Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Η έκθεση ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ /ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΓΗ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΑΠΕΡΓΗΣ




Πολιτιστική Εταιρία Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Η έκθεση ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΓΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΕΡΓΗΣ παρατείνεται έως και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η πρωτότυπη αυτή έκθεση εγκαινιάσθηκε στις 14 Φεβρουαρίου και διοργανώθηκε
από την Π.Ε.Σ. ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, δημιούργημα του Γαβρίλου Μιχάλη και της Γεωργίας Κουσάρη.

Στον εκθεσιακό χώρο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, στα Καλύβια Αττικής, συγκεντρώνονται μερικά αξιόλογα δείγματα από την καλλιτεχνική παραγωγή τριών ξέχωρων καλλιτεχνικών φυσιογνωμιών, που ως κοινό τόπο μοιράζονται το μετασχηματισμό των οικογενειακών τους δεσμών σε πνευματική εστία δημιουργικών προτάσεων στο χώρο των τεχνών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 περίπου ετών.


Πατέρας, Μητέρα, Γιός: ο γλύπτης Αχιλλέας Απέργης, η ζωγράφος Ειρήνη Απέργη, ο μουσικός συνθέτης Γιώργος Απέργης παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί, κάτω από μια κοινή στέγη. Τρεις αυτόνομες περιπτώσεις εκφραστικών οδών, κάθε μια διαφορετικής αισθητικής ταυτότητας και σημασίας στην ιστορία της ελληνικής αλλά και της διεθνούς τέχνης. Συνδετικός κρίκος της πνευματικής οντότητας αυτών των τριών καλλιτεχνών είναι ότι και στις τρεις αυτές διαφορετικές πορείες αναγνωρίζεται η μεγάλη ελευθερία με την οποία χειρίστηκαν τα εκφραστικά μέσα της τέχνης, που ο καθένας είχε επιλέξει. Η διαφορετική πορεία και η εξέλιξη του έργου τους χαρακτηρίζεται από τη μεθοδική καλλιέργεια τόσο των τεχνικών εργαλείων όσο και την τάση εμβάθυνσης και διεύρυνσης των νοητικών αντιλήψεων της τέχνης. Κοινό αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι ότι και οι τρεις τους, σταδιακά, διέρρηξαν τα συμβατικά πλαίσια της γλυπτικής, της ζωγραφικής, της μουσικής. Άλλα επίσης συγγενικά χαρακτηριστικά είναι ο αδιάλειπτος διάλογος με το εξελισσόμενο πνεύμα και τα διαφορετικά ερεθίσματα κάθε εποχής στη διάρκεια της ζωής τους, η ανοιχτή δεκτικότητά τους απέναντι στις συνεχόμενες αλλαγές του κοινωνικού χώρου, τις εναλλαγές των γλωσσών της τέχνης, η συνείδηση της σημασίας του ιστορικού χρόνου, ενώ, παράλληλα, η διαφύλαξη του προσωπικού πνευματικού κόσμου αποτέλεσε τον κύριο άξονα της ιδιαίτερης γλώσσας, που αντικρίζουμε σε κάθε μια από τις τρεις αυτές ξεχωριστές φυσιογνωμίες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια και γλυπτά του Αχιλλέα Απέργη από τη δεκαετία του ΄60 έως και του ΄80, ορισμένα από αυτά ανέκδοτα • τα ζωγραφικά έργα της Ειρήνης Απέργη, από τα πρώτα δείγματα της γεωμετρικής γλώσσας που αρχίζει να εκτελεί από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70, μερικά από τα οποία εκτέθηκαν σε ατομικές της εκθέσεις από το 1977 κι έπειτα, όπως και έργα μικτής τεχνικής, από την ενότητα Ρωγμές, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄80, καθώς και έργα από την τελευταία της παραγωγή της δεκαετίας του ΄90, δείγματα μια μεγάλης ωρίμανσης της εικαστικής της γλώσσας.
Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Γιώργου Απέργη.
Ο Γιώργος Απέργης συνέθεσε και αφιέρωσε ειδικά για αυτή τη έκθεση την ηχητική επένδυση, που συνοδεύει στο χώρο την παρουσίαση των έργων του Αχιλλέα και της Ειρήνης, σηματοδοτώντας τη συνέχεια των άρρηκτων δεσμών αίματος και πνευματικού διαλόγου ανάμεσά τους.

Διάρκεια έκθεσης: 14 Φεβρουαρίου - 22 Μαρτίου 2015

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 11.00 - 14 00 & 18.00 - 21 30

ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ Λεωφόρος Σουνίου 3, 190 10 Καλύβια Αττικής Τηλέφωνο 2299 301466 / e-mail pespolytropon@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου