Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΤΕΧΝΗ και ΕΠΙΣΤΗΜΗ- ΜΕΤΡΟΛΟΓΟΣ

ATHENS SCIENCE FESTIVAL 2015
Πρόγραμμα:Τέχνη και επιστήμη
Τεχνόπολις / Γκάζι (17-22 Μαρτίου)
www.athens-science-festival.gr







ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΜετροΛόγος
Ενσωματώνοντας τα μαθηματικά και τον λόγο με την τέχνη.

Το πρότζεκτ "ΜετροΛόγος" έχει αναφορά στο αρχαιολογικό - μετρολογικό ανάγλυφο της Σαλαμίνας (ανάγλυφη παράσταση μετρικών μονάδων στην αρχαιότητα - απεικόνιση ανθρωπίνων μελών - χρυσή αναλογία).

Στα έργα της θεματικής έκθεσης, η γραμμικότητα και ελλειπτική κυκλικότητα συνυπάρχουν στη σχεδιαστική τους αντίληψη. Ως δομικά στοιχεία, εφάπτονται διατηρώντας μία σχέση αλληλένδετη, συνομιλούν, συναντώνται αλλά και αντιπαραβάλλονται με κοινό στόχο το ενιαίο πεδίο. Στις διάφορες πλαστικές και εννοιολογικές τους διατυπώσεις,και αναφορές σε πυθαγόρεια σχήματα, καθώς και σε σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις, με άξονες και μνημονικά ίχνη, με νόμους και κανόνες, με τη μαθηματική εγχάραξη και επινόηση, με χρυσές αναλογίες, μας αποκαλύπτουν τη δομή ενός αρχετυπικού συμπαντικού γίγνεσθαι.

Συμμετέχουν:
Georges Brehier/A, Κορνήλιος Γραμμένος/Αγάπη, Γεωργία Δαμιανού/b-come, Γεωργία Δαμοπούλου/Σκευή, Αποσκευή, Κατασκευή, Καρδιοδόχος, Καρδιοστάσιο, Μαρίβα Ζαχάρωφ/Black box, Γιάννης Ζιώγας/Kυκλικό Παρατηρητήριο, Βασίλης, Καβουρίδης/Πρώτες Δομές, Φίλιππος Καλαμάρας/Φωλιά, Σοφία Κυριακού/Χρόνος-Κρόνος, Κωστής Τριανταφύλλου /Αλφάβητο , Baudouin Colignon/L'alphabet et la falaise, Κατερίνα Λαμπροπούλου/b-come,
Ηλέκτρα Μάιπα/Αφτί, Αιμιλία Μπαντούνα/Θήκη Φεγγαριών, Αλεξάνδρα Νασιούλα/Α-Ω, Μαρούσα Παραβάλου/10CM, Αντωνία Παφιλιάρη/Winner-Take-All, Ηλίας Πούλος/Ψυχή, Νίκος Σεπετζόγλου/Μονάδα Μέτρησης, Βλάσης Σταθούλιας/Εντελέχεια-Μεταξύ Χρόνου και Αιωνιότητας, Άγγελος Σκούρτης/Μέσα απ' τα Μάτια του Ζωγράφου Δανιήλ, Λήδα Τεντόμα/...Μεταξύ του Εαυτού Μας και των Άλλων, Κώστας Χριστόπουλος/The Room.


Οι Καλλιτέχνες έχοντας κοινή αναφορά στον μετρολόγο μέσα από τα σχήματα, τις γραμμές, τα σύμβολα και τις έννοιες, μας αποκαλύπτουν “μία άλλη γλώσσα” υπερβαίνοντας τη γεωμετρία του πραγματικού. Χτίζοντας προσθετικά μια συνάθροιση αποκαλύπτουν την ενότητα - ολότητα των πραγμάτων.


Επιμέλεια πρότζεκτ : Αλεξάνδρα Νασιούλα, Σοφία Κυριακού
Υποστήριξη επικοινωνίας: Αννίτα Πατσουράκη, Ιστορικός Τέχνης


ΔΙΑ/ΔΡΑΣΕΙΣ - ΜετροΛογος

Μετρο + Λογος: Περιήγηση της έκθεσης // Ανοιχτός διάλογος με τους καλλιτέχνες
Σάββατο 21 Μαρτίου 15:00 – 19:00

Μια περιήγηση της εικαστικής έκθεσης ‘’ΜετροΛόγος’’ μαζί με τις επιμελήτριες και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.




OPUSI # TEMPORALITY// Eικαστική χορογραφία
Χορογραφική Σόλο Performance (διάρκεια 40 λεπτά)
Σύλληψη, Χορογραφία, Ερμηνεία: Σπύρος Κουβαράς
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Κουβαράς

Πέμπτη 19 Μαρτίου // 21.30 - 22.10 // Εκθεση Τεχνης
Χορογραφική performance για τη θεματική έκθεση ΜετροΛόγος. Ένα έργο-αναφορά στην έννοια της χρονικότητας, στη γραμμική μετάβαση από τον παρελθόντα στον παρόντα και από εκεί στον μέλλοντα χρόνο. Η οργανικής φύσης κινησιολογική προσέγγιση της χορογραφίας είναι εμπνευσμένη από τη μικροκίνηση των μορίων στη βιολογία και από τους παράξενους ελκυστές στα μαθηματικά.

http://vimeo.com/channels/synthesis748



















art@CMS | Η Τέχνη της Επιστήμης, H Ομορφιά στη Δημιουργία

Μια διατομή του ανοικτού ανιχνευτή CMS
Michael Hoch, Maximilien Brice © 2008 CERN,
προς όφελος του CMS Collaboration

Ο ανιχνευτής CMS, όπου το μποζόνιο Higgs ανακαλύφθηκε το 2012, δεν είναι μόνο ένα θαύμα της μηχανικής, αλλά και μια εμπνευσμένη πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επιλεγμένα έργα τέχνης σε μια ποικιλία μέσων που εξερευνούν την ομορφιά της σωματιδιακής φυσικής συνθέτουν την art@CMS έκθεση στο Επιστημονικό Φεστιβάλ.

Συμμετέχοντες : Xavier Cortada (ΗΠΑ), Paco Falco (Ιταλία), Alison Gill (Ηνωμένο Βασίλειο), Chris Henshcke (Αυστραλία), Michael Hoch (Αυστρία)

Μέσα: Ζωγραφική, γλυπτική, κολλάζ, ψηφιακή τέχνη

Ομιλίες

art@CMS: Περιήγηση της έκθεσης με έναν επιστήμονα του CERN
Καθημερινά: 17.00 - 18.00, Κυριακή 16:00 – 17:00
Μια περιήγηση στην ομορφιά της σωματιδιακής φυσικής από έναν επιστήμονα του CERN για να μας μυήσει στα μυστικά του σύμπαντος.






Hχοτοπία: Ήχος και επιστήμη
O ήχος γεννιέται παντού στον κόσμο. Ο ήχος είναι η αίσθηση που προκαλείται λόγω της διέγερσης των αισθητηρίων οργάνων της ακοής από μεταβολές πίεσης του ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτές οι μεταβολές διαδίδονται με τη μορφή ηχητικών κυμάτων. Τα ‘Ηχοτοπία’ εξερευνούν έννοιες της μουσικής, του ήχου, της μουσικής τεχνολογίας, του θορύβου, των ηχητικών τεχνών, των καθημερινών ήχων και της σιωπής. Καλλιτέχνες και επιστήμονες εξερευνούν την πολύπλοκη σχέση του ήχου με το φως, την κβαντομηχανική, την αρχιτεκτονική, την κίνηση και την τεχνολογία. Οι ήχοι λειτουργούν ως μέσο καθημερινών αφηγήσεων και διαλόγου ενώ η τέχνη ξεδιπλώνει όσα η γνώση δεν έχει ακόμη συλλάβει. Καλεί τους ακροατές να ταξιδέψουν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ηχοτοπίο μας...
Μουσική Τεχνολογία, ηχητικές τέχνες, διαδραστικές.εγκαταστάσεις
Συμμετέχοντες : Σοφία Γρηγοριάδου (Εικαστικός), Γιώργος Σαμαντάς (Ανθρωπολόγος), Μαρία Μεθυμακη (Αρχιτέκτων & εικαστικός ), Ζωή Αρβανίτη (Εικαστικός και θεατρολογος), Ντάνα Παπαχρήστου (Εικαστικός και μουσικολογος), Μαρίζα Παρασύρη (Μηχανικός και συγγραφέας ) , Geert Vermeire (Καλλιτέχνης και επιμελητής) , Stefaan Van Biesen (Εικαστικός) και οι μαθητές του RITS Σχολής Καλών Τεχνών των Βρυξελλών και της Σχολής Καλών Τεχνών - Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας .

noTours / Ηχηρές πόλεις

Hχητικός χάρτης – ηχητικοί περίπατοι (επαυξημένη ακουστικότητα, τοπικά μέσα)

Το συνεργατικό έργο ‘ηχηρές πόλεις’ χρησιμοποιεί τον ήχο και την ανοικτή πηγή ήχου του περπατήματος της noTours πλατφόρμας ως μέσο μεταμόρφωσης της εμπειρίας του αστικού χώρου, ώστε να δημιουργήσει αστικές παρεμβάσεις με τοπικά μέσα ενημέρωσης που συνδέουν το Largo do Carmo (Λισσαβόνα), με την πλατεία Katelijne (Βρυξέλλες) και το Μοναστηράκι στην Αθήνα.

Εργαστήριο

noTours / Ηχητικοί Περίπατοι

Καθημερινά: 16.00 - 17.00
Ο ηχητικός περίπατος ‘Ηχηρές Πόλεις’ σας «πηγαίνει» γύρω από την περιοχή Γκαζι, σαν επαυξημένη εμπειρία ακουστικοτητας. Με άλλα λόγια , μπορείτε να περιπλανηθείτε σε ένα νέο επίπεδο πραγματικότητας , με τους ήχους των διαφόρων ευρωπαϊκών πόλεων γύρω σας .

www.notours.org
--------------------------------------

Γιάννης Κρανιδιώτης (Καλλιτέχνης νέων μέσων, Φυσικός)
Light Catcher // Διαδραστική εγκατάσταση
Η εγκατάσταση “Light Catcher” είναι ένας διάλογος μεταξύ φωτός και ήχου. Αποτελείται από δεκάδες φωτιζόμενες οπτικές ίνες που αλληλεπιδρούν με τον ήχο. Ο ήχος είναι η κινητήρια δύναμη,
το φως δημιουργεί τον χώρο. Ένας ηλεκτρικός σπινθήρας πυροδοτεί την αντίδραση. Το φως εγκλωβίζεται στην οπτική ίνα και αντιδρά μόνο στα ηχητικά ερεθίσματα. Σαν παγίδα, η εγκατάσταση απορροφά και εκπέμπει φως και ένας χορός αναδύεται από τις ίνες και τις αντανακλάσεις στις γύρω επιφάνειες. Το λευκό φως κυριαρχεί στο έργο αλλά αποχρώσεις άλλων χρωμάτων υπάρχουν για να υπογραμμίσουν ένα γεγονός, όπως για παράδειγμα το γαλλικό κόρνο όταν παίζει μια δεύτερη μικρή. Ο θεατής καλείται να εξερευνήσει την εγκατάσταση και να ανακαλύψει τις διαφορετικές οπτικές και ηχητικές πλευρές.
http://kranidiotis.gr/lightcatcher/

--------------------------------------

Δρ Αλέξανδρος Κοντογεωργακόπουλος (Λέκτορας Ηχητικών Τεχνών, Τέχνη/Επιστήμη/Τεχνολογία), Πανεπιστήμιο Cardiff Metropolitan; Dr Daniel Burgarth (Λέκτορας στην Κβαντική Φυσική, Πανεπιστήμιο Aberystwyth)

Κβαντική Μουσική #001 // Ηχητική Εγκατάσταση

Η μουσική και η κβαντομηχανική έχουν από κοινού κυματική υπόσταση. Πολλές ενδιαφέρουσες και θαυμαστές συσχετίσεις μεταξύ αυτών των δυο πεδίων μπορούν να παρουσιαστούν και να διερευνηθούν μέσω τεχνικών ηχοποίησης. Το έργο Quantum Music #001 αποτελεί μια οπτικοαουστική καλλιτεχνική εγκατάσταση βασιζομένη σε ελεγχόμενα κβαντομηχανικά συστήματα που αποσκοπεί να επικοινωνήσει καλλιτεχνικά την έμφυτη ομορφιά του μαγικού κόσμου της κβαντομηχανικής.

-----------------------------------
Σπύρος Πολυχρονόπουλος (Μουσικός, Φυσικος, PhD)
Feeling of movement // Ηχητική εγκατάσταση
Όλα τα όργανα που ακούγονται σε αυτό το άλμπουμ, καταγράφηκαν σε διαφορετικά δωμάτια ή στούντιο. Η βασική ιδέα ήταν να επιτευχθεί ένα παράξενο "συναίσθημα της κίνησης" στον χώρο και τον χρόνο ακούγοντας αυτή την ολοκληρωτική μετάβαση από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

http://www.spyweirdos.com

--------------------------------------

Κωνσταντίνος Βασιλάκος (Συνθέτης, Υποψηφιος Διδακτωρ στη Μουσική Τεχνολογία , Πανεπιστήμιο Keele)

Greap // Διαδραστικό περιβάλλον

Παρασκευη 20 – 22 Μαρτιου

"Το Greap είναι ένα ψηφιακό περιβάλλον με σκοπό την εξερεύνηση δημιουργίας ήχων με τις κινήσεις των χεριών. Το διαδραστικό περιβάλλον μεταφράζει κάθε κίνηση σε ψηφιακή πληροφορία με την οποία συνθέτει τον ήχο μέσω μιας διεπαφής (Leap Motion). Βασικός σκοπός του ψηφιακού περιβάλλοντος είναι η δημιουργία έργων ηλεκτρονικής μουσικής που βασίζονται στη φυσικότητα και εκφραστικότητα των χεριών, εξερευνώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας”.

https://konstantinosvasilakos.wordpress.com

--------------------------------------

Αναστασία Γεωργάκη (Αν.Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών)
(Βοηθοί: Φώτης Μόσχος, Κώστας Κατσαντώνης)

"ΤΕΤΤΙΧ ΕCHETA» // Ηχητική εγκατάσταση

TETTIΞ HXETA είναι ένας χώρος όπου οι ήχοι της πραγματικότητας και τα ηλεκτρονικά τζιτζίκια μετασχηματίζονται σε εικονικές φωνές συντονισμένες με αρχαίους ελληνικούς τρόπους με σκοπό να βγουν από τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση του «αιώνιου» χρέους. (Οφείλω: Ι-Ο-U) Εικόνες από τοπία, εμφανίζονται ως ανάμνηση των πλατωνικών τζιτζικιών. Ηχογραφήσεις από πραγματικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, η Αρχαία Αγορά, ο Ιλισός και το νεκροταφείο του Κεραμεικού αποτελούν την εικόνα του υπέροχου αρχαιο-τοπίου. Όλες, αυτές οι ακουστικές και οπτικές πληροφορίες συνθέτουν το συναρπαστικό περιβάλλον των πλατωνικών τζιτζικιών όπως εμφανίζονται σαν την μεταμόρφωση των ανθρώπων όντων στον πλατωνικό Φαίδρο [Φαίδρος, 259β-259δ]

http://www.anastasiageorgaki.gr



ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μαρίνος Κουτσομιχάλης (Καλλιτέχνης, Ερευνητής, Υποψήφιος Διδάκτωρ PhD in Music, Sound & Media-Art (De Montford University Leicester)
Μουσική για μεταβλητούς πίνακες κυμματομορφών και συναρτήσεις Walsh // Ηχητική παράσταση (διάρκεια 30 λεπτά)
Παρασκευή 20 Μαρτίου // 21.00 - 22.30 // Διαδραστική Δ7
Hχητική περφόρμανς βασισμένη σε μια σειρά αυτό-διαμορφούμενων μεταβλητών πινάκων κυμματομορφών και συναρτήσεων Walsh. Οι ποιότητες του ηχητικού αποτελέσματος είναι τέτοιες που αναγκάζουν το κοινό να αποβάλλει μηχανικούς/παθητικούς τρόπους ακρόασης, συνδράμοντας έτσι σε μια ουσιαστικότερη και επί της ουσίας ψυχαγωγική (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης) ηχητική εμπειρία.
http://marinoskoutsomichalis.com
Στέλιος Γιαννουλάκης (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, ΜΑ Μουσική Τεχνολογία (Keele UK), PhD Ηλεκτροακουστική Σύνθεση (Bangor UK).
Παιχνίδια Θορύβου // Ηχητική performance ηλεκτροακουστικής μουσικής (διάρκεια 30 λεπτά)
Παρασκευή 20 Μαρτίου // 21.00 - 22.30 // Διαδραστική Δ7
Συναυλία με αυτοσχέδια ηλεκτρονικά μουσικά όργανα και υπολογιστή. Ηλεκτρονικός ήχος και προκατασκευασμένα ηχοτοπία υφαίνουν σε πραγματικό χρόνο ένα θορυβώδες ψυχοακουστικό παιχνίδι, ένα ταξίδι στον ελεύθερο συνειρμό με οδηγό τον ήχο.
http://steliosgiannoulakis.wordpress.com/
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
ΤΡΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΦΩΤΟΣ
Φως, η κινητήρια δύναμη της ζωής, κυριαρχικό στοιχείο στους μύθους, τις θρησκείες, τα έργα των θνητών ή και σε ό,τι ονομάζεται επιστήμη…
2015: Διεθνές Έτος Φωτός
Γιατί το έτος 2015 θεωρείται ορόσημο σχετικά με το φως, αλλά και τις τεχνολογίες που βασίζονται στο φως; Οι σημαντικότερες ανακαλύψεις του παρελθόντος σχετικά με το φως πραγματοποιήθηκαν σε «κβάντα» των 50 ετών από το 1815.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
* 1815: Fresnel - κυματική θεωρία του φωτός.
* 1865 : Maxwell - ηλεκτρο-μαγνητική θεωρία του φωτός
* 1915 : Einstein - Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, (όπου το φως κατέχει κεντρικό ρόλο).
* 1965: Penzias και Wilson - μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, ηλεκτρομαγνητική ηχώ των πρώτων στιγμών της δημιουργίας του σύμπαντος.
Με αφορμή τον εορτασμό αυτό και την προσπάθεια ανάδειξης της διαλογικής σχέσης μεταξύ Επιστήμης και Τέχνης, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τρεις αντιπροσωπευτικές δημιουργίες από διαφορετικούς χώρους, τρία ξεχωριστά εναύσματα για σκέψη:
Τάκις (Γλύπτης)
Φωτοβολταϊκά γλυπτά
Ο Τάκις (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Παναγιώτη Βασιλάκη) θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης στην οποία υπήρξε πρωτοπόρος, τόσο εξαιτίας των υλικών και των τεχνικών που χρησιμοποίησε όσο και λόγω των ιδεών που μετέδωσε.
Μέσα από διαρκή έρευνα, μελέτη και πειραματισμούς συγκαταλέγεται στους ανανεωτές της γλυπτικής, βασίζοντας την καλλιτεχνική του έκφραση και δημιουργικότητα στη λειτουργική χρήση των φυσικών νόμων. Το φως, αλλά και η κίνηση σε κάθε της μορφή μηχανική, ηλεκτρομηχανική, θερμική, μαγνητική, υδροδυναμική- είναι στοιχεία που αποτελούν βασικούς πυρήνες του έργου του.
«Είμαι ένας από τους πρωτοπόρους της ενεργειακής τέχνης. Η τέχνη πρέπει να δίνει ενέργεια, δεν πρέπει να είναι ουτοπία. Προσπαθώ να την κάνω πραγματικότητα» έχει δηλώσει ο ίδιος.
Νίκος Ζήβας (Εικαστικός Καλλιτέχνης)
Ηλιοστάσια
Ο εικαστικός (ζωγράφος - γλυπτής) Νίκος Ζήβας παρουσιάζει μια εγκατάσταση 5-7 όρθιων ηλιακών ρολογιών με μορφή λίθινων και μαρμάρινων κιόνων ύψους περίπου 2μ.με εν σειρά ή ελλειπτική τοποθέτηση,
Ο συνδυασμός τέχνης και επιστήμης αναδεικνύεται μέσα από τη δημιουργία και την κατασκευή ηλιακών ρολογιών χρησιμοποιώντας παλιό δομικό υλικό από αρχιτεκτονικά
θραύσματα νεοκλασικών και παραδοσιακών κτιρίων. Ταυτόχρονα με το αισθητικό ενυπάρχει και το τεχνικό-επιστημονικό αποτέλεσμα, δηλαδή να είναι δυνατόν να "διαβαστεί" η ώρα. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση με τη μορφή κιονοστοιχίας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ συμπίπτει με την εαρινή ισημερία ( πραγματική 17 Μαρτίου-συμβατική 21 Μαρτίου), γεγονός όπου κάνει άκρως επίκαιρη και ευτυχή την εικαστική αυτή παρουσίαση.
Μαρία Βυτινίδου (Σχεδιάστρια μόδας)
Φορέσιμη Τεχνολογία
Μετά την εξέλιξη των υπολογιστών σε smartphones, ήρθε η ώρα να εξελιχτεί και η παραδοσιακή Μόδα σε σύγχρονη, με οδηγό την φαντασία των σχεδιαστών και ευφυΐα των επιστημόνων στον χώρο της Νανοτεχνολογίας!
Η Δημιουργική Ομάδα του AthensFashionClub κατασκεύασε καινοτόμα ενδύματα Wearable Technology, ενεργειακά ανεξάρτητα, λειτουργικά και εμπνευσμένα από την ιστορία του τόπου μας, όπως η Minoan Skirt, ενσωματώνοντας εύκαμπτα φωτοβολταϊκά και Leds με σκοπό τον φωτισμό του ρούχου και την ανάδειξή του με ένα διαφορετικό τρόπο.


ΟΜΙΛΙΕΣ
Arthur I. Miller (Συγγραφέας, Καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών στο University
College του Λονδίνου)

Συγκρουόμενοι Κόσμοι: Πώς η προχωρημένη επιστήμη επαναπροσδιορίζει τη σύγχρονη τέχνη

Τετάρτη 18 Μαρτίου // 19.00 - 19.50 // Αμφιθέατρο
Υπάρχει μια αθόρυβη επανάσταση που συμβαίνει στον κόσμο της τέχνης , ένα νέο πρωτοποριακό κίνημα που πιέζει τα όρια μακρύτερα από ποτέ. Αυτοί είναι οι καλλιτέχνες που δουλεύουν μαζί με επιστήμονες ώστε να κάνουν ξεχωριστές δημιουργίες που μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Από σχεδιαστές πεταλούδων έως πλαστική χειρουργική και θεατρική παράσταση, από κουνέλια που λάμπουν στο σκοτάδι μεχρι ήχο και γλυπτικά δεδομένα, ο Arthur Miller στην ομιλία του θα εισαγάγει αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο .

Ποια είναι μερικά από τα πολλά είδη της τέχνης που πηγάζουν από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη; Πώς προέκυψε αυτή η αλληλεπίδραση και πού πηγαίνει στον 21ο αιώνα ; Πώς επαναπροσδιορίζονται οι έννοιες της τέχνης και της αισθητικής; Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της δημιουργικής διεργασίας των καλλιτεχνών και επιστημόνων και αν ναι , ποιες ειναι αυτές; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα διερευνήσει, ενώ παρατηρεί το συναρπαστικό νέο καλλιτεχνικό κίνημα που καλει artsci .

www.arthurimiller.com/


Ιωάννης Ζάννος, Καθηγητής Μουσικής Πληροφορικής, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Live Coding: Ζωντανή Δημιουργία Ήχου και Γραφικών με Κώδικα Προγραμματισμού

Πέμπτη 19 Μαρτίου // 18.00 - 18.50 // Έκθεση Τέχνης

Το live coding ή ζωντανός προγραμματισμός είναι ένα νέο μέσο καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης που βασίζεται στον προγραμματισμό. Είναι ένας τρόπος δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου και γραφικών με πρόγράμματα που γράφονται κατά την διάρκεια της ίδιας της παράστασης. Η ομιλία αυτή παρουσιάζει τεχνικές live coding που χρησιμοποιούν εργαλεία ανοικτού κώδικα όπως το περιβάλλον αντεικειμενοστραφούς προγραμματισμού για ήχο SuperCollider, το πλαίσιο προγραμματισμού γραφικών σε C++ open Frameworks, και η γλώσσα προγραμματισμού Lua. To νέο αυτό μέσο συνδέει απευθείας την επιστήμη και την τεχνολογία με τη ζωντανή τέχνη, και χρησιμοποιεί τον κώδικα σαν το βασικό εργαλείο γραφής και σχεδιασμού του έργου. Επίσης η ομιλία παρουσιάζει τη δυναμική και εξελισσόμενη κοινότητα που εστιάζει στο live coding, (βλ. http://toplap.org/) δίνει παραδείγματα των διαφορετικών ειδών από εργαλεία που χρησιμοποιούνται και των live coding εκδηλώσεων που κυμαίνονται ανάμεσα σε συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής και αλγοριθμικών πάρτυ (Algoraves).

Μαρίνος Κουτσομιχάλης (Καλλιτέχνης, Ερευνητής, Υποψήφιος Διδάκτωρ PhD in Music, Sound & Media-Art (De Montford University Leicester)

Σύγχρονη Μουσική, Ήχος και Επιστήμη
Πέμπτη 19 Μαρτίου // 19.00 - 19.50 // Έκθεση Τέχνης

Τόσο η σύγχρονη μουσική όσο και η ηχητική τέχνη βρίσκονται σε άμεσο διάλογο με την επιστήμη. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιαστούν στο κοινό πληθώρα σχετικών παραδειγμάτων από το σημερινό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και θα συζητηθεί το πως η τέχνη μπορεί να επηρεάζει ή/και να βοηθά την επιστημονική έρευνα αλλά και το αντίστροφο.


Μichael Hoch (Φυσικός στο CMS πείραμα , CERN και ιδρυτής του art@CMS ), Άγγελος Αλεξόπουλος (Outreacher στο CMS πείραμα,CERN)

art@CMS : Η δημιουργία ενός πραγματικού διαλόγου μεταξύ επιστήμης και τέχνης

Κυριακή 22 Μαρτίου // 18.00 - 18.50// Έκθεση Τέχνης
O ανιχνευτής Compact Muon Solenoid (CMS) είναι ένας ευρείας χρήσης ανιχνευτής στοιχειωδών σωματιδίων, ο οποίος βρίσκεται στο CERN. Με αφορμή μια υψηλής ανάλυσης φωτογραφία που ελήφθη από τον ανιχνευτή λίγο πριν την εκκίνηση του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή (Large Hadron Collider) το 2008, το art@CMS αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας του CMS, του κόσμου της τέχνης και εκπαιδευτικών κοινοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος του art@CMS είναι να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης και εφαλτήριο για το ευρύ κοινό και ιδιαιτέρως για τους νέους και να εμφυσήσει τον ενθουσιασμό για την επιστήμη και την έρευνα στο πεδίο της φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα επικοινωνιακό και εκπαιδευτικό εργαλείο. Ταυτόχρονα, το art@CMS εγείρει έναν γόνιμο διάλογο σχετικά με την ομορφιά της φύσης και την εξίσου σημαντική σπουδαιότητα επιστήμης και τέχνης.

Geert Vermeire (Καλλιτεχνης και επιμελητης), Μαρία Μεθυμακη (Αρχιτέκτων & καλλιτέχνης), Ντάνα Παπαχρήστου (Καλλιτέχνιδα και μουσικολογος), Μαρίζα Παρασύρη (Μηχανικός και συγγραφέας )
noTours / Ηχηρές πόλεις

Κυριακή 22 Μαρτίου // 17.00 - 17.50 // Έκθεση Τέχνης
Το ‘’noTours’’ είναι ένος ανοιχτού κώδικα τοπικών μέσων προτζεκτ, πoυ αποσκοπεί στη συνεργατική και συμμετοχική δημιουργία ηχητικών περιπάτων και τη συμμετοχή της κοινότητας. Είναι ένα μέσο στην Αθήνα για διάφορα έργα επαυξημένης ακουστικότητας, περιλαμβανομένου
ενός ηχητικού περιπάτου για το Φεστιβαλ, στην περιοχή Γκάζι , χαρτογράφοντας τον ηχο με τα σύγχρονα αστικά τοπία των διαφόρων ευρωπαϊκών πόλεων.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Στελιος Γιαννουλακης (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, ΜΑ Μουσική Τεχνολογία (Keele UK), PhD Ηλεκτροακουστική Σύνθεση (Bangor UK).
Παιχνίδια Θορύβου: Διαδραστικό εργαστήριο μουσικής τεχνολογίας
Τετάρτη 18 Μαρτίου // 16:00-18:00 // Αποθήκη Α –Workshop A

Διαδραστική παρουσίαση με θέμα τη μετατροπή παιδικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και άλλων απλών ηλεκτρονικών συσκευών σε όργανα ηχητικού αυτοσχεδιασμού. Ανάλυση της τεχνικής, εργονομικής και αισθητικής πλευράς. Οι μουσικές γλώσσες που γεννιούνται ή ενθαρρύνονται στα πλαίσια της σύγχρονης ηχητικής τέχνης και σε σχέση με άλλα μέσα και τις παραστατικές τέχνες.

Αναστασία Γεωργάκη (Αν.Καθηγήτρια, Τμημα Μουσικων Σπουδων, Πανεπιστήμιο Αθηνών)
ΑΟΙΔΟΣ: Εργαστήριο μουσικής τεχνολογίας
Τετάρτη 18 Μαρτίου // 16:00-18:00 // Workshop B

Παρουσίαση λογισμικών που αναλύουν, ανασυνθέτουν, σχεδιάζουν, επεξεργάζονται και διορθώνουν την τραγουδιστική φωνή όπως : AUDACITY, MADDE, MELODYNE, CANTOR, SING AND SEE , ΤΗΕ VOICE.

Αλεξάνδρα Νασιούλα & Σοφία Κυριακού (Eκπαιδευτικoί & εικαστικοί)

Με τη Γεωμετρία τα Μαθηματικά και το Αλφάβητο Δημιουργώ μυστικά τοπία: Eργαστήριο μαθηματικών και τέχνης

Κυριακή 22 Μαρτίου // 13:00-15:30 // Workshop Α

Tα παιδιά ανακαλύπτουν μέσω των μαθηματικών και του λόγου, τον κόσμο της Τέχνης, Οικο-Τοπία με αριθμητικά σύμβολα, γεωμετρικά σχήματα και γράμματα του αλφαβήτου.


Παλαιολόγου Χριστίνα, Θεατρολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, ΤΕΙ Αθήνας; Σιδηροπούλου Τρυφαίνη, Ψυχοπαιδαγωγός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, ΤΕΙ Αθήνας; Ζέρβα Μαρία, Καθηγήτρια Εφαρμογών με ειδικότητα Βρεφονηπιοκόμου του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, ΤΕΙ Αθήνας

Τέχνη, παιχνίδι και τεχνολογία για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Σάββατο 21 Μαρτίου // 14:00 – 16:00 // Workshop Α

Πως μπορούν να προσεγγίσουν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας την τέχνη και την τεχνολογία μέσω του παιχνιδιού και του θεάτρου.


Βασίλης Κωσταντούδης (Φυσικός, ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), Άννα Χριστοδούλου (Φυσικός), Γιώργο Πρίμπα (Φυσικός και ποιητής)
Φυσική και Χαϊκού: Eργαστήριο ιαπωνικής ποίησης
Παρασκευή 20 Μαρτίου // 18.00 - 18.50 //Έκθεση τέχνης
Μπορεί ένα ποίημα να εκφράσει μια πολύπλοκη έννοια Κβαντομηχανικής; Μπορούν τα φυσικά φαινόμενα να περιγραφούν με στίχους; Και πόσα προλαβαίνει κανείς να πει σε μόλις 17 συλλαβές;
Ανακαλύψτε την Ιαπωνική ποίηση Χαϊκού και δοκιμάστε να φτιάξετε στίχους που περιγράφουν φαινόμενα από διάφορους τομείς της Φυσικής, συζητώντας, με δύο Φυσικούς, κάθε σας απορία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου