τους παλιούς νερόμυλους. Εκεί συναντάμε και το παλιό «Μπατάνι», το μέρος όπου στεγάζεται το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Κάνοντας μια στάση στο Ενυδρείο - Ερπετάριο της περιοχής, καταλήγουμε στο δροσερό πάρκο των καταρρακτών.

Ο ήχος του μεγάλου καταρράκτη σε προσελκύει να κατηφορίσεις δίπλα του και μαγεμένος να περάσεις μέσα από την εσοχή που κάνουν τα βράχια για να δεις έτσι τον κάμπο της περιοχής μέσα από τα νερά που δυναμιτίζουν την εικόνα.

Σκύδρα και λουτρά Πόζαρ
Τα σπίτια στην παραδοσιακή συνοικία κρατούν αναλλοίωτο τον χαρακτήρα τους.

Τα ζεστά νερά στα λουτρά Πόζαρ είναι άκρως χαλαρωτικά.

Κάθε επισκέπτης του κάμπου κάτω από την Εδεσσα σίγουρα θα πρέπει να κινηθεί στη γύρω περιοχή όπως αυτή της Σκύδρας με τον ιστορικής πλέον σημασίας Σιδηροδρομικό Σταθμό της. Σύμβολα της πόλης, σύμφωνα με το σήμα του δήμου, ένας πελαργός και ροδάκινα, ένα πουλί που αναδεικνύει αρχοντιά και ένα φρούτο που κρύβει πλούτο (μια λέξη που στις μέρες μας μοιάζει ειρωνική αλλά άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεταφορική προσέγγιση). Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ζεστή διαμονή στα δύο ξενοδοχεία της, να γευτεί εξαιρετικό καφέ στις καφετέριες των πλατειών της καθώς και ποιοτικούς μεζέδες στις ταβέρνες της.

Ομορφος επίσης προορισμός είναι και τα λουτρά του Πόζαρ δίπλα από την Αριδαία. Απέχουν περίπου είκοσι λεπτά από την Εδεσσα και τα ζεστά νερά τους είναι άκρως χαλαρωτικά. Εδώ μπορούμε να βρούμε εσωτερικά λουτρά, χαμάμ αλλά και μασάζ, όπως επίσης εξωτερικές πισίνες και μικρούς καταρράκτες.

Η περιοχή του Δήμου Εδεσσας και του Δήμου Σκύδρας αρκετές φορές δημιουργεί την πολιτιστική της κίνηση μέσα από εξατομικευμένες δράσεις. Βήματα στον τομέα των τεχνών γίνονται είτε μέσα από ιδιωτικές είτε από συλλογικές πρωτοβουλίες. Βασικοί φορείς ψυχαγωγίας αλλά και προώθησης της τέχνης γενικά είναι: Στον τομέα του Θεάτρου το Εδεσσαϊκό Θέατρο, αλλά και το καλοκαιρινό θέατρο της Γαβαλιώτισσας όπου έρχονται πολλές θεατρικές παραστάσεις αλλά και δίνονται συναυλίες διαφόρων καλλιτεχνών. Στον τομέα των εικαστικών το εργαστήριο ζωγραφικής της Σκύδρας Art House, το οποίο συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια δημιουργικής πορείας, εργαστήρια ζωγραφικής της Εδεσσας καθώς και ο Σύλλογος καλλιτεχνών «Απελλής» που με τη ζωντάνια του ενεργοποιεί την πόλη. Στον τομέα της μουσικής το Δημοτικό Ωδείο Εδεσσας, το Κέντρο Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης όπως επίσης και ο ιδιαίτερος χώρος «Art Factory» που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κανναβουργείου, φιλοξενώντας ασταμάτητα αξιόλογες φωνές.

Αξιοσημείωτη είναι και η διοργάνωση τα τελευταία χρόνια διαφόρων Φεστιβάλ στην Εδεσσα, όπως επίσης και το ατμοσφαιρικό καρναβάλι της, που εδώ και 10 χρόνια ο κόσμος το στηρίζει ενεργά και οι πεζόδρομοί της πλημμυρίζουν από τη χαρά των καρναβαλιστών (φάρμακο αισιοδοξίας στις μέρες μας).
* Ο κ. Λεωνίδας Γκέλος είναι εικαστικός καλλιτέχνης.
ΈντυπηΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου