Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΑΙΣΘΉΜΑΤΑ....ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ...Πτυχιακή εργασία Ιουνίου 2015, Ιριδα Σπινουλα












Το έργο μου πραγματεύεται τα συναισθήματα που παράγονται από τις ανθρώπινες σχέσεις. Σχέσεις φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές.  Είναι συναισθήματα που μας κυριεύουν, που μας κάνουν δυνατούς αλλά και ταυτόχρονα αδυνάτους.
Ο Ησίοδος στη ‘’Θεογονία’’ αναφέρεται στον έρωτα και την αγάπη : ‘’Πρώτα γεννήθηκε το Χάος, η πλατιά και στέρεα αιώνια Γη και ο έρωτας…’’.  Αυτό δείχνει αναμφισβήτητα ότι από τα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας  είχε γίνει αντιληπτό ότι ο έρωτας κατεύθυνε και ρύθμιζε τη ζωή και την ευτυχία των ανθρώπων.
Χρησιμοποίησα βαζάκια με γλυκό του κουταλιού, για να συνδέσω τη Φλώρινα που έμεινα 5 χρόνια. Μέσα τοποθέτησα γυναικείες φιγούρες από διαφάνεια και γλυκό του κουταλιού το οποίο συμβολίζει το συναίσθημα σύμφωνα με το χρώμα ή τη γεύση.  Το γυαλί επειδή είναι στερεό, προστατευτικό αλλά και εύθραυστο, του έδωσα τον συμβολισμό των ανθρωπίνων σχέσεων οι οποίες είναι εύθραυστες όπως κ τα συναισθήματα.
Τα βαζάκια είναι τοποθετημένα σε ράφια-σκάλες όπου η σκάλα δείχνει πως αυτό που μας ανεβάζει, μας κατεβάζει. Η άνοδος δεν είναι πάντα εύκολη, πρέπει να προσπαθήσουμε για να φτάσουμε στους στόχους μας. Στα πάνω ράφια έχουν θέση τα όμορφα κ αισιόδοξα συναισθήματα ενώ στα χαμηλά ράφια τα άσχημα συναισθήματα που μας ταλαιπωρούν περισσότερο στην καθημερινότητα μας, γι'αυτο ταλαιπωρώ τον θεατή, σκύβοντας τον να τα δει. Επίσης έσπασα βάζα κ τα τοποθέτησα στα χαμηλά ράφια σαν συναισθήματα πιο αιχμηρά.
Η εργασία μου ήταν διαδραστική αφού επέτρεπα στο κοινό να σπάσει όποιο βάζο ήθελα και έτσι σπάσανε κάθε συναίσθημα.
Ο χώρος ήταν σκοτεινός από τη στιγμή που τα συναισθήματα είναι μέσα μας και δεν φαίνονται ξεκάθαρα. Ο θεατής έμπαινε με φακό για να ψάξει τα συναισθήματα και να βρεί αυτό που έχει μέσα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου