Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Ο άξιος συνεχιστής του "Breaking bad"


Το “Better call Saul” είναι μία... κατάμαυρη κωμική σειρά που αξίζει να παρακολουθήσεις


Οδηγούσες υπό την επήρεια αλκοόλ και σε σταμάτησαν σε μπλόκο; Βρήκαν επάνω σου ποσότητα ναρκωτικών; Σε έπιασαν να κάνεις «τρελίτσες» στο νεκροτομείο με το κεφάλι ενός πτώματος; Ηρθε η ώρα να καλέσεις τον Σολ. Το πολυαναμενόμενο “Better call Saul” έκανε πρεμιέρα πριν από έναν μήνα, στις 8 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το spin-off ή prequel (μας τελείωσαν οι ψαρωτικοί τίτλοι, μην ανησυχείτε) του εξαιρετικού “Breaking bad”, το οποίο έριξε αυλαία πέρυσι, και υπογράφεται μάλιστα από τους ίδιους δημιουργούς, Βινς Γκίλιγκαν και Πίτερ Γκουλντ.


Η σειρά μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο, πριν από τα γεγονότα του “BB” και εστιάζει στον βίο και την πολιτεία του Σολ Γκούντμαν (τον υποδύεται και πάλι ο Μπομπ Οντενκιρκ, στον ρόλο της ζωής του), του καπάτσου δικηγόρου του Γουόλτερ Γουάιτ και του συνεργού του, Τζέσε Πίνκμαν. Το σίριαλ μάλιστα ξεκινά όταν ο -όχι τόσο- αξιότιμος συνήγορος είχε ακόμα το αρχικό του όνομα, Τζίμι ΜακΓκίλ, σε μία περίοδο που προσπαθούσε να καθιερωθεί ενώ στέγαζε το γραφείο του -και το σπίτι του- σε ένα δωματιάκι στο πίσω μέρος ενός σπα. Το κίνητρο πίσω από την απόφαση του ΜακΓκίλ να αλλάξει brand είχε ήδη αποκαλυφθεί στο “Breaking bad”, όταν συστήνεται για πρώτη φορά στον Γουόλτερ: «Το πραγματικό μου όνομα είναι ΜακΓκίλ. Το εβραϊκό είναι για τους συμμορίτες. Ολοι τους γυρεύουν έναν δικό τους, ας πούμε». Και επειδή ο ήρωάς μας τα πάντα εν σοφία εποίησε, το Σολ Γκούντμαν ακούγεται όπως η φράση “It’s all good, man” («όλα είναι καλά, δικέ μου»). Ο,τι πρέπει δηλαδή για να καθησυχάσεις ένα κακοποιό στοιχείο που κινδυνεύει με ταξίδι στη «στενή» (προφανώς όχι Ευβοίας).






 Το “Better call Saul” μπορείς να το προσεγγίσεις είτε σαν μία σειρά που έχει σχέση με το “Breaking bad”, είτε σαν κάτι τελείως αυτοτελές και αυτό γιατί δεν χρειάζεται να είσαι εξοικειωμένος με τον κόσμο του Γουόλτερ Γουάιτ για να το παρακολουθήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο του επεισόδιο έχει ουσιαστικά δύο αρχές. Η πρώτη δείχνει σε ασπρόμαυρες σκηνές τον βασικό ήρωα μετά τα γεγονότα του “Bb”, να το έχει σκάσει σε μία άλλη πόλη, να έχει αφήσει μουστάκι για να μην τον αναγνωρίζουν και να δουλεύει σε ένα κατάστημα Cinnabon, φοβούμενος τη σκιά του και αναπολώντας τις παλιές καλές μέρες του. Η δεύτερη τον δείχνει (σε έγχρωμες πια σκηνές) πολύ πιο πριν, σε μία αίθουσα δικαστηρίου να αγορεύει υπέρ τριών 19χρονων λέγοντας για το πόσες τρέλες έχουμε κάνει όλοι σε αυτή την ηλικία (spoiler: αμέσως μετά ο κατήγορος βάζει μία κασέτα στο βίντεο, η οποία δείχνει τους κατηγορούμενους να κάνουν σεξ σε ένα πτώμα!).


Οι αναφορές, πάντως, στη μαμά σειρά είναι πλούσιες. Εκτός από τον Γκούντμαν/ΜακΓκίλ συναντάμε επίσης στα πρώτα επεισόδια τον Μάικ Ερμαντράουτ (Τζόναθαν Μπανκς), ο οποίος εργάζεται ως φύλακας σε πάρκινγκ και πρόκειται να εξελιχθεί σε έναν από τους βασικούς ήρωες, ως συνεργάτης του Τζίμι. Πολλοί αναρωτήθηκαν εάν πρόκειται να κάνουν ένα πέρασμα στη νέα σειρά ο Γουόλτερ Γουάιτ (Μπράιαν Κράνστον) και ο Τζέσε Πίνκμαν (Ααρον Πολ). Ο Γκίλιγκαν έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο τουλάχιστον για αυτή τη σεζόν. Παρόλα αυτά, ο Οντενκιρκ δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι σε αυτόν τον κύκλο μπορούμε να δούμε «τέσσερις με πέντε» μικρότερους χαρακτήρες του “Bb”. Ο ένας, μάλιστα, από αυτούς έσκασε μύτη στα δύο πρώτα επεισόδια, κάνοντας τεράστια εντύπωση. Ο λόγος για τον Τούκο Σαλαμάνκα (Ρέιμοντ Κρουζ), έναν παλαβιάρη έμπορο ναρκωτικών που δεν το έχει σε τίποτα να σου φυτέψει μία σφαίρα στο κεφάλι ή να σου σπάσει τα πόδια εάν πεις κακή κουβέντα για τη γιαγιά του. Για την παρουσία του στη σειρά κρατήθηκε απόλυτη μυστικότητα μέχρι το τέλος, με τον ίδιο τον Κρουζ να σχολιάζει ότι όταν εμφανιζόταν στα γυρίσματα τον κάλυπταν με ομπρέλα! Η ευχάριστη έκπληξη άξιζε τον κόπο στον οποίο μπήκαν οι παραγωγοί.


Εκτός, όμως, από γνώριμες φυσιογνωμίες, το “Better call Saul” φαίνεται πως έχει την ίδια «υφή», την ίδια αίσθηση με το “Breaking bad”. Η σειρά λαμβάνει χώρα στο ίδιο σκηνικό, στην Αλμπουκέρκη, μία επαρχιακή πόλη στην πολιτεία του Νέου Μεξικού, αν και υπάρχουν ορισμένα flashbacks από τη ζωή του ήρωα στο Σικάγο, όπου μεγάλωσε. Επίσης, τα δύο σίριαλ φαίνεται να ακολουθούν ένα κοινό μοτίβο, τη σταδιακή ηθική κατάπτωση του κεντρικού ήρωα. Σύμφωνοι, στην περίπτωση του Τζίμι έχουμε έναν τύπο που έχει μεγαλώσει κάνοντας απατεωνιές και έχει καταλήξει ουκ ολίγες φορές στη φυλακή. Ωστόσο, στα πρώτα επεισόδια τον βλέπουμε να προσπαθεί να ορθοποδήσει κάνοντας το σωστό. Σε αυτή την κατεύθυνση τον οδηγεί και η ηθική του πυξίδα, ο αδελφός του Τσακ (Μάικλ ΜακΚίν), ένας καταξιωμένος δικηγόρος που έχει πάθει meltdown και έχει κλειστεί πλέον στο σπίτι του ζώντας σαν Αμις, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο.






Η υποδοχή του “Better call Saul” από το αμερικανικό κοινό ήταν παραπάνω από θερμή. Ηταν καυτή. Στο πρώτο του επεισόδιο κατάφερε να προσελκύσει 6,9 εκατ. τηλεθεατές, κάνοντας ρεκόρ για τα δεδομένα της καλωδιακής τηλεόρασης όσον αφορά στις πρεμιέρες σειρών. Αναλογιστείτε μόνο ότι η αντίστοιχη επίδοση για το “Breaking bad” ήταν μόλις 1,4 εκατ. θεατές! Αντίστοιχη ανταπόκριση βλέπουμε και στο IMDb, όπου η σειρά μαζεύει βαθμολογία 9,3 με άριστα το 10. Το κανάλι AMC λοιπόν κατάφερε να βρει έναν επάξιο διάδοχο του “Breaking bad” και να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του μία blockbuster σειρά στην οποία δεν πρωταγωνιστούν… ζόμπι (λέγε με και “Walking dead”). Οχι και άσχημα για έναν δικηγόρο που οδηγεί ένα στραπατσαρισμένο Suzuki Esteem.

Πηγή :http://www.protothema.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου