Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

8. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ( Απόσπασμα από τη πτυχιακή εργασία με τίτλο ''Ονειδος'', Τζάνη Χριστίνα, Ιούνιος 2015)







Στην εικόνα 3, έχουν αριθμηθεί τα χρώματα με σημείο έναρξης της σπείρας το νούμερο ένα, που ισούται με το γκρι. Σύμφωνα με τη πυθαγόρεια φιλοσοφία το σημείο ένα της χρωματικής εξουδετέρωσης είναι το σημείο της αρχής των όλων, το σημείο της κίνησης και ακινησίας, δηλαδή το εξουδετερωμένο σημείο του χρωματικού κύκλου θα μπορούσε να είναι η έναρξη και σύγκρουση των όλων δυνατών αντιθέσεων, αντιθετικών σημείων, χρωμάτων κ.λ.π το ουδέτερο σημείο της σύγκρουσης.
Το γκρι δεν ισούται με κανένα άλλο χρώμα επειδή είναι αποτέλεσμα διασταυρώσεων των χρωμάτων.
 


Εικ. 3 Χρωματική αρίθμηση των αριθμών πάνω στη σπείρα με την έναρξή της να ορίζεται από το γκρι σημείο.(Βασισμένη πάνω στη Σπείρα Αρχιμήδη)


Σύμφωνα με τον Ηράκλειτο, η αρμονία δημιουργείται από μίξεις σωστών αναλογιών διαφορετικών τόνων. Από μια διαρκή πάλη των αντιθέτων. Η σύγκρουση των αντιθέτων προκαλεί την αρμονία, όπως η ένωση του θηλυκού με το αρσενικό, στα χρώματα με τη συναρμογή των αντιθέτων, στο λόγο με τη σύγκρουση των συμφώνων και φωνηέντων, στη μουσική με τη συνένωση των υψηλών και χαμηλών τόνων. Σε αυτή τη περίπτωση, το γκρί θα μπορούσε να θεωρηθεί μία αρμονία.
Για τους Πυθαγόρειους οι αριθμοί αποτελούν την ουσία όλων των πραγμάτων. Πίστευαν ότι τα πάντα όπως τα όντα και τα φαινόμενα εξαρτώνται απ' τις αριθμητικές σχέσεις τους. Αναφέρουν σαν αληθινή «πηγή της αιώνιας φύσης» και της σοφίας, την τετρακτύ. H τετρακτύς είναι οι τέσσερις πρώτοι φυσικοί αριθμοί (το 1, το 2, το 3, το 4) που το αποτέλεσμά τους ισούται με το δέκα. Θεωρείται ότι οι αριθμοί συνδέονται μεταξύ τους με ποικίλες σχέσεις.
Το σημείο μηδέν είναι ταυτόχρονα το πιο αδύνατο και το πιο δυνατό σημείο του χρωματικού κύκλου. Σύμφωνα με το Πυθαγόρα ξέρουμε ότι το 2 ισούται με τη γραμμή (ευθεία) και σύμφωνα με το Καντίνσκι ότι το τρίγωνο είναι κίτρινο και το τετράγωνο είναι κόκκινο (Εικ.4 και 5).  Έτσι προκύπτει ένα αλληλένδετο αποτέλεσμα κατά το οποίο αριθμείται στη χρωματική σπείρα, το κίτρινο με τον αριθμό 6 και το κόκκινο με τον αριθμό 8 και αυτό διότι το τρίγωνο σχηματικά έχει 3 ( 3 x 2= 6 ) ευθείες και το τετράγωνο 4 ευθείες (4 x 2 =8). Επίσης, ο αριθμός οκτώ ήταν σημαντικός στους Πυθαγορείους επειδή ήταν ο πρώτος κύβος (2*2*2).



 Εικ.4 Κίτρινο τρίγωνο που αντιστοιχεί στον αριθμό 6

Στη πυθαγόρεια φιλοσοφία, το νούμερο δύο συμβόλιζε τον πρώτο θήλυ αριθμό. Σύμφωνα με τη χρωματική σπείρα το νούμερο δύο αντιστοιχεί στο χρώμα μωβ. Tο νούμερο τρία στη χρωματική σπείρα, συμβόλιζε τον πρώτο άρρεν αριθμό και αντιστοιχεί με το χρώμα μπλέ.
Κατά τον Καντίνσκι, τα πιο απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσει μια μελέτη είναι τα απλούστερα στοιχεία. Χωρίς αυτά, καμιά ζωγραφική δεν είναι δυνατή. Η γραμμή αναφέρεται από το Καντίνσκι ως δευτερεύον στοιχείο, γιατί προέρχεται από ένα σημείο. 

 
Εικ.5 Τετράγωνο χρώματος κόκκινου που αντιστοιχεί στον αριθμό 8.


Τζάνη Χριστίνα
Πτυχιακή εργασία σε joomag εδώ
Φωτογραφίες εδώ

Πηγές Έρευνας
Βιβλιογραφία  
Γκαίτε, Η Θεωρία των Χρωμάτων, Printa, Αθήνα, 2008 

                                 Βασίλι Καντίνσκι, Τέχνη και Καλλιτέχνες, Νεφέλη, Αθήνα, 1986
                                 Βασίλι Καντίνσκι, Για το πνευματικό στη τέχνη, Νεφέλη, Αθήνα, 1981

                             Σπύρος Πάντος, Το Χρώμα. Σύλληψη. Αντίληψη. Αίσθηση. Πρακτική, Κάλβος, Αθήνα, 1990


 

Η Φιλοσοφία του Ηράκλειτου, Ιστότοπος misraimmemphis.com
                                 Πυθαγορειος συμβολισμός των Αριθμών,  Ιστότοπος astro






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου