Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Αρκούδι δεν Ανέστη


Το ατύχημα έγινε σήμερα τα ξημερώματα στο παλιό οδικό δίκτυο της διάβασης Κλειδίου του οδικού άξονα Αμυνταίου-Φλώρινας στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου των Πετρών.
Το αρκουδάκι ήταν θηλυκό ηλικίας ενός χρόνου και ζύγιζε 50 κιλά περίπου (και πολύ πιθανά να ήταν το ένα από τα τρία μικρά θηλυκής η οποία είχε καταγραφεί από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, το προηγούμενο φθινόπωρο στην ευρύτερη περιοχή). Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατέφθασε εσπευσμένα στο σημείο μετά την ενημέρωση και σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Αμυνταίου.

Στην ίδια περιοχή της διάβασης, αλλά στο νέο οδικό δίκτυο έχουν σημειωθεί στο πρόσφατο παρελθόν 6 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με θύματα τέσσερις αρκούδες και δύο λύκους. Επιπλέον, τόσο στον παλιό όσο και στο νέο οδικό άξονα έχουν σημειωθεί περιστατικά τροχαίων με αρκούδες χωρίς να είναι θανατηφόρα.
Η ευρύτερη περιοχή του Κλειδίου, αποτελεί σημαντικό διάδρομο επικοινωνίας για την αρκούδα και γενικότερα για τα μεγάλα θηλαστικά μεταξύ των ορεινών όγκων του Βέρνου και του Βόρα και απαιτεί ειδική διαχείριση και παρακολούθηση. Ενώ για τα είδη της άγριας πανίδας αποτελεί μία φυσική ζώνη σύνδεσης μεταξύ δύο πολύ σημαντικών ορεινών βιοτόπων, για τον άνθρωπο αποτελεί σημείο ανάπτυξης σημαντικών δραστηριοτήτων όπως η διέλευση οδικών αξόνων, η δημιουργία και λειτουργία λιγνιτωρυχείων, ενώ σχεδιάζεται παράλληλα η εγκατάσταση και αιολικών πάρκων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη του νέου οδικού άξονα η κίνηση των αυτοκινήτων και ειδικά βαρέων οχημάτων και φορτηγών λόγω της ύπαρξης του νέου λιγνιτωρυχείου Κλειδίου, είναι ιδιαίτερα έντονη. Επισημαίνουμε ακόμη, ότι μεταξύ παλιάς και νέας Εθνικής Οδού υπάρχει Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
Η ζώνη του Κλειδίου αποτελεί αποδεδειγμένα περιοχή σύγκρουσης της άγριας ζωής με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σύμφωνα και με τον νέο νόμο για την βιοποικιλότητα (Ν.3937/2011) η περιοχή πρέπει να αξιολογηθεί και να αναγνωριστεί επίσημα ως ειδικός διάδρομος επικοινωνίας για την άγρια πανίδα.
Στον νέο οδικό άξονα έχουν τοποθετηθεί από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ειδικές πινακίδες που προειδοποιούν τους οδηγούς για πιθανή διάσχιση του δρόμου από αρκούδα. Το σημερινό περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη σήμανσης και του παλιού οδικού άξονα με ιδιαίτερη φωτιζόμενη σήμανση.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώνει το ευρύ κοινό ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, ότι τα σημεία των οδών με τις ειδικές προειδοποιητικές πινακίδες χρήζουν ακόμη μεγαλύτερης προσοχής και χαμηλής ταχύτητας από τους διερχόμενους οδηγούς.


1 σχόλιο: