Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Μεγά-πολις | Γιώργης Γερόλυμπος / Νίκος Μάρκου | Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 > 20.00


Μεγά-πολις: στα όρια

Γιώργης Γερόλυμπος / Νίκος Μάρκου
    
Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, 20.00


Η Αίθουσα Τέχνης Nitra με χαρά παρουσιάζει δύο σπουδαίους Έλληνες φωτογράφους, το Γιώργη Γερόλυμπο και το Νίκο Μάρκου.

Η Mεγά-πολις  είναι μία θεματική που δουλέψανε από κοινού, ο καθένας μέσα από το δικό του φακό. Οι δύο φωτογράφοι επιχειρούν να απεικονίσουν το φαινόμενο της ελληνικής πόλης που συνεχώς αυξάνεται, απλώνοντας τον ιστό της, υπερβαίνοντας φυσικά και τεχνητά όρια και κρύβοντας την κακοπαθημένη κεντρική της περιοχή μέσα σε μια θάλασσα από αέναες επεκτάσεις κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης κοιτάζουν το πρόσωπο της πρωτεύουσας, αυτής της αρχαίας και σύγχρονης, ταυτόχρονα, μεγαλούπολης, σε μια προσπάθεια να αφηγηθούν την ιστορία της όπως αυτή εξελίσσεται, αποφεύγοντας να ωραιοποιήσουν ή να καλύψουν τις ατέλειές της. Αντιθέτως, παρατηρώντας την από διακριτική απόσταση καταθέτουν το βλέμμα τους πάνω στην όψη της όπως αυτή παρουσιάζεται στον παρατηρητή της: η εξάπλωση της οικιστικής ανάπτυξης της πόλης και τα αποτελέσματά της.

Η κοινή αυτή έκθεση βρίσκει τους δημιουργούς σε εξαιρετικές φωτογραφικές στιγμές εντός και εκτός Ελλάδας. Ο Γιώργης Γερόλυμπος από τη μία, που σήμερα εργάζεται πάνω στη φωτογραφική τεκμηρίωση της ανέγερσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που περιλαμβάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, και ο Νίκος Μάρκου από την άλλη, με την εξαιρετικά τιμητική συμμετοχή του στη διεθνή έκθεση 'Faces' στις Βρυξέλλες, σε συνδιοργάνωση της BOZAR – Palais des Beaux-Arts, του Fotomuseum Ολλανδίας και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε μία έκθεση που παρουσιάζει 31 Ευρωπαίους Φωτογράφους Πορτρέτου.


Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015, 20.00
Διάρκεια 6.3.15-4.4.15
Nitra Gallery: Φιλίππου 51, Ρωμαϊκή Αγορά, Θεσσαλονίκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου