Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Βωβό σινεμά με...κίνηση στο Ινστιτούτο Goethe







Αυτή την Πέμπτη 12 Μαρτίου και για ένα πενθήμερο, το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe διοργανώνει το «Moving Silence», ένα σύνολο που θα περιλαμβάνει εργαστήρια, εκθέσεις και κινηματογραφικά κονσέρτα.


Η διοργάνωση που καθιερώθηκε στην Αθήνα ως «φεστιβάλ της βωβής κινούμενης εικόνας και του πειραματικού ήχου» επιστρέφει για 6η φορά στην Αθήνα με ασυνήθιστες προτάσεις κινηματογραφικών, μουσικών, εικαστικών δρώμενων με πηγή έμπνευσης το «Πορτραίτο». Σημειώστε λοιπόν:
Πρώτη προβολή στην Ελλάδα του μνημειώδους κινηματογραφικού εγχειρήματος «Ιησούς – Το Φιλμ» του κινηματογραφιστή και Καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Εικαστικών Τεχνών του Braunschweig, Μίχαελ Μπριντρουπ, εμβληματικής μορφής του γερμανικού πειραματικού σινεμά (και όχι μόνον) με νέο ζωντανό soundtrack από Έλληνες μουσικούς, παρουσία του δημιουργού

11 ταινίες μικρού μήκους του σήμερα συνοδεία ζωντανής μουσικής ενασχολούνται με πορτραίτα προσώπων και γεωγραφικών χώρων.
Έλληνες και Γερμανοί φοιτητές κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών συναντιούνται στην Αθήνα και υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Μίχαελ Μπριντρουπ προσωπογραφούν στην οθόνη ο ένας τον άλλον και παρουσιάζουν τα πορτραίτα τους συνεργαζόμενοι με Έλληνες μουσικούς
Βωβή κινηματογραφική κουλτούρα με GIF-Animation σε μια έκθεση καινοτόμου μορφής, προσβάσιμης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τα live events της διοργάνωσης
Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν -με ελεύθερη για το κοινό είσοδο- το πρόγραμμα είναι οι εξής:
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα
Κινηματογράφος «Ίρις», Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55, Αθήνα
και «Circuits and Currents», Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Αθήνα

Τι είναι όμως η Moving Silence;
Η πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών Moving Silence ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Μάρκο Μπρόσολο και τον κινηματογραφιστή Ματίας Φριτς με σκοπό να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών. Σήμερα διοργανώνει εκδηλώσεις σ' όλον τον κόσμο, συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες της εκάστοτε χώρας, και η 5η διοργάνωση της Moving Silence στην Αθήνα επιχειρεί τη σύνδεση με τον πρόδρομο της κινούμενης εικόνας και εμπνέεται από το «Πορτραίτο».
Αναλυτικά το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης έχει οριστεί ως εξής:
Την Παρασκευή 13 Μαρτίου, στις 20:30 το απόγευμα στο Ινστιτούτο Goethe τα «Πορτραίτα & Χαρακτήρες»
11 ταινίες μικρού μήκους εξερευνούν πορτραίτα και χαρακτήρες – προσώπων, γεωγραφικών χώρων ή φετίχ. Είτε με αναφορές στην εποχή του βωβού σινεμά είτε στο σχεδιασμό 3D-χαρακτήρων, όλα τα φιλμάκια διεισδύουν στην ιδιαίτερη συναισθηματική κατάσταση των υποκειμένων/αντικειμένων τους, μεταφέροντας γνωρίσματα του χαρακτήρα τους – άλλοτε κρατώντας απόσταση, άλλοτε παίζοντας μαζί τους και κάποιες φορές αφηγούμενα κάτι περισσότερο για το πρόσωπο πίσω από την κάμερα.

Σάββατο 14 Μαρτίου, και ώρα 21:00, στον Κινηματογράφο «Ίρις», Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας 55, Αθήνα
80s Underground Classic «Ιησούς – Το Φιλμ», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μίχαελ Μπρίντρουπ, με τον ίδιο παρόντα.
Το «Ιησούς – Το Φιλμ» είναι μια πειραματική ταινία του 1986 και μνημειώδες πλέον έργο της ιστορίας του κινηματογράφου. Ασπρόμαυρο, γυρίστηκε σε ρωσικό super 8 υλικό από 22 κινηματογραφιστές και ομάδες super 8 της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας σε 15 μήνες και αφηγείται σε ελεύθερη απόδοση τη ζωή του Ιησού. Μετά την παγκόσμια πρώτη στο Φόρουμ της Μπερλινάλε 1986 η ταινία προβλήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου.
Το 2014 αποκαταστάθηκε και ψηφιοποιήθηκε με πόρους του Ταμείου Στήριξης «Κινηματογραφικής Κληρονομιάς» του Ιδρύματος Προώθησης του Κινηματογράφου της Γερμανίας. Τώρα παρουσιάζεται στην Αθήνα με νέο live soundtrack Ελλήνων μουσικών. Το τρέιλερ της ταινίας «Ιησούς - Το φιλμ» του Μίχαελ Μπριντρουπ μπορειτε να το δειτε εδώ.

Την Δευτέρα 16 Μαρτίου και ώρα 19.00 το απόγευμα «Circuits and Currents» (στη Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Εξάρχεια)
με κύριο Workshop το «Vice Versa Portraits»(που θα τρέξει από τις 12 μέχρι και τις 16 Μαρτίου). Ο Καθηγητής Μίχαελ Μπρίντρουπ έρχεται στην Αθήνα με 8 φοιτητές του από το τμήμα κινηματογράφου. Μαζί με 8 φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας θα γυρίσουν ανά ζευγάρια ο ένας το πορτραίτο του άλλου.
Τα 16 πορτραίτα των Γερμανών και Ελλήνων φοιτητών που θα παραχθούν θα παρουσιαστούν με ζωντανή μουσική τη Δευτέρα 15/3 μαζί με την πρεμιέρα του συλλογικού φιλμ «CheUn Dalou» που δημιούργησαν οι Γερμανοί φοιτητές ως κινηματογραφική απόκριση στο κλασικό βωβό έργο του Μπουνιουέλ «Un Chien Andalou» (1929). Το τρειλερ της ταινιας μπορειτε να το δειτε εδώ

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τίτλο «Jiggling Golems» στις 13, 14 και 16 Μαρτίου , η οποία θα είναι προσβάσιμη σ' όλους τους χώρους της διοργάνωσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε εκδήλωση, με τους διοργνωτές να παροτρύνουν το κοινό να φέρει μαζί του τα smartphones ή τα laptops ή τα tablets του.
Την επιμέλεια και την παρουσίαση έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης και μουσικός, Μαριάννα Ζηκου.


Πηγη: Περιοδικό Σινεμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου