Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, περίπου 90% των καρχαριών έχουν εξαφανιστεί από τους υφάλους των κατοικημένων νησιών του Ειρηνικού. Η ανθρώπινη παρέμβαση στα πυκνοκατοικημένα νησιά, δημιουργεί αύξηση της θερμοκρασίας του νερού και η παράνομη αλιεία προκαλεί εξαφάνιση των ψαριών που αποτελούν την τροφή για τους καρχαρίες.Η έρευνα παρέχει μια μεγάλης κλίμακας εκτίμηση των καρχαριών του υφάλου στην περιοχή του Ειρηνικού και περιλαμβάνει τα είδη του γκρι καρχαρία, του καρχαρία whitetip και τον tawny nurse που ζουν σε υφάλους. «Εκτιμούμε ότι οι αριθμοί των καρχαριών υφάλου μειώθηκαν αισθητά γύρω από κατοικημένα νησιά και νησίδες, συνήθως πάνω από 90 % σε σύγκριση με αυτούς που βρίσκονται σε μη κατοικημένους – ανέγγιχτους υφάλους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης ο Marc Nadon, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Rosenstiel από τη Σχολή του Μαϊάμι Θαλάσσιας & Ατμοσφαιρικών Επιστημών.
Ο Nadon και οι συνεργάτες του συνέλλεξαν δεδομένα από περισσότερες από 1.607 καταδύσεις στο 46 υφάλους στο Κεντρικό-Δυτικό Ειρηνικό, στους οποίους περιλαμβάνονται ύφαλοι κοντά τα νησιά της Χαβάης και της Αμερικανικής Σαμόα καθώς και εξαιρετικά απομονωμένων υφάλων χωρίς την ανθρώπινη επίδραση. Οκτώ είδη καρχαρία παρατηρήθηκαν στις καταδύσεις, αλλά οι ερευνητές εξαίρεσαν καρχαρίες, όπως σφυροκέφαλοι, που δεν εξαρτώνται από υφάλους.
Συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα με πληροφορίες για τον ανθρώπινο πληθυσμό, την πολυπλοκότητα των συνηθειών, τη διαθεσιμότητα των τροφίμων και τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, οι ερευνητές δημιούργησαν μοντέλα σύγκρισης του αριθμού των καρχαριών σε «ανέγγιχτους» και σε κατοικημένους υφάλους.
«Γύρω από κάθε μία από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές - στα κύρια νησιά της Χαβάης, το Αρχιπέλαγος Μαριάνα, και Αμερικανική Σαμόα – οι αριθμοί των καρχαριών ήταν πολύ χαμηλοί σε σύγκριση με υφάλους στις ίδιες περιοχές, που ήταν μακριά από τον άνθρωπο." Δήλωσε ο Nadon.
Η απομάκρυνση των καρχαριών σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ανθρώπινο πολιτισμό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της παράνομης αλιείας, ή η σκόπιμη θανάτωση αλιείας για την πραγματοποίηση διαφόρων σπορ, αναφέρουν οι ερευνητές. Η ανθρώπινη επέμβαση στα ψάρια του υφάλου που αποτελούν το «δείπνο» των καρχαριών
μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο. Οι ανρθώπινες επιρροές φαίνεται ότι αντισταθμίζουν τις φυσικές διεργασίες, όπως για παράδειγμα η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού λόγω της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της μακροπρόθεσμης παρακολούθησης σε όλο τον αντίκτυπο των ανθρώπινων ενεργειών, δηλαδή τις βιογεωγραφικές επιπτώσεις, και τις θαλάσσιες συνθήκες, για την κατανόηση του πώς οι άνθρωποι αλλάζουν τους ωκεανούς.
Πηγή: Live Science
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου