Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η δημιουργική καταστροφή

Ο ευρηματικός καλλιτέχνης Alexandre Farto -aka Vhilis-, που έχει γεννηθεί στην Πορτογαλία αλλά έχει ως βάση το Παρίσι, δεν κάνει απλά graffiti στους τοίχους. Με μία τεχνική βασισμένη στη λογική του στένσιλ και χρήση ασυνήθιστων εργαλείων, δημιουργεί τα περίτεχνα έργα του, που παρόμοιά τους δεν έχετε ξαναδεί. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του περιλαμβάνει πορτρέτα, τα οποία σμιλεύει κυριολεκτικά μέσα σε τοίχους.
Αφού πρώτα σχηματίσει το επιθυμητό πορτρέτο στον τοίχο, συνεχίζει με άκρως καινοτόμο τρόπο. Χρησιμοποιεί σφυριά, σκαρπέλα και άλλα εργαλεία (πολλές φορές ακόμη και κομπρεσέρ, οξύ ή… εκρηκτικά), προκειμένου, μέσα από την καταστροφή του τοίχου, να αναδείξει το έργο του, αλλά, κατ’ επέκταση, και την ιστορία που κουβαλάει το κτίριο στο οποίο συνθέτει τη δημιουργία του.
Τα πορτρέτα του Vhilis υπογραμμίζουν μία σημαντική αντίθεση ανάμεσα στο νέο και το παλιό. Κάνοντας ορατό τον «εσωτερικό» κόσμο κάποιων κτιρίων, αλλά και δημιουργώντας τα έργα τέχνης του, δίνει στην ουσία ένα νέο πρόσωπο στην πόλη που αποτελεί κάθε φορά πεδίο έμπνευσής του. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται στη Σαγκάη, με τα έργα του να εκτίθενται σε γκαλερί, αλλά και στους… δρόμους της πόλης.
Όπως σημειώνει, αρκετά συχνά επιλέγει ως πηγή έμπνευσης για τα πορτρέτα του όχι απαραίτητα ένα διάσημο πρόσωπο, αλλά απλούς καθημερινούς ανθρώπους, τους οποίους ρωτάει αν θέλουν να ποζάρουν για εκείνον, ώστε να σμιλεύσει το πρόσωπό τους στα έργα του.
Κάποια απο τα έργα του είναι παρακάτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου