Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ξυδάκης: Το γκράφιτι βανδάλισε το Πολυτεχνείο

                                     Ξυδάκης: Το γκράφιτι βανδάλισε το Πολυτεχνείο

«Tο γκράφιτι κατέλαβε επιθετικά το ΕΜΠ» και «αλλοίωσε την ιστορική του φυσιογνωμία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, καταδικάζοντας τον βανδαλισμό στον εξωτερικό τοίχο του Πολυτεχνείου επί της οδού Στουρνάρη, και γνωστοποίησε ότι το υπουργείο θα διαθέσει στο ΕΜΠ την τεχνογνωσία των συντηρητών του για την αποκατάσταση των μαρμάρινων στοιχείων»
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ξυδάκη:

«Το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο απεικόνισε την κρίση στη χώρα, στην πόλη, στην οδό Στουρνάρη. Η σκοτεινιά του αναδύεται από το ζοφερό μικροκλίμα της περιοχής.
Ταυτοχρόνως, το γκράφιτι κατέλαβε επιθετικά το ΕΜΠ και βανδάλισε το αρχιτεκτονικό μνημείο. Αλλοίωσε όχι μόνο τη μορφολογία του, αλλά και την ιστορική του φυσιογνωμία. Επιπλέον έφθειρε τα μάρμαρα, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα.
Το υπουργείο Πολιτισμού, στενά συνδεδεμένο με την ευρύτερη περιοχή, μέσω του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του κεντρικού του κτιρίου, ανησυχεί για την κλιμακούμενη αποσάθρωση του αστικού ιστού και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για αναβάθμιση μαζί με όλους τους θεσμικούς φορείς και τις κοινωνικές συλλογικότητες. Και ασφαλώς θα διαθέσει στο ΕΜΠ την τεχνογνωσία των συντηρητών του για την αποκατάσταση των μαρμάρινων στοιχείων».
Η ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού
Εκτός ορίων χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας το γκράφιτι που δημιούργησαν άγνωστοι στην εξωτερική όψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου στη Στουρνάρη.
«Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, με αφορμή την κάλυψη των εξωτερικών τοίχων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από αγνώστους με γκράφιτι, σημειώνει ότι οι εκφράσεις αυθόρμητης τέχνης της νέας γενιάς -όσο σεβαστές και αν είναι- απαιτούν όρια και μέτρο. Στην περίπτωση του Πολυτεχνείου, ενός ιστορικού κτιρίου της χώρας με ιδιαίτερο συμβολισμό, και μάλιστα συνδεδεμένο με την πρόσφατη ιστορία και τους αγώνες της νέας γενιάς, αλλά και με αισθητική αξία, το υπουργείο θεωρεί ότι η παραπάνω πράξη υπερέβη τα όρια» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ αποτελεί αντικείμενο διαλόγου του υπουργείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου