Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015


Δελτίο Τύπου #ηΑντανάκλασηΤουΠιάτουΕγκαίνια: 30 Μαρτίου 2015, 21.00-23.00μ.μ.Μουσείο Ελληνικής ΓαστρονομίαςΑγ. Δημητρίου 13, ΨυρρήΕπιμέλεια: Λίνα Μαντίκου

Η θεματική του φαγητού κυριαρχεί ως διατύπωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εικόνες της καθημερινής παρουσίασης και προετοιμασίας φαγητού πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια και μετατρέπονται σε παγκόσμια καθημερινή πρακτική.
Βασικό άξονα της έκθεσης αποτελεί η ανάγνωση του σύγχρονου πολιτισμού ως υβριδίου μέσα από την αντανάκλαση του σύγχρονου φαγητού σε αυτόν. Η σχέση των διατροφικών συνηθειών με τον εκάστοτε πολιτισμό από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα, αναδεικνύει τη διατροφή και τις συνήθειές της, ως το σημαντικότερο πολιτισμικό χαρακτηριστικό. Έτσι, από τυχαία συνθήκη, στα αρχαία ελληνικά συμπόσια και στην υποκειμενική ηθική και ανηθικότητα του μεσαίωνα, έγινε ιδεολογία με τη βιομηχανική επανάσταση, εικαστική πρακτική τη δεκαετία του 80' και μετουσιώθηκε σε τεχνολογία με την εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων, τις διαφημίσεις και τις σύγχρονες τηλεοπτικές εκπομπές.
Η έκθεση συγκεντρώνει έργα 12 σύγχρονων καλλιτεχνών, που με την πρακτική τους, διερευνούν τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου πολιτισμού με κύριο εργαλείο τους το φαγητό. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της σύγχρονης πολιτισμικής συνθήκης, καλούνται να διαχειριστούν έννοιες όπως το πιάτο, η πρώτη ύλη, κανόνες συμπεριφοράς γύρω από το φαγητό κ.ά., παράγοντας ένα εκθεσιακό έργο τέχνης, που θα παρουσιαστεί στον χώρο του μουσείου, ένα πολλαπλό εμπορικό αντικείμενο για το art shop του μουσείου και μια νέα συνταγή, που θα μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης στο εστιατόριο του μουσείου. Με αυτό το τριπλό έργο τους τίθεται το ερώτημα: «Τι προτείνουμε; Τι παράγουμε; Καταναλώνουμε αυτό που παράγουμε;»., ερώτημα που αφορά τον ρόλο όλων μας στον σύγχρονο κόσμο.





Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Κατερίνα Βέλλιου, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος / Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Κώστας Ιωαννίδης, Γιάννης Καπέλλος, Δώρα Κύργια, Οι Αρχιτέκτονες της Φάλαινας, Απόστολος Ντελάκος, Δημήτρης Φουτρής, Ελένη Χασαλεύρη, Αλέξανδρος Ψυχούλης

Διάρκεια έκθεσης: 30/3/2015 - 30/9/2015
Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Κυρ. 10:00π.μ - 11.00μ.μ.
Instagram: @i_antanaklasi_tou_piatou

Χορηγοί Επικοινωνίας:                                                                                   
                      

 Συνεργάτης επικοινωνίας: 

    
   
 Υποστήριξη:
     

Theodoros Zafeiropoulos
Visual Artist
BFA  School of Fine Arts, AUTH
MFA, Athens School of Fine Arts
MFA, School of Visual Arts, NY, USA
PHD Candidate School of Architecture UTH.
http://www.theodoroszafeiropoulos.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου