Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

30η Απριλίου: H παγκόσμια ημέρα της Τζαζ μουσικής



Η τριακοστή Απριλίου έχει ανακηρυχτεί πρόσφατα από τον οργανισμό της UNESCO ως η παγκόσμια ημέρα της Τζαζ μουσικής. Έτσι σήμερα, (Δευτέρα 30 Απριλίου) γιορτάζεται για πρώτη φορά μια ημέρα αφιερωμένη σε ένα είδος μουσικής, που, αν και γεννήθηκε στις ΗΠΑ, ανήκει σε όλο τον κόσμο.
Χωρίς γεωγραφικά όρια, με μια ελευθερία που πηγάζει και φανερώνεται από τις αυτοσχεδιαστικές μελωδίες της, η Τζαζ - η κατεξοχήν μουσική των έγχρωμων, που γεννήθηκε στις αρχές του 20υ αιώνα στις φτωχογειτονιές των ΗΠΑ και έφτασε σήμερα να ακούγεται και στα «σαλόνια», αλλά και τις συναυλιακές αίθουσες των μουσικών θεάτρων όλου του κόσμου- ταυτίστηκε με τους ήχους της «ελευθερίας», της διεκδίκησης ισότητας μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και της «διαμαρτυρίας» ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση.
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, η UNESCO καθιέρωσε την τελευταία ημέρα του Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ Μουσικής, όπως αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα του οργανισμού, το οποίο «κλείνει» με τη φράση – διαπίστωση: «Η Τζαζ ενώνει τους ανθρώπους, τους πολιτισμούς και τον κόσμο»

 ΠΗΓΗ:  ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου