Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, Mediterranea 17 - «NO FOOD’ S LAND»


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, Mediterranea 17 - «NO FOOD’ S LAND», Μιλάνο, 22 έως και 25 Οκτωβρίου 2015
Στην Biennale Νέων καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου , Mediterranea 17 εκπροσωπούνται και παρουσιάζονται έργα σε όλους τους τομείς τέχνης.
Η Ελλάδα συμμετέχει με 12 θέσεις που αντιστοιχούν σε 27 καλλιτέχνες και μόνον στους παρακάτω τομείς τέχνης: Εικαστικές Τέχνες και Performing Arts, Παραστατικές Τέχνες (Θέαμα/Show), Μουσική, Λογοτεχνία και Γαστρονομία. Η κατανομή των θέσεων ανά τομέα ανάλογα με τον τόπο διαμονής των υποψηφίων για συμμετοχή, έχει ως ακολούθως:
-3 Θέσεις Εικαστικές Τέχνες & PERFORMING, 1 Θέαμα, 1 μουσική, 1 Γαστρονομία, 1 Λογοτεχνία.
Οι θέσεις αυτές αφορούν τους υποψηφίους που διαμένουν στη χώρα εκτός από τους υποψηφίους που διαμένουν στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και Δήμου Παύλου Μελά. Αρμόδιος φορέας: Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, Διεύθυνση Νέας Γενιάς, Τμήμα Πολιτισμού και Κοινωνικής Συμμετοχής
- 3 Θέσεις (1 Εικαστικές Τέχνες & PERFORMING – 1 Θέαμα – 1 Γαστρονομία)
Αρμόδιος φορέας: Δήμος Θεσσαλονίκης
- 2 Θέσεις (1 Εικαστικές Τέχνες & PERFORMING, 1 Λογοτεχνία)
Αρμόδιος φορέας: Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ»:
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 30 Απριλίου 2015.
Γενικές Πληροφορίες
Η Διεθνής Ένωση BJCEM και ο Δήμος του Μιλάνο ανακοινώνουν την έναρξη της 17ης Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, Mediterranea 17, ένα διεθνές διατομεακό γεγονός το οποίο θα λάβει χώρα στο Μιλάνο της Ιταλίας στη Fabbricia del Vapore, από τις 22 έως και 25 Οκτωβρίου 2015, φέρνοντας σε επαφή πάνω από 300 καλλιτέχνες.
Με αφετηρία το 1985, η Biennale διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε μια διαφορετική πόλη της Μεσογείου και απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Η Bjcem είναι ένα διεθνές δίκτυο με πάνω από 70 μέλη και εταίρους από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, το οποίο διασφαλίζει τη συμμετοχή των καλλιτεχνών από τις χώρες που εκπροσωπούνται στην εκάστοτε διοργάνωση.
Στη 17η Biennale Νέων Καλλιτεχνών παρουσιάζονται έργα από όλους τους τομείς τέχνης: Εικαστικές Τέχνες και Performing Arts, Αρχιτεκτονική, Βιομηχανικό Σχέδιο (Design), Εικαστικό Σχέδιο, Διαδικτυακό Σχέδιο (web design), Μόδα, Ψηφιακές Δημιουργίες, Λογοτεχνία, Παραστατικές Τέχνες [Θέαμα/Show] (Θέατρο, Χορός, Αστικές Δράσεις [Urban Acts), Μουσική, Κινηματογράφος/Video, Γαστρονομία.
Η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή Ένωση Bjcem με τρία μέλη:
- Τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων – Διεύθυνση Νέας Γενιάς-Τμήμα Πολιτισμού και Κοινωνικής Συμμετοχής.
- Το Δήμο Θεσσαλονίκης
- Τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ»
Στη φετινή διοργάνωση, η Ελλάδα θα συμμετέχει με 27 νέους καλλιτέχνες αποκλειστικά στους παρακάτω τομείς:
Εικαστικές Τέχνες και Performing Arts, [5 συμμετοχές], Παραστατικές Τέχνες (Θέαμα/Show) [2 συμμετοχές], Μουσική [1 συμμετοχή], Λογοτεχνία [2 συμμετοχές], Γαστρονομία [2 συμμετοχές].
Γίνονται εξ ίσου δεκτές, προτάσεις, που συνδυάζουν περισσότερους από έναν τομείς.
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε δημιουργούς έως 35 ετών (ημερομηνία γέννησης έως τις 31/12/1980) και αφορά εικαστικούς καλλιτέχνες, φωτογράφους, κινηματογραφιστές, Video Artists, Comic Designers, συγγραφείς, ερμηνευτές μουσικούς, σχεδιαστές, στυλίστες, αρχιτέκτονες, χορογράφους και χορευτές, σεφ δημιουργικής μαγειρικής, οι οποίοι θα πρέπει να προέρχονται από τις χώρες που αναφέρονται στο τέλος της παρούσας πρόσκλησης.
Οι υποψήφιοι καλλιτέχνες θα πρέπει να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν μια συγκεκριμένη πρόταση που να σχετίζεται και να συνδέεται με το θέμα/concept/ της φετινής Biennale, το οποίο είναι «NO FOOD’ S LAND». Ανάλυση και επεξήγηση του θέματος θα βρείτε στο τέλος της παρούσας πρόσκλησης.
Καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν επιλεγεί και έλαβαν μέρος σε περισσότερες από μία διοργανώσεις δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα. Προτεραιότητα θα δοθεί σε καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν για πρώτη φορά.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:
ΕΩΣ ΚΑΙ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015.
Οι καλλιτέχνες οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, θα επιλεγούν από δύο επιτροπές που θα συγκροτηθούν για το σκοπό αυτό. Μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, για τους διαμένοντες στο Δήμο Θεσσαλονίκης και Δήμο Παύλου Μελά. Οι επιτροπές θα αποτελούνται από εγνωσμένου κύρους καλλιτέχνες και δημιουργούς ή καθηγητές σε Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές, και θα συγκροτηθούν από τους παρακάτω φορείς αντίστοιχα:
1) Το Τμήμα Πολιτισμού & Κοινωνικής Συμμετοχής, της Διεύθυνσης Νέας Γενιάς, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
2) Το Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ της Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και
3) Τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ».
Η επιλογή των συμμετεχόντων από τις δυο Κριτικές Επιτροπές θα γίνει με βάση τον υποβαλλόμενο φάκελο του κάθε καλλιτέχνη και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η παρούσα πρόσκληση.
Οι Κριτικές Επιτροπές θα επιλέξουν τους συμμετέχοντες με βάση το παρουσιαζόμενο υλικό στον φάκελο υποψηφιότητας. Η απόφαση θα είναι τελική και δεν θα υπόκειται σε ένσταση. Τα αποτελέσματα καταγράφονται σε πρακτικό – έκθεση της επιτροπής, που θα τεκμηριώνει και αιτιολογεί τις επιλογές των καλλιτεχνών.
Βασικά κριτήρια επιλογής των καλλιτεχνών και του έργου τους αποτελούν η πληρότητα του φακέλου, η ποιότητα της κάθε δουλειάς και το πόσο καλά η επιλεγείσα υποψηφιότητα πλησιάζει και σχετίζεται με το θέμα/concept της φετινής Biennale.
Οι καλλιτέχνες, η πρόταση των οποίων θα επιλεγεί, θα προσκληθούν προκειμένου να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη 17η Biennale Νέων Καλλιτεχνών, Mediterranea 17, στο Μιλάνο, ως μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Η αποστολή των έργων, τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής, η ασφάλιση, η εγκατάσταση, η διαμονή και διατροφή, η έκδοση ταξιδιωτικής visa, θα καλυφθούν από τους υπευθύνους για την επιλογή και τους τοπικούς διοργανωτές.
Συγκεκριμένα: 1) H Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα καλύψει το κόστος μετακίνησης με το φθηνότερο μέσο, των καλλιτεχνών, οι οποίοι θα επιλεγούν με ευθύνη της, προς και από τον τόπο της διοργάνωσης (τόπος διαμονής στην Ελλάδα – Μιλάνο - τόπος διαμονής στην Ελλάδα), καθώς και το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης των έργων τους. 2) Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ» αντιστοίχως θα καλύψουν τις σχετικές δαπάνες των καλλιτεχνών οι οποίοι θα επιλεγούν με ευθύνη τους. 3) Ο Δήμος του Μιλάνο, θα καλύψει το κόστος διαμονής και διατροφής των καλλιτεχνών, την ασφάλιση των έργων τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ιταλία και θα παράσχει υποστήριξη για την έκδοση ταξιδιωτικής visa όπου απαιτείται.
Δεν απαιτείται οικονομική επιβάρυνση των καλλιτεχνών.
Για τη συμμετοχή στη Biennale δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή των καλλιτεχνών και είναι ανοιχτή σε όλους ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, και κοινωνικών και πολιτικών πεποιθήσεων.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ
Προκειμένου να υποβληθεί η υποψηφιότητα ανά τομέα, είναι υποχρεωτικό να σταλούν οι αιτήσεις καθώς και το συνοδευτικό υλικό (βιογραφικό, φάκελος με τη δουλειά τους (portfolio) κλπ) για όλη τη χώρα (πλην όσων διαμένουν στα όρια των Δήμων Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά)
1) στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (ΓΓΔΒΜΝΓ), Διεύθυνση Νέας Γενιάς, Τμήμα Πολιτισμού & Κοινωνικής Συμμετοχής του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και
2) για την πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα για τους διαμένοντες στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ της Διεύθυνσης Πολιτισμού-Τουρισμού
3) για τους διαμένοντες στα όρια του Δήμου Παύλου Μελά στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ»
(ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΙΣ- ΟΧΙ ΔΙΠΛΗ ΑΙΤΗΣΗ) το αργότερο μέχρι 30/4/2015, και μόνο ηλεκτρονικά με email.
Για τις αιτήσεις προς:
τη Γενική Γραμματεία δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: biennale2015neagenia@minedu.gov.gr
το Δήμο Θεσσαλονίκης, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: n.papaoikonomou@thessaloniki.gr
τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ», διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: dkesiris@pavlosmelas.gr
Οι αιτήσεις καθώς και όλο το συνοδευτικό υλικό (βιογραφικό, φάκελος με τη δουλειά τους (portfolio) κλπ) θα πρέπει να περιλαμβάνουν:
• Βιογραφικό σημείωμα (CV) στα ελληνικά και αγγλικά μέχρι 400 λέξεις με προσωπικά στοιχεία των καλλιτεχνών ή και των μελών της ομάδας καθώς και φάκελο με πληροφορίες για το έργο τους (portfolio),
• Τεχνική φόρμα (fis technique) στα αγγλικά, κατάλληλα συμπληρωμένη σε κάθε σημείο, και υπογεγραμμένη,
• Κάθε στοιχείο που κρίνεται απαραίτητο για την καλύτερη παρουσίαση της υποψήφιας πρότασης
Η υποβολή της αίτησης αυτόματα υποδηλώνει την πλήρη αποδοχή των όρων της παρούσας πρόσκλησης και την έγκριση για την αναπαραγωγή εικόνων και βίντεο των επιλεγμένων έργων τόσο κατά την παρουσίαση όσο και ως προωθητικό υλικό των εκδηλώσεων (events) της 17ης Biennale και των επιλεγμένων καλλιτεχνών.
Για πληροφορίες ή οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά:
- με το αρμόδιο Τμήμα Πολιτισμού & Κοινωνικής Συμμετοχής της Διεύθυνσης Νέας Γενιάς, της Γενικής Γραμματείας δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων:
Τηλ: 210 344. 2558 Ελισάβετ Ευθυμίου, Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτισμού & Κοινωνικής Συμμετοχής , 210 344. 2861 Γιώργος Χουλιαράς, 210 344. 3551 Τζένια Κονταράτου, Νίκος Δασκαλάκης.
- με το αρμόδιο Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ της Διεύθυνσης Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης
Τηλ. 231331-8227 Νικόλαος Παπαοικονόμου
- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ»,
Τηλ. 2310-662944 Βάλια Ιωαννίδου
Η πρόσκληση/προκήρυξη στα αγγλικά όπως είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της BJCEM, μπορεί να αναζητηθεί στον παρακάτω σύνδεσμο:http://www.bjcem.org/call-for-participation-mediterranea-x…/
ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Εικαστικές Τέχνες
(αριθμός θέσεων /συμμετεχόντων καλλιτεχνών από Ελλάδα πέντε [5])
Aναλυτικά: από τις πέντε (5) θέσεις για το σύνολο της χώρας μία (1) θέση αποκλειστικά για το Δήμο Θεσσαλονίκης και μία (1) θέση αποκλειστικά για το Δήμο Παύλου Μελά.
Όσον αφορά το πεδίο των Εικαστικών Τεχνών θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι μορφές εικαστικής έκφρασης που υλοποιούνται είτε με παραδοσιακά είτε με καινοτόμα μέσα, ψηφιακά ή αναλογικά.
Συγκεκριμένα θα είναι εφικτό να παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, κόμικς, video-art, installations (εγκαταστάσεις), Public Art, διαδικτυακό σχέδιο (Web Design) και σε μεικτά μέσα και τεχνικές, πολυτομεακά multidisciplinary arts, παραστατικές παρεμβάσεις εντός του εκθεσιακού χώρου της Biennale.
Τα έργα θα συμπεριληφθούν και θα παρουσιαστούν σε μια συλλογική έκθεση, χωρίς εξαίρεση για προσωπική (ατομική) έκθεση των καλλιτεχνών.
Τα έργα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 4 μέτρα μήκος και δεν μπορούν να καταλάβουν επιφάνεια μεγαλύτερη των 2Χ2 μέτρων.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
(αριθμός θέσεων /συμμετεχόντων συγγραφέων από Ελλάδα δύο [2]).
Aναλυτικά: από τις δύο (2) θέσεις για το σύνολο της χώρας μία (1) θέση αποκλειστικά για το Δήμο Παύλου Μελά.
Για τον τομέα της Λογοτεχνίας, είναι δυνατό να παρουσιαστούν διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, παραμύθια και μικρές ιστορίες. Θα γίνουν δεκτά μόνο αυθεντικά και ανέκδοτα κείμενα, χωρίς περιορισμούς στο αφηγηματικό και τεχνικό πλαίσιο.
Τα κείμενα που θα επιλεγούν, θα παρουσιαστούν μεταφρασμένα και στα αγγλικά
ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (Θέαμα/Show)
(αριθμός θέσεων /συμμετεχόντων μεμονωμένων καλλιτεχνών ή ομάδων από Ελλάδα δύο [2]).
Aναλυτικά: από τις δύο (2) θέσεις για το σύνολο της χώρας μία (1) θέση αποκλειστικά για το Δήμο Θεσσαλονίκης
Όσον αφορά τις Παραστατικές Τέχνες (Θέαμα/Show) μπορούν να παρουσιαστούν οι παρακάτω κλάδοι:
Θέατρο
Μπορούν να παρουσιαστούν θεατρικές παραστάσεις χωρίς περιορισμούς στην τεχνική ή στη γλώσσα των αυθεντικών έργων (μέγιστη διάρκεια τα 90 λεπτά) οι οποίες θα παρουσιαστούν σε σκηνή 8Χ6 μέτρα με το βασικό ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό. Για τις παραστάσεις που δεν θα χρειαστούν μεγάλη σκηνή, προβλέπεται σκηνή 4Χ3 μέτρα με βασικό ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό. Η θεατρική ομάδα θα απαρτίζεται το ανώτερο από 6 άτομα (συμπεριλαμβανομένων των συγγραφέων, σκηνογράφων, τεχνικών κλπ). Για την επιλογή πρέπει να σταλεί βίντεο της παράστασης, ή ένα βίντεο από τις πρόβες της παράστασης που θα υποβληθεί για να επιλεγεί ή σε περίπτωση που αυτή δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ πριν, υλικό από άλλες παραστάσεις της ομάδας, που έχουν ήδη υλοποιηθεί και παρουσιαστεί. Είναι δυνατό να συμπεριληφθούν στην υποψηφιότητα φωτογραφίες της θεατρικής ομάδας και - αν τυχόν υπάρχει- μια κριτική στον τύπο των παραστάσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν.
Χορός
Μπορούν να παρουσιαστούν αυθεντικές χορογραφίες μοντέρνου χορού χωρίς περιορισμούς στο στυλ (διάρκειας έως 45 λεπτά), σε σκηνή 8Χ6 μέτρα με βασικό ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό. Η ομάδα θα πρέπει να αποτελείται το ανώτερο από 6 άτομα, (συμπεριλαμβανομένων των χορογράφων, τεχνικών κλπ). Για την επιλογή θα πρέπει να σταλεί βίντεο τεκμηρίωσης της παράστασης ή του project με συνοδευτικό υλικό που θα αποδεικνύει τις δραστηριότητες της ομάδας.
Αστικές Δράσεις (Urban Acts)
Μπορούν να παρουσιαστούν εκδηλώσεις ή δράσεις που θα υλοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους, με τη χρήση διαφόρων ή και διαφορετικών γλωσσών και μέσων. Η ομάδα μπορεί να αποτελείται το ανώτερο από έξι άτομα (συμπεριλαμβανομένων των συγγραφέων, των σχεδιαστών της εκδήλωσης, των τεχνικών κλπ). Για την επιλογή πρέπει να σταλεί το project της παρέμβασης με συνοδευτικό υλικό τεκμηρίωσης των δράσεων της ομάδας.
ΜΟΥΣΙΚΗ
(αριθμός θέσεων /συμμετεχόντων μεμονωμένων καλλιτεχνών ή ομάδων από Ελλάδα μία [1]).
Μία (1) θέση για το σύνολο της χώρας
Όσον αφορά τον τομέα της Μουσικής μπορούν να παρουσιαστούν πρωτότυπες συνθέσεις και μουσικές παραγωγές από τα παρακάτω είδη: Rock, Pop, Jazz, Folk/Ethnic, Σύγχρονη, Digital/Dj’s, Ηλεκτρονική μουσική. Κατά τη διάρκεια της Biennale τα έργα θα παρουσιαστούν σε ένα κονσέρτο διάρκειας τουλάχιστον 45 λεπτών, σε σκηνή 8Χ6 μέτρα με το βασικό ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό. Κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται το ανώτερο από 6 άτομα (συμπεριλαμβανομένων των συνθετών, των ερμηνευτών και των τεχνικών κλπ). Για την επιλογή πρέπει να σταλούν πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του ίδιου του μουσικού συγκροτήματος (group) ή άλλου συνθέτη καθώς επίσης και οπτικό υλικό (φωτογραφίες, δελτία τύπου κλπ). Για τις ανάγκες του BACKLINE ανατρέξατε στην τεχνική φόρμα που θα πρέπει να συμπληρώσετε για την υποψηφιότητά σας.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
(αριθμός θέσεων /συμμετεχόντων δημιουργών από Ελλάδα δύο [2])
Αναλυτικά: από τις δύο (2) θέσεις για το σύνολο της χώρας μία (1) θέση αποκλειστικά για το Δήμο Θεσσαλονίκης
Για τον τομέα της Γαστρονομίας θα γίνουν δεκτές και θα παρουσιαστούν προτάσεις που αφορούν ένα πλήρες μενού με αυθεντικές/πρωτότυπες συνταγές, για ορεκτικά και γευσιγνωσίες συνοδευόμενες από κατάλογο κρασιών και υλικών παρασκευής. Οι chef που θα επιλεγούν, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια ομαδική εκδήλωση γευσιγνωσίας (event) με δοκιμή φαγητών. Για την προετοιμασία της πρότασης τους οι chef θα έχουν στη διάθεσή τους επαγγελματική κουζίνα.
Οι διοργανωτές (ο Δήμος του Μιλάνο) θα προμηθεύσουν τα απαραίτητα υλικά για την προετοιμασία και υλοποίηση της συνταγής.
Βασική Ιδέα (Concept) “NO FOOD’S LAND”
Η διαδικασία της θρέψης περιλαμβάνει μία ανταλλαγή: κάτι αφομοιώνεται και καταναλώνεται ώστε να παράσχει ενέργεια σε κάτι άλλο. Ένας κύκλος μπορεί να είναι είτε ενάρετος είτε φαύλος, αναλόγως του τι επιλέγεις ή έχεις την ευκαιρία να καταναλώσεις. Ακόμα και το φανταστικό λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο: πρέπει να τραφεί, να φροντιστεί, να καλλιεργηθεί, να καθαριστεί από ό,τι είναι πλέον άχρηστο. Μέσω της εργασίας μας ως καλλιτέχνες, θρέφουμε τόσο το δικό μας φανταστικό όσο και αυτό του κοινού – μπορούμε να το κάνουμε να συγκινηθεί, να αναλογιστεί, να σκεφτεί, να νιώσει, μπορούμε να εναποθέσουμε σπόρους που θα βλαστήσουν συν τω χρόνω, δημιουργώντας το πεδίο στο οποίο θα παρέμβουν οι μελλοντικές γενιές, μπορούμε να αλλάξουμε προοπτικές, να παράσχουμε ερεθίσματα, να προτείνουμε αλλαγές.
Τα τελευταία χρόνια, οι αναφορές στην θρέψη γίνονται κυρίως στα πλαίσια της υγείας: αντιθέτως, θα έπρεπε να τη θεωρούμε και εσωτερική αίσθηση, προσκαλώντας τον κόσμο να αναλογιστεί πώς θρέφουμε τα βαθύτερα, αόρατα κομμάτια μας και πώς ζούμε, παραδομένοι στις συνήθειές μας, όχι μόνο πρακτικά αλλά και πνευματικά και συναισθηματικά. Όπως μας διδάσκει ο Σαίξπηρ, "η συνήθεια, το θεριό 'που τρώγει, / ο δαίμονας των έξεων, την συναίσθησίν μας, / ειν' άγγελος εις τουτ', ότι δανείζει ομοίως, / δια να κάμωμεν έργα επαινετά και ωραία, / ευκολοφόρετην στολήν (Άμλετ, Πραξ. Γ, Σκ. Δ, μετ. Πολυλά).
Οι γλώσσες τηςτέχνης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς πάντα αποτελούσαν ανταλλαγές μεταξύ ανθρώπων, έχοντας συχνά ως στόχο να συγκεντρώσουν όλους εκείνους οι οποίοι είναι ζωντανοί εσωτερικά και νιώθουν την ανάγκη για μια τέτοια ανταλλαγή. Αυτή η ανάγκη είναι που μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με ερωτήματα όπως: ποιο φανταστικό προσφερόμαστε να θρέψουμε με το έργο μας; Τι μπορούμε να δώσουμε στο κοινό μας; Τι θέλουμε να τους μείνει; Και ποιος ο αντίκτυπος της δημιουργικής μας διαδικασίας πάνω μας; Η Μπιενάλε αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη καινοτόμων έργων που αναπτύχθηκαν προς μια συνολική επίγνωση της καλλιτεχνικής τους δράσης, που νοείται ως μια διαδικασία που αναπτύσσεται τόσο πριν όσο και μετά τη δημιουργία ενός έργου τέχνης ή ως την πράξη της ερμηνείας – μια διαδικασία που αφήνει το σημάδι της σε εμάς και σε όσους μοιράζονται μαζί μας το χώρο και το χρόνο της δραστηριότητάς μας.
Σύλληψη ιδέας: Matteo Lanfranchi
Effetto Larsen: Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Ιδρυτής
Σύλληψη τίτλου: Moreno Gentili, Giovanni Maderna, Stefano Giovannoni
………………………………………………………………………………………………………
Κάντε downloading (λήψη)την τεχνική φόρμα ανάλογα με τον τομέα.
Applied Arts: http://www.bjcem.org/…/FC_M15_TECHNICAL-FORM_Applied-Arts.p…
Gastronomy: http://www.bjcem.org/…/01/FC_M15_TECHNICAL-FORM_Gastronomy.…
Literature: http://www.bjcem.org/…/01/FC_M15_TECHNICAL-FORM_Literature.…
Music: http://www.bjcem.org/…/…/01/FC_M15_TECHNICAL-FORM_Music1.pdf
Show: http://www.bjcem.org/…/20…/01/FC_M15_TECHNICAL-FORM_Show.pdf
Cinema: http://www.bjcem.org/…/2…/01/FC_M15TECHNICAL-FORM_Cinema.pdf
Visual Art: http://www.bjcem.org/…/FC_M15_TECHNICAL-FORM_Visual-Art-1.p…
…………………………………………………………………………………………………………………………..
ΜΕΛΗ ΤΗΣ BJCEM ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Φορείς σχεδίασης, συντονισμού, εκτέλεσης συγκρότησης της ελληνικλης αντιπροσωπείας στην Biennale Νεων Καλλιτεχνώ, μέλη της BJCEM :
Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων - Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς - Δ/νση Νέας Γενιάς, Τμήμα Πολιτισμού και Κοινωνικής Συμμετοχής. (τηλ: 210 344. 3551, 210 344. 2558, 210 344. 2861, email biennale2015neagenia@minedu.gov.gr )
Δήμος Θεσσαλονίκης, Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ-Θεσσαλονίκη (τηλ: 231331-8214, 231331-82148227 email e.tsevekidou@thessaloniki.gr, n.papaoikonomou@thessaloniki.gr )
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ», (τηλ: 2310-662944 email dkesiris@pavlosmelas.gr )
ΜΕΛΗ ΤΗΣ BJCEM ΔΙΕΘΝΩΣ
Bosnia and Herzegovina, disciplines: visual arts, music, literature, gastronomy
International Peace Center (IPC) – Sarajevo
Croatia, disciplines: visual art and cinema
Multimedia Cultural Center Split (MKC) – Split;
Museum of Modern and Contemporary Art (MMSU) – Rijeka (TBC please contact Bjcem Operative Office: bjcem.aisbl@gmail.com)
Cyprus, disciplines: visual arts, show, applied arts
Ministry of Education and Culture, Cultural Services – Nicosia
Egypt, disciplines: visual arts, music, literature
L’Atelier d’Alexandrie – Alexandria
France, disciplines: visual arts, show, music, literature, cinema, applied arts
Communauté d’Agglomération Toulon Provence Méditerranée -Ecole supérieure d’art Toulon Provence Méditerranée – Toulon;
EspaceCulture Marseille, Pôle Evénements – Marseille;
Région PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur), Hôtel de Région – Marseille
Seconde Nature – Aix – en – Provence
Greece, disciplines: visual arts, show, music, literature, gastronomy
Ministry of Culture, Education and Religious Affairs – General Secretariat For Life Long Learning and Youth-Directorate For Youth-Culture and Social Participation Department-ATHENS
Municipality of Thessaloniki, Department of Cultural Events and Festivals – Thessaloniki;
Iris-Public Utilities Company of Municipality of Pavlos Melas
Italy
ARCI Nazionale National Selection for Comics and Illustration (Visual arts)
ARCI Bari Regional Selection for Music
ARCI Lazio Regional Selection for Visual Arts
ARCI Sicilia Regional Selection for Literature
ARCI Regionale Emilia Romagna National Selection for Show and Regional Selection for Gastronomy
ARCI Regionale Liguria Regional Selection for Gastronomy
ARCI Regionale Puglia Regional Selection for Visual arts, Applied arts, Cinema and Literature
ARCI Regionale Sardegna Regional Selection for Visual arts and Cinema
Municipality of Campobasso Visual arts and Applied arts
Municipality of Ferrara Visual arts and Cinema
Municipality of Genova Visual arts and Literature
Municipality of Milano and ARCI Milano Visual arts, Show, Music, Literature, Cinema, Applied arts and Gastronomy
Municipality of Padova Visual arts and Applied arts
Municipality of Prato Visual arts and Applied arts
Municipality of Roma Visual arts and Cinema
Municipality of Torino Applied arts (Fashion) and Gastronomy
Municipality of Venezia Visual arts and Cinema
Municipality of Trieste Visual arts and Applied arts
Municipality of Modena, Parma and Reggio Emilia Regional Selection in the frame of Antwork project (Visual arts, Applied arts and Cinema)
GAI – Giovani Artisti Italiani National Selection in the frame of DE.MO project (Design and Sound Art/Electronic Music)
Indisciplinarte Visual arts
Lebanon, disciplines: Visual arts, Show and Gastronomy
The Cultural Cooperative Association for Youth In Theatre and Cinema – SHAMS
Malta, disciplines: Visual arts, Literature
Inizjamed
Montenegro, disciplines: Visual arts, Literature and Cinema
General Directorate for Cultural and Artistic Creativity
Ministry of Culture of Montenegro
Palestine, disciplines: Music and Gastronomy
Sabreen Association for Artistic Development
Portugal, disciplines visual arts, show, music, literature, cinema
Clube Portugues de Artes e Ideias (TBC please contact Bjcem Operative Office: bjcem.aisbl@gmail.com)
Republic of San Marino, disciplines: Show
Segreteria di Stato per l’Istruzione e la Cultura, l’Università e le Politiche Giovanili
Ufficio Attività Sociali e Culturali
Serbia, disciplines: visual arts
Contemporary Art Center – Strategie art (TBC please contact Bjcem Operative Office: bjcem.aisbl@gmail.com)
Slovenia, disciplines: visual arts, show, literature, cinema,
ŠKUC
Turkey, disciplines: Visual arts
Sabanci University
External partners:
Austria, disciplines: Visual Arts
Ministry of Culture
Kosovo, disciplines: Visual Arts, Literature and Gastronomy
Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina
For artists coming from countries of Southern Mediterranean Area where there is not a member of Bjcem Association could send their application to bjcem.aisbl@gmail.com.
Their selection will be made by National Committees of Bjcem Association.

Πηγή : Δήμος Θεσσαλονίκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου