Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Στο Μέγαρο Μουσικής η «Ασκητική» του Καζατζάκη

«Να είσαι ελεύθερος άνθρωπος να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, αυτό είναι η αληθινή ελευθερία». Η «Ασκητική» του Νικου Καζατζάκη παρουσιάζεται 20 και 21 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας», στις 20.00. Τιμές εισιτηρίων 35 €, 30€, φοιτητικό 20€.


Η «Ασκητική» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, μέσω του οποίου προσπαθεί να εκφράσει τα μεταφυσικά του πιστεύω, ενώ τη θεωρούσε «το σπόρο απ’ όπου βλάστησε όλο του το έργο».

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Αναγέννηση» το 1927, ενώ η πρώτη έκδοση έγινε το 1945 στην Αθήνα. Είναι το έργο στο οποίο επέστρεψε και διόρθωνε στην πορεία της ζωής του. Στο φιλοσοφικό – δοκιμιακό κείμενό του ο διάσημος συγγραφέας μιλά για το Θεό και τον άνθρωπο, την επιθυμία και τα όνειρα, το πνεύμα και την ύλη, τον στοχασμό και την πράξη, τη ζωή και το θάνατο.

Η θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία είναι του Πάνου Αγγελόπουλου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Γιάννης Θωμάς, Θάλεια Αργυρίου, Σοφία Κομινέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος, Νίτσα Μαμουζέλου, Γιώργος Κολιοβέτας και η Ομάδα του Θεάτρου της Ημέρας.

ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου