Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Διαδραστική έκθεση "Παίζω και Καταλαβαίνω"

Εγκαίνια νέας, μόνιμης Διαδραστικής Έκθεσης<br>Εγκαίνια νέας, μόνιμης Διαδραστικής Έκθεσης "Παίζω και Καταλαβαίνω" Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, 11:00-19:00 (ελεύθερη είσοδος)

από 21 Μαρτίου 2015

Σάββατο & Κυριακή: 11:00-19:00
Αργίες: κλειστά
Η νέα, μόνιμη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης, Τέχνης και Μαθηματικών «Παίζω και Kαταλαβαίνω» ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, 11:00-19:00, στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών (Α΄ και Β΄ όροφος, Ηρακλειδών 16, Θησείο).
Η έκθεση στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών (Α΄ και Β΄ όροφος) αποτελεί εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τέχνη και Μαθηματικά», το οποίο αρχικά βασίστηκε στις μόνιμες συλλογές του μουσείου με έργα των καλλιτεχνών M.C. Escher και Victor Vasarely. 
Στον πρώτο όροφο της Διαδραστικής Έκθεσης γίνεται μια εισαγωγή στις πρωταρχικές μαθηματικές έννοιες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος. Τραπέζια με διαδραστικές κατασκευές και έργα τέχνης εισάγουν τον επισκέπτη στην έννοια της συμμετρίας στη φύση και την τέχνη, στον κόσμο των αριθμών και των σχημάτων, καθώς και στις στοιχειώδεις αλγοριθμικές διαδικασίες. 
Στο δεύτερο όροφο της Διαδραστικής Έκθεσης πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της επιστημονικής και μαθηματικής σκέψης αλλά και της τέχνης. Ξεκινώντας από την προσωκρατική εποχή και το πέρασμα από το μύθο στο λόγο, το ταξίδι συνεχίζεται με τους Πυθαγόρειους, τους Ελεάτες φιλοσόφους, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, την Ελληνιστική εποχή, την Αναγέννηση, τις κατακτήσεις της επιστήμης και της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα, φτάνοντας στη σύγχρονη επιστήμη του χάους, των δυναμικών συστημάτων και των fractals.
Η πρωτοτυπία αλλά και η μοναδικότητα της έκθεσης συνίσταται στο ότι ο επισκέπτης, παίζοντας κι αλληλεπιδρώντας με ειδικές κατασκευές, βιώνει τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης, μαθηματικών και φιλοσοφίας, και συνειδητοποιεί τη διττή ανάγκη του ανθρώπινου πνεύματος για έκφραση (τέχνη) και κατανόηση (λογική και μαθηματικά). 

Σχεδιασμός-Eπιστημονική επιμέλεια:
Άρης Μαυρομμάτης & Αποστόλης Παπανικολάου, ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών
Συνεργάτες:
Σοφία Σταθοπούλου, Msc Διδακτικής Μαθηματικών
Δρ Νίκος Κουρνιάτης, αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π.
Δρ Χρήστος Τερζής, μουσικολόγος, ιστορικός των Επιστημών 

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "Παίζω και Καταλαβαίνω"
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ: Ηρακλειδών 16, Θησείο 118 51
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Σάββατο & Κυριακή: 11:00-19:00, Αργίες: κλειστά
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 6 ευρώ - δωρεάν για τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά του
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201), e-mail: edu@herakleidon-art.gr

πηγή  http://www.herakleidon-art.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου