Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Τι σημαίνει ακριβώς το 1 Terabyte δεδομένων;

Τι είναι το ένα terabyte; Είναι η μονάδα αποθήκευσης δεδομένων που χρησιμοποιούμε πια ολοένα και πιο συχνά, όπως άλλοτε αναφερόμασταν με «σεβασμό και δέος» για τα GigaBytes ή τα MegaBytes.
Ορίζοντάς το, το ένα TeraByte, ισοδυναμεί με χώρο αποθήκευσης 1 τρισεκατομμυρίου bytes, ή 1000 GigaBytes. Ok μέχρι εδώ. Πόσο μεγάλο όμως είναι το ένα TeraByte και πώς θα το αντιστοιχούσαμε με μεγέθη που καταλαβαίνουμε εμείς οι θνητοί;
Να ένα πολύ ενδιαφέρον infographic από την Linda Lawrey που μας ενημερώνει γι αυτό και θα το δείτε παρακάτω. Μας ενημερώνει λοιπόν, ότι αν θέλουμε να αντιστοιχήσουμε το 1 TeraByte με γραπτή πληροφορία, θα έπρεπε να φανταστούμε 60 στοίβες από σελίδες τυπωμένες και κάθε στοίβα, θα έπρεπε έχει το ύψος του Πύργου του Άιφελ, δηλαδή, 320 μέτρα.
Θέλετε κι άλλα; Υπολογίστε πως ένα TeraByte ήταν το ένα 1%
της κίνησης του Internet το 1993 ενώ αν θέλουμε να το αντιστοιχήσουμε με τα σημερινά δεδομένα, 1TB είναι η ποσότητα των δεδομένων που επεξεργάζεται η Google κάθε 4,32 δευτερόλεπτα.
Αντιστοιχήστε τώρα στο μυαλό σας τους εξωτερικούς δίσκους του 1 Tera που είναι τόσο μα τόσο κοινοί πια, με τις 60 στοίβες σελίδων ύψους 320 μέτρων και αναλογιστείτε τι τεράστια βήματα έχουμε κάνει από την εποχή του Γουτεμβέργιου.
Το ένα Terabyte… είναι μεγάλο!





Πηγή: Digitallife

3 σχόλια:

  1. Το byte είναι 8 bit. Ετσι ονομάζεται η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας που μπορεί να έχει τιμή 0 ή 1, το πλήθος δηλαδή των ψηφίων του δυαδικού συστήματος. Ηταν συντομογραφία του BInary digiT και προτάθηκε για πρώτη φορά το 1947 από τον Claude Shannon.
    Ο ΕΛΟΤ σε μια έκλαμψη σοφίας μετέφρασε τον όρο σε ΔΥ-ΦΙΟ [από το δυαδικό ψηφίο] πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο, ο όρος να μη χρησιμοποιηθεί ΠΟΥΘΕΝΑ.
    Το TERABYTE τώρα είναι 1.000.000.000.000 bytes.
    Aν προσπαθήσουμε να εκφράσουμε αυτό τον αριθμό με αρχαιοελληνικά πρότυπα, να θυμηθούμε ότι η μεγαλύτερη μονάδα ήταν το "μύριος", που ισοδυναμούσε με 10.000.
    Το TERABYTE λοιπόν είναι
    10.000 Χ 10.000 Χ 10.000
    Στην κάθοδο των μυρίων λοιπόν ας φανταστούμε τον καθένα από τους στρατιώτες να κουβαλάει ένα κατάλογο με ΟΛΑ τα ονόματα των υπολοίπων, τότε έχουμε
    10.000 Χ 10.000
    ονόματα.
    Μια εκστρατεία, που δεν έγινε ποτέ, από 10.000 τέτοιες στρατιές θα είχε συγκεντρώσει 1 TERABYTE ονομάτων, σε μια παγκόσμια αναζήτηση της θάλαττας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αξία του TERABYTE βέβαια είναι πολύ μικρή για να περιγράψει τους κόκκους της άμμου που χωράει το σύμπαν και θα ταλαιπωρούσε ιδιαίτερα τον Αρχιμήδη, στο 200 πΧ. Εκεί χρειαζότανε ένα πολύ πιο ευέλικτο σύστημα αρίθμησης, δεδομένου ότι οι κόκκοι, κατά τον υπολογισμό του, ήταν ο αριθμός 1 ακολουθούμενος από 63 μηδενικά, δηλαδή
    χίλιοι ΤΕRA-TERA-ΤΕRA-TERA-TERA κόκκοι
    αριθμός πολύ άκομψος για τη λιτή δωρική διάλεκτο που μίλαγαν στις Συρακούσες τότε.
    Ετσι ο ευφυής αλλά και παμπόνηρος γιος του Φειδία απέφυγε με τρόπο να χρησιμοποιήσει μοντερνιές του 2000 μΧ, όχι τίποτα άλλο αλλά για να μην τον κράξουνε και οι φιλόλογοι της εποχής.
    http://dimitristsokakis.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html
    Εφτιαξε μια βολική μονάδα, τη μυριάδα των μυριάδων, δηλαδή
    10.000 Χ 10.000
    όσα δηλαδή ήταν τα ονόματα στο προηγούμενο σχόλιο και εκφράστηκε πιο απλά, γιατί ο Γέλωνας του είχε πεί, χωρίς να το πολυσκεφτεί "Ακόμα και να το βρεις, είναι τόσο μεγάλο που δεν θα μπορέσεις να το πεις" και τέτοια λάθη με τον Αρχιμήδη δεν κάνει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.telegraph.co.uk/science/large-hadron-collider/9373767/Leaked-video-from-Cern-hints-that-the-LHC-may-have-found-a-Higgs-like-particle.html

    Η ιστορία κάνει κύκλους. Ο Αρχιμήδης πριν από 2.200 χρόνια είχε το σθένος της καθαρής σκέψης να υπολογίσει τους κόκκους της άμμου που θα γέμιζαν το σύμπαν. Η σημερινή σούπερ τεχνολογία στέκεται με δέος μπροστά στο πλήθος των δεδομένων που θα γέμιζαν μια Ολυμπιακή πισίνα και κάνει παιχνιδάκια με αμφίσημες ανακοινώσεις. Η καθαρή σκέψη είναι απούσα, ίσως κάνει ακόμα βόλτες στις αμμουδιές των Συρακουσών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή