Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Διαμαρτυρία κατά της λιτότητας και υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων

 

Διαμαρτυρία στο Βρετανικό Μουσείο ΑΜΠΕ


Διαμαρτυρία με συμβολικό χαρακτήρα πραγματοποίησαν, χθες το απόγευμα, μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Με την κινητοποίηση τους οι συμμετέχοντες θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεση τους ως προς τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, αλλά και να φέρουν ξανά στο προσκήνιο το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.
Στη χθεσινή συμβολική διαμαρτυρία, εκτός από τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, έλαβαν μέρος φοιτητές, καθώς και μέλη της κίνησης «Coalition of Resistance» και της καμπάνιας «Greece Solidarity Campaign». «Can't pay, won't pay. Solidarity with Greece» («Δεν μπορούν να πληρώσουν, δεν θα πληρώσουν. Αλληλεγγύη με την Ελλάδα») ήταν το σύνθημα της χθεσινής κινητοποίησης, την οποία επιδοκίμασαν ακόμη και οι επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου. «...Μαζεύτηκαν γύρω μας και χειροκρότησαν στο τέλος της δράσης, με αποτέλεσμα οι φύλακες να αιφνιδιαστούν και να μην μπορέσουν να πλησιάσουν για να μας σταματήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.
Εχθές το βράδυ, η κυρία Κουτσούμπα επρόκειτο να μιλήσει στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του University College London (UCL) για την κρίση στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και την καμπάνια του Συλλόγου: «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις». Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, Γιάννης Χαμηλάκης, και η Τάνσι Χόσκινς από την καμπάνια «Greece Solidarity Campaign». Αντίστοιχες διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Μπρίστολ και την Πέμπτη, 26/4, στο Νιουκάστλ.

 ΠΗΓΗ: ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου